מאמרים בפסיכולוגיה (241)

מיטב המאמרים בפסיכולוגיה

מאתר מכון טמיר

אנו מעלים לאתר מאמרי איכות

שנכתבים ע״י צוות המכון ואורחים.

כל המאמרים נערכים על ידי צוות

אנשי מקצוע מובילים. 

  

מוזמנים/ות לקרוא

ולהעשיר את הדעת.

  מהו מדריך ה-PDM? המדריך לאבחון פסיכודינמי (PDM) נוצר על ידי כוח משימה שבראשו עמד הפסכיאטר סטנלי גרינספן, בשיתוף פעולה פרופ׳ ננסי מקוויליאמס, בחסות האגודה האמריקאית לפסיכואנליזה (APA) וגופים גדולים ובינלאומיים נוספים בתחום.      מה ההבדל בין PDM ,DSM ו-ICD? ה-PDM מתייחס לסוגיות שה-DSM (מדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות…
  רוב האנשים יודעים מהן תחושות של ריקנות ושל חוסר משמעות או מטרה.   זה חלק מהחיים.    לריקנות יכולות להיות הרבה סיבות, כמו שינוי ברמות הורמונליות, אבטלה ואפילו שעמום, אבל תחושות כרוניות של ריקנות יכולות להעיד על קיומן של בעיות נפשיות אחרות, כמו דיכאון, אנהדוניה (חוסר יכולת לחוות הנאה)…
  פסיכופתולוגיה,  או פסיכולוגיה אבנורמלית, היא תחום ידע שמגדיר, ממפה וחוקר את השדה של הפרעות נפשיות ושל התנהגויות חריגות שאינן מסתגלות. נניח כאן בצד את הסוגיות הביקורתיות (והלא פתורות) כלפי הפסיכיאטריה, אתייחס רק לשתיים:    ביקורת מרכזית של הגישה הרפואית טוענת שהפרעות נפשיות הן מטאפורה של מחלה ולא מחלה. אם נגיע למצב בו נוכל…
  התמודדות פסיכולוגית של משפחות נעדרים      אדם יקר נעלם.    מה קורה לנפשות סביבו?   סוגיית הנעדרים מעוררת אצל רוב הישראלים קונוטציה לגבי האזרחים שנחטפו והחיילים שנשבו לעזה, באוקטובר 2023. לאורך שנים יוצגה תופעת הנעדרות בעיקר על ידי הנווט רון ארד, שעקבותיו נעלמו סופית ב-1988.    אלא שזה ממש…
  קושי לקבל החלטות     מדי יום אנו ניצבים בפני עשרות ואפילו מאות צמתי בחירה, החל מהזמן המתאים לטייל עם הכלב לטיול וכלה בהחלטות מורכבות יותר שהשלכותיהן מערבות את רווחתנו הרגשית, הכלכלית והגופנית.     מהו קושי בקבלת החלטות?   חוסר החלטיות מוגדר כתכונה לא מסתגלת שמתבטאת בקושי לקבל החלטות…
  איך התפתח הטיפול ב-PTSD מבחינה היסטורית?     לאורך 40 השנים האחרונות התפתח משמעותית המחקר, התיאוריה והטיפול ב-PTSD.   גל המחקר של שנות ה-70 כנראה איננו מקרי: ההקשר ההיסטורי של סיום המלחמה בויאטנם ובצפון מזרח אסיה, אילצה את עולם בריאות הנפש האמריקאי להיכנס לעובי הקורה של חקר האבחון והטיפול…
  מסוד / מסעוד חאן      מי היה הפסיכואנליטיקאי מסעוד חאן?   מסעוד חאן נולד בהודו בשנת 1924, הבן השני לאשתו הרביעית של אביו, למשפחה פקיסטנית עשירה. אימו הייתה פרוצה בת 16, כשהביאה אותו לעולם, ועל אף שלא היה בכור, נחשב לבן המועדף, ולכן הוא ירש את הון המשפחה,…
אימון למודעות Meditation Awareness Training – MAT     אימון למודעות (Meditation Awareness Training – MAT) הוא התערבות מבוססת מיינדפולנס מהדור השני (SG-MBIs).  ב-MAT עובדים עם גישת המדיטציה המכונה 'קשיבות' או 'מיינדפולנס' (Mindfullness), שהיא שיטה פסיכולוגית המכוונת וממקדת את האדם להעניק תשומת לב לחוויות ההווה.     מהי התערבות מבוססת מיינדפולנס מהדור השני?…
מי היה מילטון אריקסון?   מילטון אריקסון (1901-1980) היה פסיכיאטר אמריקאי שהתמחה בהיפנוזה ובטיפול משפחתי והיה למייסד החברה האמריקאית להיפנוזה קלינית.  אריקסון טיפל בגישה אסטרטגית ונתפס על ידי מומחי המקצוע  כגאון ואשף בטיפול בהיפנוזה, שהיקנה לו שם של אגדה.  מילטון אריקסון נולד באורום, במדינת נבדה, בקהילת חוואים עניה.  הוא גדל…
מייקל באלינט      מייקל מוריס באלינט היה פסיכואנליטיקאי ותיאורטיקן, יהודי בן הקהילה בהונגריה.   הוא נולד בשם ברגמן מיהאלי ב-3.12.1896 לאב רופא כללי, ושינה את שמו בניגוד לרצון אביו.    ב-1919 נכח ביחד עם אליס שקלי-קובאץ׳ בסדרת ההרצאות לרגל כניסתו של שנדור פרנצי לתפקיד יושב הראש הראשון של הפסיכואנליזה…
  OCD וזיכרון       ב-OCD נצפים שינויים בזיכרון, בייחוד ביכולות הלא-מילוליות ובמטא-זיכרון.   עולה כאן שאלה של ביצה ותרנגולת:   האם השינויים הקוגניטיביים הללו הם סיבה להתפתחותן של אובססיות וקומפולסיות או שהם תוצאתן?    מי שסובל מהפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD) עשוי לחוות קומפולסיות שבמהלכן הוא חוזר על התנהגויות מסוימות שוב…
  מיקרו-אגרסיות     מהי מיקרו-אגרסיה?   מיקרו-אגרסיה, בצורתה הבסיסית ביותר, היא התנהגות עדינה, מילולית או לא-מילולית, מודעת או לא מודעת, המופנית כלפי חבר בקבוצת מיעוט ויש בה פוטנציאל להשפעה מזיקה ומשפילה.  המונח ״מיקרו-אגרסיה״ נטבע לראשונה בשנות ה-70 על ידי הפסיכולוג צ׳סטר פירס מאוניברסיטת הארוורד, לאחר שהוטרד בחילופי עלבונות הדדיים ביו…
  PTSD בזוגיות        זוגיות, אנחנו יודעים, היא סיפור מורכב.  אם נוסיף את העובדה שבן או בת הזוג סובל מהשלכות של טראומה, המורכבות גוברת שבעתיים.    תסמונת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) יכולה להתפתח אחרי טראומה, כמו פגיעה מינית, מלחמה או פיגוע ותסמיניה משפיעים על הרווחה הנפשית ועל מערכות היחסים של…
  טראומה משותפת האנושות בסירה אחת     לפי סקר שערכה עמותת אנוש, רוב הישראלים מרגישים שהמצב הנפשי שלהם גרוע יותר מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל: כמעט שלושת רבעי מהמשיבים אמרו שעשו במהלך המלחמה יותר דברים שאינם טובים עבורם, כמו לצרוך יותר חדשות, לצלול לאכילה רגשית, לשתות אלכוהול, לצפות בפורנוגרפיה…
  עבודת כיסאות בטיפול     מטפלים משתמשים בטכניקות רבות כדי לעזור למטופליהם בבעיותיהם הנפשיות, אחת הנפוצות שבהן היא ״הכיסא הריק״, או עבודת כיסאות.   המדובר הוא בשיטה פשוטה וקלה להבנה, תרגיל של טיפול שיחתי בו המטופל מביע את מחשבותיו ורגשותיו כאילו הוא מדבר אל אדם מסוים, שלמרות שאינו נוכח…
  פיליפ ברומברג (1931-2020) ז"ל היה פסיכואנליטיקאי ופסיכולוג אמריקאי בעל השפעה עצומה בתחומו ומאבות הפסיכואנליזה ההתייחסותית.  ברומברג הסביר את תפקידה של הטראומה ההתפתחותית בתהליכים דיסוציאטיביים טעונים באשמה הפוגמים בשייכות. על ידי כך העניק לאנשי המקצוע שפה ייחודית להבנת התופעה. הוא לא רק הרחיב משמעותית את טווח ההבנה התיאורטית של מטפלים,…
    תמונת מצב והמלצות בבריאות הנפש       חיי הנפש: השחיקה של מגיפת הקורונה   טוב, נראה שסופית שהקורונה מאחורינו, גם מעשית וגם פסיכולוגית.   לפי סקר של APA שפורסם במאי 2023, 7 מתוך 10 מבוגרים בארה״ב דיווחו שהם חשים חרדה לגבי השמירה על עצמם ועל בני משפחה. מדובר בשיפור ניכר…
עמוד 7 מתוך 11

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024