טיפול CBT אונליין | ייעוץ CBT מרחוק - איך זה עובד?

Online Cbt Therapy

 

 טיפול קוגניטיבי התנהגותי

(CBT) מרחוק

באינטרנט - ICBT

 

   

למה לצפות מטיפול CBT אונליין?

 

 מהלך של טיפול קוגניטיבי התנהגותי  נמשך בדרך כלל בין 5 ל 20 מפגשים, כאשר כל מפגש נמשך כ-50 דקות.

במהלך הפגישות תעבדו עם המטפל במגוון דרכים אפשריות בדרך למטרה. מוקד הטיפול יהיה חיבור בין מחשבות, רגשות, התנהגות ותחושות גופניות.

כל 4 הרכיבים הללו מצויים בקשר הדדי ובהשפעה הדדית.

הטיפול יעזור לך להכיר כל אחד מהם, להבין מדוע עולים תסמינים וסימנים שמקשים עליך, לבחון את מידת הדיוק של מחשבות שתומכות במצוקה ולהבנות מחדש שיח פנימי בריא שיוכל לשרת אותך ביעילות.

 

 

 

האם טיפול CBT באינטרנט עובד?

 

התשובה היא כן.

טיפול CBT באינטרנט עובד מצוין:

 

מחקר משנת 2015 העלה כי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי מבוסס אינטרנט יעיל באותה מידה כמו CBT מסורתי, אשר מתקיים פנים אל פנים בטיפול בהפרעות חרדה.

סקירה אחרת של מחקרים, שפורסמה בשנת 2017 הגיעה למסקנה כי CBT מקוון מהווה אפשרות סבירה ויעילה לטיפול בשלל סוגיות בתחום בריאות הנפש. 

צוות חוקרים מאוניברסיטת מקמאסטר באונטריו קנדה פרסם ביוני 2020 מאמר חשוב בכתב העת  The Lancet. המטפלים והמטופלים שהשתתפו במחקר היו מחוברים ברשת דרך פלטפורמות של ועידות וידיאו (כמו זום או סקייפ), אימיילים, הודעות טקסט ואפליקציות.

המטופלים דיווחו כי רמת שביעות הרצון  שלהם מהטיפול דרך האינטרנט  זהה לזו של מפגשים טיפוליים פנים-אל-פנים. 

 

 

  

זה נכון שטיפול נפשי יהיה תמיד

מפגש קרוב וייחודי בין שני אנשים.

זה נכון גם שהטכנולוגיה

עדיין לא הבשילה לקראת ה-Extra step

שייוכל להשתוות לחוויה של מפגש טיפולי

בחדר משותף פנים אל פנים.

עוד חזון למועד, אך רוח התקופה מביאה אלינו

גל של יצירתיות טיפולית בטיפולי ICBT,

גל שמפתח ובוחן מחקרית

שיטות התערבות מקוונות לשלל הפרעות ובעיות.

בחרתי כמה מחקרים מעניינים

על יעילות של טיפול נפשי מרחוק

 

הסיכום מוגש כאן לפניכם:

 

 

דיכאון וחרדה

 

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) נמצא יעיל בטיפול בטווח רחב של הפרעות פסיכיאטריות וקשיים נפשיים לא ספציפיים.

 

טיפולים קוגנטיביים-התנהגותיים בדיכאון הוכיחו את יעילותם הקלינית בטיפול מקוון לילדים, בני נוער ומבוגרים, תחת מגוון משתנים ותנאים מחקריים. 

מרבית התכניות של ICBT לדיכאון יושמו בעבר באמצעות פורומים והודעות טקסט, אך לאחרונה גם בתכניות מקוונות לעזרה עצמית, עם או בלי סיוע של מטפל, באפליקציות ובצ'אטבוטים.

נכון להיום, קיימת הסכמה באשר לקשר החיובי בין מידת המעורבות של המטפל בתהליך המקוון לבין עוצמת האפקט הטיפולי: 

10 דקות של תקשורת בין המטפל למטופל (טלפונית, במייל או בצא'ט) הוא פרק הזמן הממוצע לשיפור בהיבטים המוטיבציוניים, בעיקר סביב האתגר של הכנת מטלות שיעורי הבית. חוקרים רבים סבורים כי התקשורת אינה חייבת להיות עם פסיכולוג או איש מקצוע מוסמך מתחום הפסיכותרפיה וכי ניתן להאצילה לאיש טכני ו/או לתומך פרא-מקצועי. 

 

רופאים מאוניברסיטת פיטסבורג הציגו תכנית התערבות ממוחשבת המבוססת על טכניקות קוגניטיביות התנהגותיות (CCBT) שנמצאה יעילה במיוחד להפרעות דיכאון וחרדה. התכנית משלבת פסיכותרפיה אונליין באמצעות עבודה עצמית לצד השתתפות בקבוצות תמיכה אינטרנטיות. תוצאות אלו הושגו ממחקר רחב היקף שכלל 704 מטופלים הסובלים מדיכאון וחרדה מרחבי מדינת פנסילבניה שבארצות הברית.

מחקרים אחרים מלמדים כי טיפול התנהגותי קוגניטיבי מרחוק מסייע גם למתמודדים עם חרדה לאחר ארוע מוחי (שבץ) ובעיות רפואיות אקוטיות נוספות. 

 

עם זאת, iCBT דורש מגע מתמשך עם מטפל, שתפקידו לעמוד על המשמר ולהבטיח שמגמת השינוי לא תפנה לכיוון הלא נכון.

צוות מומחים שוודי מתריע כי קיימת סכנה פוטנציאלית בטיפול CBT אונליין בדיכאון חמור, בו ניהול התהליך הטיפולי כולו  ברשת עשוי להיות בעייתי.

במאמר מטא-אנליזה שפרסם הצוות ב-2021 מודגמת סכנה כזו כאשר נעזרים במיומנויות הרפיה ב- iCBT:

במקום להועיל, תרגול הרפיה עלול להוביל להשפעות שליליות, להחמרת תסמיני הדיכאון וליצירת מצב של חרדה המושרית ברגיעה. 

 

חרדה חברתית

תכנית לטיפול בחרדה חברתית, באמצעות עזרה עצמית באינטרנט, Shyness, נחקרה לאורך שנה בשני תנאים:

תרגול עצמי באמצעות ICBT, או תרגול באמצעות ICBT יחד עם  סיוע מוטיבציוני של מטפל. התוצאות העלו כי המטופלים בחרדה חברתית בשני התנאים הטיפוליים התקדמו משמעותית והכלי נמצא יעיל. טכניקות המוטיבציה עזרו למניעת נשירה, אך לא לאפקט הטיפולי עצמו. 

  

הפרעת פאניקה

היעילות של ICBT לטיפול בהפרעת פאניקה הוכח במספר מחקרים.

מחקר חדש בדק את היעילות של הוספת שיחות טלפוניות לתכנית טיפול עזרה עצמית אונליין: המשתתפים, שכולם אובחנו כמתמודדים עם התקפי חרדה, חולקו לשלוש קבוצות:

 

  • קבוצת המתנה לטיפול

  • קבוצת טיפול בעזרה עצמית אונליין עם שיחות טלפוניות של איש מקצוע

  • קבוצת טיפול שלישת של עזרה עצמית אונליין ללא שיחות טלפוניות

 

שתי קבוצות הטיפול הראו, כצפוי, שיפור משמעותי בהפחתת תסמיני ההפרעה. בנוסף, בקבוצת ההתערבות הטלפונית האפקט הטיפולי היה חזק יותר, הייתה פחות נשירה ויותר היענות לטיפול. 

 

חרדה לפני הלידה

במחקר שנערך בשוודיה והשתתפו בו 28 נשים שציפו לילדן הראשון וסבלו מחרדת טרום לידה קשה.

הנשים השתתפו בתכנית טיפול אינטרנטית המבוססת על התערבויות קוגניטיביות התנהגותיות אשר נמשכה שמונה שבועות. 

המפגשים כללו העברת ידע פסיכו-חינוכי, הקניית טכניקות נשימה, דמיון מודרך והבניות קוגניטיביות.

בין המפגשים ניתנו מטלות בית שהציגו המשתתפות במפגש העוקב, כמו גם דיווחים שוטפים בה צייננו את רמת החרדה בציפייה לקראת הלידה.

הפידבק ניתן באופן אינטרנטי ופרטני על ידי מטפל מוסמך. 

המחקר, שפורסם בכתב העת Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynaecology, מציג תוצאות מובהקות סטטיסטית - התכנית סייעה למשתתפות בהפחתת חרדה בזמן ההריון. 

 

טיפול CBT אונליין עם קבוצת תמיכה – יעיל מטיפול התנהגותי

במחקר מקיף ורב משתתפים, רופאים מאוניברסיטת פיטסבורג מצאו כי הענקת טיפול קוגניטיבי התנהגותי אונליין וגם השתתפות בקבוצות תמיכה ברשת הינה דרך טיפול יעילה יותר בחרדה ודיכאון מאשר טיפול התנהגותי רגיל.

ככל שהטיפול היה ממושך יותר נצפתה הטבה משמעותית יותר בתסמיני מצב הרוח והחרדה של המטופלים. נראה כי השתתפות בקבוצות תמיכה ברשת מאפשרת למטופלים לשתף בחווייתם אנשים שיכולים להזדהות איתם ולסייע אחד לשני. עם זאת, לפני המחקר הנוכחי, היעילות של טיפול זה טרם נחקרה באופן מאורגן.

אחד החוקרים מדגיש כי הממצאים במחקר חשובים להבנת השינויים שעובר תהליך מתן הטיפול הנפשי בדיכאון וחרדה, במיוחד עבור מטופלים שעקב סיבות אלה ואחרות מנועים מלהגיע פיזית לטיפול.

 

 

בדידות

 

מחקר שפרסם במרץ 2020 בכתב העת Internet Intervention,  מלמד כי מבוגרים שהשתתפו בתוכנית לטיפול קוגניטיבי התנהגותי באינטרנט (ICBT) לטיפול בבדידות, דיווחו על הפחתה משמעותית בבדידות שנותרה עמידה לאורך שנתיים לאחר סיום ההתערבות. 

 

בדידות ממושכת מקושרת למגוון של תוצאות מזיקות, כולל השלכות בריאותיות גופניות שליליות ואפילו התנהגות אובדנית. כאשר מדובר על טיפול בבדידות, CBT מציג את הפוטנציאל הקליני הגבוה ביותר, כאשר לאחרונה, מוסכם כי CBT מבוסס אינטרנט מהווה דרך יעילה  להעברת התערבות קוגניטיבית-התנהגותית זו. 

 

 

טיפול CBT אונליין בהפרעות שינה 

 

מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת JAMA: מטרת המחקר הייתה להעריך את יעילותה של התערבות CBT-I ממוחשבת ואוטומטית לשיפור התסמינים של אינסומניה בטווח הקצר (9 שבועות) והארוך (שנה).

בניסוי השתתפו 303 מטופלים שסובלים מאינסומניה כרונית, מחציתם טופלו למשך 6 שבועות באמצעות תוכנת CBT-I אוטומטית, אינטראקטיבית ומותאמת לצורכיהם, אשר מבוססת על אותם עקרונות עליהם מתבססת התערבות CBT שמתבצעת פנים אל פנים.

קבוצת הביקורת נעזרה באתר אינטרנט רגיל, אשר מספק אינפורמציה כללית וקבועה אודות אינסומניה, ללא מענה מותאם אישית.

השוואה בין הקבוצות הראתה שיפור גדול יותר בסימפטומים בקרב קבוצת המשתמשים בתכנת ה CBT-I, וגם השוואה בתוך הקבוצה עצמה הראתה שיפור בסימפטומים בין תחילת הטיפול לסופו. נמצא כי הישגי הטיפול התמידו גם במעקב שלאחר שנה.

חשוב לציין שכיום הטיפול התרופתי נפוץ הרבה יותר מ-CBT-I, כנראה משום שאין מספיק אנשי מקצוע מוסמכים ב-CBT-I, אך גם מפני שהמדיניות הרווחת במערכות הבריאות היא שטיפול תרופתי הוא הפתרון לאינסומניה – הוא נגיש יותר למטופלים ולרופאים, ולרוב הוא הבחירה הראשונה.

 

 

הפרעות אכילה

BED

 

קבוצת חוקרים בריטיים ושוודיים הקימו מערך מחקרי לבחינת היעילות של תכנית התערבות אינטרנטית המבוססת על CBT לטיפול בהפרעת אכילה כפייתית והישוו אותה לקבוצת תמיכה אינטרנטית. 

קבוצת ה-CBT הציגה שיפור ניכר יותר במדדים של חומרת הסימפטומים, רמת הדיכאון, ואיכות חיים, בהשוואה לקבוצת התמיכה.

שיפור זה ניכר גם לאחר שלושה חודשים ממועד תום ההתערבויות הטיפוליות. 

כמחצית מהמטופלים בקבוצת ה- CBT, הציגו שיפור ניכר (הוגדר כהפחתה של 30% לפחות בחומרת הסימפטומים) בעוד שרק 13% הציגו שיפור בקבוצת התמיכה. 

השיפור בקבוצת ה-CBT היה מובהק ומובחן משמעותית, עד כי כ- 40% ממטופלי קבוצה זו לא עמדו עוד בהגדרות הפסיכיאטריות לקבלת אבחנת להפרעת גוף דיסמורפית.

 

 

בולימיה

 

במחקר אורך, הנערך מזה שמונה שנים, נבחנו 179 מבוגרים ב-16 קבוצות טיפול שונות בשני אופני טיפול  - פנים אל פנים ומקוון.

הקבוצות הושוו בתום הטיפול ולאחר שנה שוב. מיד בסיום הטיפול, קבוצת "הפנים אל פנים" הציגה תוצאות טובות יותר בהכחדת התנהגויות של אכילה כפייתית והקאות. אך לאחר 12 חודשים מסיום הטיפול ההבדלים בין שתי קבוצות המחקר נמוגו וההבדל ביניהן לא נמצא מובהק.

 

 

כאב כרוני

 

בית חולים באוסטרליה הציע טיפול פסיכולוגי אונליין במסגרת תכנית להתמודדות עם כאב כרוני, בת 5 מפגשים מקוונים, ששמה Pain Course.

הנבדקים, 39 מטופלים הסובלים מכאבים רציפים, נעזרו לאורך 8 שבועות בתכנית ההתערבות, כאשר בנוסף לתכנית נפגשו אחת לשבוע לתמיכה קצרה עם פסיכולוג קליני מהמחלקה.

תוצאות המחקר מלמדות על שיעור נשירה נמוך (90% סיימו את המטלות) ושיפור בתסמיני הדיכאון. תסמיני החרדה לא פחתו. 

 

 

ברכות למכון בק בארה״ב על ההוצאה לאור של המהדורה השלישית:

Cognitive Behavior Therapy

THIRD EDITION BASICS AND BEYOND

JUDITH S. BECK

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

מוזמנים.ות לשיחה עם איתן טמיר,

ראש המכון והמנהל המקצועי, 

 לייעוץ קצר, ממוקד וחד-פעמי - 

הערכה מותאמת אישית, חידוד הבעיה

והכוונה מדויקת למטפל.ת -

אצלנו או אצל עמיתים.

 

עלות: 140 ש"ח

 

 

הרשמה מהירה:

 

 בתל אביבאונליין בזום

 

 

מענה לכל שאלה

(המענה אנושי, לפעמים לוקח זמן):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

 

 

קראו המלצות מאומתות של

לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר

 

 

כתיבה:

 

איתן טמיר, MA, ראש המכון 

עם מומחי מכון טמיר

 

 

נכתב ע״י מומחי מכון טמיר

 

 

עדכון אחרון

 

28 בנובמבר 2023

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

מקורות והמלצות קריאה:

 

Andersson G, Calbring P, Linderfors N. Guided Internet-Based Treatments in Psychiatry. Switzerland: Springer International Publishing AG; 2016. History and current status of ICBT: guided internet-based treatments in psychiatry; pp. 1–16

 

Dear, Blake, F., PhD*,†; Courtney, Catherine, MClinPsych†; Khor, Kok, Eng, MBBS†; McDonald, Sarah, PhD*; Ricciardi, Tahlia, MClinPsych*; Gandy, Milena, PhD*; Fogliati, Vincent, J., PhD*; Titov, Nick, PhD*. The Pain Course: Exploring the Feasibility of an Internet-delivered Pain Management Program When Offered by a Tertiary Pain Management Service. The Clinical Journal of Pain: June 2018 - Volume 34 - Issue 6 - p 505–514

 

AntonKäll et al (2020). Lonesome no more? A two-year follow-up of internet-administered cognitive behavioral therapy for loneliness. Internet Interventions. Volume 19, March 2020

 

Katri Nieminen, Gerhard Andersson, Barbro Wijma, Elsa-Lena Ryding, Klaas Wijma. Treatment of nulliparous women with severe fear of childbirth via the Internet: a feasibility study. Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology, 2016; 37 (2): 37

 

Jesper Enander, Erik Andersson, David Mataix-Cols, Linn Lichtenstein, Katarina Alström, Gerhard Andersson, Brjánn Ljótsson, Christian Rück. Therapist guided internet based cognitive behavioural therapy for body dysmorphic disorder: single blind randomised controlled trial. BMJ, 2016; i241

 

Internet-based self-help treatment for panic disorder: a randomized controlled trial comparing mandatory versus optional complementary psychological support. Oromendia P, Orrego J, Bonillo A, Molinuevo B. Cogn Behav Ther. 2016;45:270–286

 

Stephanie C. Zerwas, Hunna J. Watson, Sara M. Hofmeier, Michele D. Levine, Robert M. Hamer, Ross D. Crosby, Cristin D. Runfola, Christine M. Peat, Jennifer R. Shapiro, Benjamin Zimmer, Markus Moessner, Hans Kordy, Marsha D. Marcus, Cynthia M. Bulik. CBT4BN: A Randomized Controlled Trial of Online Chat and Face-to-Face Group Therapy for Bulimia Nervosa. Psychotherapy and Psychosomatics, 2017; 47

 

Ritterband LM, Thorndike FP, Ingersoll KS, et al. Effect of a Web-Based Cognitive Behavior Therapy for Insomnia Intervention With 1-Year Follow-upA Randomized Clinical Trial . JAMA Psychiatry. 2017;74(1):68–75

 

Titov et al. (2010). Randomized controlled trial of Internet cognitive behavioural treatment for social phobia with and without motivational enhancement strategies. Australian & New Zealand Journal of Psychiatry  Vol 44, Issue 10, pp. 938 - 945

 

Wagner B, Horn AB, Maercker A (2014) Internet-based versus face-to-face cognitive-behavioral intervention for depression: a randomized controlled non-inferiority trial. J Affect Disord

 

Wright, J.H & Caudill, R. (2020) Remote Treatment Delivery in Response to the COVID-19 Pandemic. Psychotherapy and Psychosomatics 152–154:113–121

 

 

 טופס הסכמה מדעת לטיפול נפשי אונליין במכון טמיר

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024