מאמרים בפסיכולוגיה (241)

מיטב המאמרים בפסיכולוגיה

מאתר מכון טמיר

אנו מעלים לאתר מאמרי איכות

שנכתבים ע״י צוות המכון ואורחים.

כל המאמרים נערכים על ידי צוות

אנשי מקצוע מובילים. 

  

מוזמנים/ות לקרוא

ולהעשיר את הדעת.

  מלחמת חרבות ברזל מציבה בפני החברה הישראלית אתגר קיומי, לא רק בזירה הביטחונית אלא גם בחזית הפנימית. טור זה בוחן את השפעותיה הפסיכולוגיות והחברתיות של המלחמה דרך יישום מושגי המפתח של 'אגרגציה' ו'מסיפיקציה' במודל האנליטי של ארל הופר. יש כאן פרדוקס - איך יתכן שדווקא החוויה המשותפת של עימות…
  כשאנשים ניגשים לראיון עבודה ומתבקשים לשתף בתכונה לא טובה שלהם, לא מעט אנשים נוטים לדבר על פרפקציוניזם.   פרפקציוניזם זו הרי תכונה שיש בה גם פן חיובי, ואם כבר מדברים על משהו שלילי, עדיף להגיד משהו שאפשר להוציא ממנו את הטוב. אז כן, פרפקציוניזם הוא דבר אדפטיבי כאשר האדם…
    המונח "הפצצת אהבה" מתייחס לדפוס חיזור, המתרחש בדרך כלל בתחילת מערכת יחסים יחסים רומנטית, בו בולטת חיבה אינטנסיבית, מופרזת, כלומר אינה מותאמת למציאות המתהווה של היחסים.    הפצצת אהבה נראית בדרך כמו מצב בו בה צד אחד "מפגיז" את השני בהערצה ותשומת לב מוגזמות.   ידוע וברור כי…
  אדם הסובל מהפרעת אישיות נרקיסיסטית הוא אדם שכלפי חוץ נראה כאדם בעל ביטחון עצמי גבוה, כמישהו בעל תחושת גרנדיוזיות וחשיבות עצמית גבוהה. במילים אחרות, מישהו שהכל סובב סביבו ומרגיש חשוב, וכתוצאה מכך, בעל צורך בהערצה וקבלת שבחים באופן תמידי.    בשל ההתרכזות בעצמו, ניתן לתפוס אדם זה כאדם בעל…
    איך אישיות יכולה להשתנות?   כולנו רוצים לחולל שינוי מסוים באישיות שלנו, אף אחד לא רוצה כנראה לשנות את כולה.   שינוי אישיות בטיפול פסיכולוגי הוא שאלה שעומדת בפני עצמה.   כאן ננסה לבחון אילו תנאים נדרשים כדי לחתור למטרה זו.      סקירת מחקרים עדכנית הסיקה כי…
  כל חיינו אנו יוצרים אינטראקציות עם אנשים שונים איתם אנו באים במגע, בין אם מדובר בפן חברי, רומנטי, מקצועי ועוד.    רובנו נעדיף את הדרך החלקה, את הדרך לפיה הדברים מסתדרים כמו שאנחנו רוצים, עם זאת, לרוב הדרך אינה חלקה והיא רצופה בקונפליקטים מזדמנים. הרי אנו אנשים שונים בעלי…
    דניאל, בן 28, נשוי ללא ילדים, מתגורר בקריית גת, עובד כמתכנת בחברת הייטק גלובלית. הוא שוחרר משירות קבע בצה"ל לפני כשלוש שנים, גויס ב-7 באוקטובר למילואים ולאחרונה חזר הביתה אחרי שירות אינטנסיבי של 70 יום בעזה כמפקד צוות בשייטת.      נפגשנו במכון לייעוץ של 20 דקות.   …
   מוח פופקורן (Popcorn brain) הוא מטאפורה שמתארת את ההצפה הקוגניטיבית, ריבוי המשימות וגירוי היתר שנגרמים לנו בעולם הדיגיטלי. המונח נטבע לראשונה ב-2011 על ידי דיוויד מ. לוי, פרופסור למידענות באוניברסיטת וושינגטון.   הרעיון של מוח פופקורן הוא שהטלפון הניד מכתיב את הקצב התודעתי שלנו, ולא להיפך: אנחנו נתונים תחת מבול…
  ההשפעה הפסיכולוגית של שיבוש השגרה במלחמה   בתקופות של מצוקה, כמו בזמן מלחמה, אנשים מתמודדים לעיתים קרובות עם הפרעות משמעותיות בשגרת יומם. שיבושים אלו יכולים להתבטא באופן ייחודי אצל כל אדם, ולהשפיע מבחינה ביולוגית, רגשית, התנהגותית וחברתית.    לפי תאוריית Drive to Thrive (DTT), שיבוש השגרה במהלך מלחמה עלול…
   אתגרים רגשיים במשפחה   השירות הצבאי בתקופת חרבות ברזל מציב בפני משפחות אתגרים רבים, הנובעים בעיקר מפרידות ממושכות ולחצים בלתי פוסקים של חוסר ודאות. הבנת אתגרים אלו וזיהוי גורמי חוסן הם המפתח לחיזוק הקשרים המשפחתיים (בין בני הזוג ובין ההורים לילדיהם) ולטיפול יעיל בקשיים.    היעדרות ממושכת של הורה…
  מחקר שפורסם ב-2024 בכתב העת JAMA Psychiatry מציג ממצאים מפתיעים לגבי הקשר בין ניסיונות התאבדות להפרעות נפשיות.    המחקר מצא כי כמעט 20% מהמשתתפים במחקר, אוכלוסיה של מבוגרים שניסו להתאבד בעברם, לא אובחנו עם בעיה נפשית כלשהי לפני האירוע המשברי, או שלא עמדו בקריטריונים האבחוניים באותה עת.   המחקר,…
  רגשות אמביוולנטיים בהגעה לטיפול   כשאדם ניגש לרופא לאבחנה מסוימת ובסיום הייעוץ מקבל הפניה לניתוח, זה לא משהו שיורד חלק לגמרי בגרון. זה דורש להיות במוכנות מסוימת, לדעת שפעמים רבות מתווספת לה תקופת שיקום. בכלל, המחשבה על התערבות חיצונית, על אנשים שיעמדו ויפתחו אותנו, היא מחשבה שכשנותנים לה מקום…
  העולם יותר ויותר מחובר אבל במקביל מתפצל כל הזמן. במציאות מחריפה של תוקפנות בין קבוצתית, בישראל ובעולם המערבי כולו, הדרה חברתית מטילה צל רחב ומזיק על מי שמועדים יותר להתמודד עם הפרעות פסיכיאטריות.   בטור קצר זה אתייחס לריקוד המורכב בין בעיות פסיכולוגיות לבין הבידוד האישי והבינאישי, שביניהן מתחולל חרם…
  אני בן 30 וכבר מספר שנים אני מתמודד עם חרדה וגם עם כאבי גב שלפי הבדיקות לא נמצא להם הסבר רפואי.   הסיפור התחיל בהתקף חרדה שהיה לי בטיול אחרי צבא עם חברים, אירוע ספציפי ששיבש אותי לגמרי. החרדה שלי היא לא משהו שאפשר לראות מבחוץ, אבל בתוכי זה…
    אחת השאלות החשובות אצל מטופלים, היא "האם הטיפול שלי יעיל"?    במקרים רבים מדי, הדיון בשאלת היעילות של הטיפול הפסיכולוגי אינה מדוברת מספיק, בעיקר בקרב מטופלים ומטופלות שחוששים לתת משוב ולבטא את צרכיהם באופן אסרטיבי ובהיר.   באחת מקבוצות ההדרכה בהן השתתפתי במכון טמיר, העלתה פעם פסיכולוגית קלינית…
טיפול פסיכולוגי שגורם לנזק   טיפול נפשי עלול לגרום לנזק, אך לא כל מטפלי הנפש מודעים לכך. נזקים שנוצרים על ידי הטיפול עצמו נקראים השפעות יאטרוגניות  (iatrogenic effects).  למעשה, מצבם של 10% מהמטופלים יחמיר במהלך הטיפול, גם כשמדובר ״רק״ בטיפול שיחתי. טיפול נפשי, אם כן, חייב להיות מותאם לצרכיו האישיים של…
  התיאוריות של המודלים הקוגניטיביים התנהגותיים הן המקובלות ביותר היום בהסבר והבנה של הגורמים ל-OCD.   פרויד קצת איכזב בניסיון לפענח את המקורות לאובססיביות: הוא הציע שטיפול פסיכואנליטי ב-OCD אמור להעלות למודעות את הסיבות המודחקות לאובססיות  וכך יעזור לו לפתור את הקונפליקטים שגורמים להן. הסבר זה שנוי במחלוקת, שכן הוא…
  OCD וקושי לקבל החלטות   בכל תהליך של קבלת החלטה יש מינימום שתי אפשרויות, כאשר ההחלטה עצמה מתבצעת באמצעות תעדוף אחת מהן, בתהליך אלימינציה שכרוך בוויתור על האחרת.    לא רק אנשים שמתמודדים עם קושי בקבלת החלטות מתקשים כאן:    כולנו מתמודדים עם "פרידה קיומית" מאפשרות שנותרה מאחור ושלא…
עמוד 1 מתוך 11

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024