טיפול פסיכולוגי להתמודדות עם שכול, אובדן ואבל | המלצות

טיפול פסיכולוגי במצבי אבל

 

אובדן, שכול ואבל

התמודדות, תסמינים וטיפול

  

  

התמודדות עם אובדן הינה מנת חלקם של כל בני האדם, היא חלק בלתי נפרד מהחיים וכמעט תמיד תפלוש לחייו של אדם בשלב כלשהו, לעיתים באופן בלתי צפוי.

 

נדון כאן במאפיינים של האובדן, דרכי ההתמודדות ושיטות טיפול נפשי רלוונטיות. 

 

 

תחושת האובדן הקשה ביותר להתמודדות הינה לרוב בעקבות מותו של אדם קרוב במיוחד, אשר ליווה את האדם במשך תקופה ממושכת, דוגמת משפחה גרעינית (הורים, אחים, בעל או אישה, ילדים, הריון), אובדן של הורה, התמודדות עם התאלמנות ואובדן בן זוג ,לידה שקטה,  פרידה רומנטית קשה  או מוות של חבר קרוב.

כשמדובר באדם כזה, קשה עד בלתי אפשרי לראות כיצד ימשיכו החיים להתנהל כסדרם בהיעדרו, וכיצד יצליח האדם להמשיך לחיות בלי יקירו.

כשמאבדים אדם יקר, מעבר לכאב הגדול, אופפת את האדם תחושת בדידות גדולה וכן "התנפצות פנטזיות" אשר נגעו לזמן שעוד נותר בלוויית האדם ולחלומות המשותפים שנחלקו עימו.

    

 

בעקבות אובדן, מגיעה התמודדות קשה וכואבת, הלוקחת זמן רב ומתבטאת באופנים רבים:

 

  • כאבים ותעוקות פיזיות, המתרחשות בעיקר בזמן הראשון לאחר גילוי האובדן. יכולים להתבטא בתחושת מחנק, כאבי ראש, בעיות עיכול שונות, תחושת חולשה וצורך להיאנח.

  • התמקדות אינטנסיבית באדם שאבד, נטייה לעשות לו אידיאליזציה, קושי בראיית המשך החיים התקינים בלעדיו.

  • הכחשה - שמופיעה לרוב בתחילת התהליך. רגעים שקולטים שזה אמיתי ורגעי תקווה, כאילו האהוב אמור לשוב. 

  • כעס - רגשות כעס עולים כלפי מגוון אוביקטים ואנשים- האדם שנפטר, מי שהיה אחראי לפטירה, כוח עליון או אלוהים וגם כעס של האבל כלפי עצמו, המתבטא כרגשות אשם. יש בכעס מעבר לעמדה אקטיבית, שמצמצמת חוסר אונים, אבל חשוב לראות שהוא מווסת ומנוהל ברמות יעילות ולא הרסניות.

 

אביבית בנגוס כהן MSW מומחית בהערכה וטיפול עם מלשבים וחיילים

אביבית בנגוס כהן, MSW, מטפלת במצבי שכול, ניל״י, מכון טמיר

 

  • לעיתים, מלוות את ההתמודדות תחושות אשמה כבדות, האדם חש שלא עשה מספיק לעזור ליקירו שכבר איננו, שלא הביע את אהבתו הרבה כלפיו כשעוד היה ניתן, ועוד.נטייה להתנהגות דיכאונית בתקופה הראשונה לאחר האובדן, המתבטאת במצב רוח ירוד, הסתגרות, חוסר הנאה, חוסר חשק וקושי לחזור למהלך חיים תקינים.

  • לעיתים, גם כשעבר זמן רב מרגע האובדן, האדם עדיין חוזר אל הכאב שבאבידה בעקבות "טריגרים" שונים, כדוגמת תמונות, שירים ומקומות המזכירים לו את היקר שיצא מחייו והותיר חלל עצום בליבו.

 

חן זיו בן עמי MA פסיכותרפיסטית למבוגרים ברמת השרון והרצליה

 חן זיו בן עמי, MA, מטפלת במצבי אבל ואובדן, מכון טמיר בהרצליה

 

 

קשה להגיד מתי האבל, אשר תיאורטיקנים שונים מגדירים לו חמישה שלבי אבל, מסתיים. יש הטוענים כי האבל מסתיים כשהאדם מבין את העובדה שהאובדן שחווה הינו בלתי הפיך, יש האומרים שסיום תהליך ההתמודדות עם האובדן מתרחשת כשהאדם מסוגל לחזור לחייו התקינים גם מבלי יקירו שאבד, או מסוגל לחוות תחושות הנאה וסיפוק מחייו. לעומתם, יש האומרים שההתמודדות עם אובדן אדם קרוב במיוחד לא מסתיימת לעולם עבור אנשים מסוימים, אך עוצמתה משתנה בתקופות חיים שונות, וכך גם יכולתו של האדם לחיות בצל האובדן.

 

תהליך האבל כולל רגשות שונים, בהם עצב, כעס, אשמה וחרטה, וליווי של איש מקצוע יכול לעזור לעבור את השלבים הללו. 

 

 

 

במקרים שונים, כאב האובדן עולה על גדותיו ומפריע לאדם לחזור למהלך חייו התקינים.

 

מצב זה, המכונה אבל פתולוגי , מצריך במקרים רבים התערבות טיפולית.

 

עם זאת, גם במקרים שהאבל לא יצא מתחום הנורמה (הקשה מאוד להגדרה בכל הקשור לנושאים רגישים וכאובים אלו, המקשים על התמודדותו של כל אדם באשר הוא), לעיתים האדם זקוק לתמיכה טיפולית, עזרה בהתמודדות עם הכאב ובירור הרגשות הקשים.

 

ואכן, תהליך האבל יכול להיות תקופה מבלבלת וטיפול טוב וממוקד יכול לעזור להתמודד ולהכניס סדר, היגיון, נקודות ציון בזמן, תיקוף וליווי רגשי בתהליך שקשה מאוד לעקוף בלי כאב. 

 

רוני מרינה לידרמן פסיכולוגית קלינית מומחית מכון טמיר בראשון לציון

מרינה רוני לידרמן, פסיכולוגית קלינית מומחית, ומטפלת באובדן, מכון טמיר בראשון לציון

 

 

טיפול פסיכולוגי להתמודדות עם אבל ואובדן

 

טיפול פסיכולוגי באבל, מתייחס לנישה של פסיכותרפיה המיועדת למי שחווה אובדן של אדם קרוב ועובר תהליך של אבל. 

מטפל באבל יכול לסייע להסתגל לחיים ללא האדם האהוב, להתמודד עם אשמה בנוגע לדברים שהוא היה רוצה שיקרו אחרת ולשתף רגשות שאולי אין לו עם מי לחלוק.

 

במהלך טיפול נפשי קצר מועד בהתמודדות עם אובדן, מעלה המטפל את חוויית האובדן והפרידה עימה מתמודד המטופל, מסייע לו לעבד את רגשותיו ומכאוביו ולתעל אותם למקומות פחות הרסניים כמו תחושת חוסר תכלית, חוסר אונים וקושי לחזור למהלך חיים תקינים. במהלך הטיפול יהיה עיסוק ממושך בנסיבות מות האדם היקר, הלוויה ותהליך הפרידה שנעשה ממנו, זיכרונות המטופל מיקירו וניתוח מערכת היחסים שהייתה ביניהם כפי שפירש אותה המטופל.

 

שירה לבנת בן זאב MSW מטפלת דינמית בגבעתיים מכון טמיר 

 שירה לבנת בן זאב, MSW, מטפלת בשכול ואובדן, מכון טמיר בגבעתיים

 

 

מטרת הטיפול קצר המועד היא לשפר את יכולת ההתמודדות של המטופל עם האובדן שחווה, תוך תקופת זמן קצרה יחסית של כשתיים עשרה פגישות שבועיות (משך הטיפול תלוי במגוון משתנים, כגון הזמן והמשאבים העומדים לרשות המטופל ושיטת הטיפול שנבחרה). מחקרים מעידים כי בכוחו של טיפול קצר מועד, המתמקד בתמיכה, בניתוח מערכת היחסים עם היקר שנפטר ובעיבוד רגשות המטופל כלפיו, לסייע לאדם בהתמודדות לא אדפטיבית עם האבל (כדוגמת מצבי אבל פתולוגי).

 

רותם לבא בן קיקי MSW פסיכותרפיסטית מכון טמיר תל אביב

רותם לבא בן קיקי, MSW, מטפלת במצבי אובדן, מכון טמיר צפון ת״א

 

 

בנוסף, נמצא כי ביכולתו של טיפול מסוג זה למנוע מהאדם להיכנס למצב של אבל פתולוגי או התמודדות לא אדפטיבית אחרת בעקבות האובדן שחווה. בנוסף, הטיפול נמצא כמסייע לחזור למהלך חיים תקין למרות הצל הכבד שהטיל האובדן, ומסייע בהחזרת תחושת המסוגלות של האדם להתמודד ולהמשיך את חייו גם בהיעדר יקירו.

 

 

על מה עובדים עם פסיכולוג בתהליך עיבוד אבל?

 

בניגוד להרבה מצוקות והפרעות נפשיות, אבל ושכול אינם מצויים בספקטרום של פסיכופתולוגיה.

לאבד אנשים יקרים זה חלק מהחיים הכי נורמליים שיש.

זה חלק מהדרך.

 

תפקיד המטפל בתהליך של אבל רגיל, כזה שאינו כולל אובדן טראומטי, כולל הרבה אמפתיה, הקשבה והכלה, לצד הכרה בצער והעצב ומתן לגיטימציה לכאב נפשי המאפיין כל אובדן הכרחי. 

 

ימית טלה MSW מטפלת CBT במכון טמיר רחובות

ימית טלה, MSW, מטפלת במצבי אבל ואובדן, מכון טמיר ברחובות

 

מגע עם הרגשות

 

מטפל באבל יכול לעזור להתחבר לרגשות ולבטא אותם במרחב בטוח. הוא יכול לעזור במיוחד לאנשים שאין להם עם מי לדבר או שאינם חשים בנוח לבטא רגשות מול חברים ומשפחה. מטפל יכול להקשיב מבלי לתת עצה ויכול להעניק אישור לרגשות המטופל ולתקף אותם. 

 

 

קבלה או השלמה עם האובדן

 

למי שחש מנותק או אדיש, טיפול באבל יכול לעזור להתמודד עם קבלת מציאות האובדן. התהליך יכול להיות חשוב במיוחד לאנשים שנוטים לכבות את הרגשות או להתמודד עם המצב ע״י כך שלא יחשבו עליו בכלל. 

 

דר איה גולן טיפול במבוגרים ילדים ונוער מכון טמיר במרכז וצפון תל אביב

דר׳ איה גולן, מומחית לטיפול במצבי אובדן, מכון טמיר תל אביב  

 

 

התמודדות עם טראומה

 

למי שחזה במות אדם אהוב או שיש היבט טראומטי אחר לאובדן, ייעוץ האבל יכול לסייע לעבד את הטראומה. במהלך הטיפול,

המטופל יתאר את מה שהיה עד לו, יסביר איך הדבר גרם לו להרגיש וילמד איך להתקדם, בתמיכת המטפל. עיבוד הטראומה בנוכחות מטפל שיכול להציע אמפתיה ותמיכה יכול להועיל למטופל.

 

 

התמודדות עם אשמה

 

אשמה היא רגש שכיח לאחר מוות של אדם אהוב והיא יכולה להופיע כהאשמה עצמית וחרטה, מה שהופך את ההתמודדות עם האובדן למסובכת יותר.

למי שחש אשמה על דברים שהיה צריך לעשות או מתוך מחשבה שהדברים יכלו להתפתח אחרת, מטפל באבל יכול לעזור להתמודד עם הרגשות הללו. מטפל עשוי לעזור למטופל לראות שחשוב יותר לחיות את החיים הכי טובים שהוא יכול מאשר להיאחז בדברים שאין בכוחו לשנות. 

 

שגית אליאס MSW פסיכותרפיסטית מומחית מכון טמיר פתח תקווה

שגית אליאס, MSW, מטפלת במצבי אובדן, מכון טמיר בפ"ת

 

חזרה הדרגתית לחיי היומיום

 

אם חיי היומיום עוברים תהפוכות בשל אובדן של אדם שעמו המטופל היה בכל יום, מטפל באבל יכול לעזור לארגן מחדש את החיים ולמצוא דרכים חדשות לתפקד, שיתנו מענה לקשיים שצצו. למשל, אובדן של בן זוג שהיה אחראי על התקציב או על כל הבישולים והניקיונות ידרוש מציאת דרכים אחרות לעשות את הדברים הללו. מטפל יכול לעזור לתכנן זאת. 

 

 

בניית רשת תמיכה

 

מטפל באבל יכול לעזור למטופל לבנות רשת תמיכה ע״י חיבורו למשאבים קהילתיים רלוונטיים או קבוצת תמיכה. בניית מערכת תמיכה חשובה במיוחד למי שאינו יודע לאן הוא יכול לפנות לעזרה ואילו שירותים זמינים לו. 

 

 

סידורי לוויה, שבעה, אזכרה ועוד

 

אם האובדן טרי, המטפל עשוי לסייע לחשוב לעומק על תהליך סידורי הלוויה. תמיכה בתהליך הזה יכולה לעזור להבטיח את זיכרון האדם האהוב בצורה שתהיה נכונה למטופל, בזמנים שבהם הוא עשוי שלא לחשוב באופן בהיר או לקחת החלטות בקלות. אם האובדן ממשמש ובא, אפשר אולי להתחיל בטיפול לפני שהמוות מתרחש.

 

 

ניטור דיכאון תגובתי

 

אבל יכול להיות טריגר להתפרצות דיכאון, ומטפל באבל ישאל שאלות ע״מ לקבוע אם המטופל חי עם תסמיני הפרעת דיכאון שניתן לטפל בהם. לפעמים דיכאון יכול גם להיות סימפטום של אבל מורכב, מצב שמתרחש אצל כ-10% מהאבלים. 

 

 

ניהול יומן ותרגילי כתיבה

 

המטפל יכול לתת למטופל כלים שיישארו איתו הרבה אחרי שהטיפול יסתיים, כמו ניהול יומן של הרגשות והמאבקים היומיים, כתיבת זיכרונות והתמודדות עם בעיות באמצעות כתיבה. המטפל יכול גם להדריך את המטופל דרך תרגילים כמו כתיבת מכתב לנפטר בו המטופל כותב כיצד הוא מרגיש ביחס לאובדנו או איך נראים החיים בלעדיו. מחקר שבחן את השפעתו של טיפול בכתיבה על אבל טראומטי הציע שכתיבה היא התערבות אפקטיבית לילדים ונערים באבל. 

 

 

המלצות קריאה

 

המטפל יכול גם להמליץ על ספרים שעוסקים בתהליך האבל שמהם ניתן ללמוד למה לצפות, לקבל אישור ולתקף את העובדה שהרגשות שהמטופל חש הם טבעיים. 

 

 

טיפול ביצירה והבעה

 

יש מטפלים באבל המתמחים בטיפול אקספרסיבי, או שהם מאמצים טכניקות אמנותיות למטרות של מגע וביטוי רגשי עוקף הגנות.

במקרה של אבל, טיפול כזה יכול לכלול יצירת ספר זיכרון, פרויקט אמנותי או יצירות אחרות לזכר הנפטר.

מחקר מ-2018 מצא שהשימוש באסטרטגיות טיפול שכללו אמנות ויזואלית נקשר לשינויים חיוביים אצל מבוגרים אבלים.

טיפול באמנות נקשר לסיוע לאנשים להרגיש קשר חזק יותר לנפטר ולמצוא משמעות בחוויה. טיפול באמנות היא גם דרך לתרגל רגיעה עצמית, שיכולה לעזור במקרים של חרדה לאחר האובדן. 

 

 

התרת סוגיות סבוכות עם המת

 

אם אדם חש שיש לו עניינים לא פתורים הקשורים לנפטר, למשל אם השניים היו באמצע ויכוח לפני שהאדם נפטר, טיפול באבל יכול להעניק הזדמנות לפתור את הנושא באמצעות תרגילים כמו טכניקת הכיסא הריק ותסריטים אחרים של משחקי תפקידים. 

 

 

זיכרון והנצחה

 

המטפל יכול לעזור לארגן טקסי זיכרון כדרך להוקיר את הנפטר ולסייע למטופל לתכנן פעילות מסוימת, למשל פרויקט תרפיה באמנות, או להקדיש זמן בכל חודש או שנה לפעילות זיכרון. טוב יותר לעשות זאת מאשר לדחוק הצידה זיכרונות כשהם צפים מתוך פחד להיות מוצף בהם.

 

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

  

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון / מומחה ספציפי- 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

 

 

קראו המלצות מאומתות של

לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר

 

 

 

עדכון אחרון:

 

22 בדצמבר 2023 

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

 

מקורות:

 

Arlin Cuncic (2021). What Is Bereavement Therapy? In verywellmind: https://www.verywellmind.com/what-is-bereavement-therapy-5115073

 

Weiskittle RE, Gramling SE. The therapeutic effectiveness of using visual art modalities with the bereaved: A systematic review. Psychol Res Behav Manag. 2018;11:9-24. doi:10.2147/PRBM.S131993

 

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024