מהו טיפול ביופידבק?
בִּיּוֹפִידְבֵּק (biofeedback - משוב ביולוגי) הוא שיטת טיפול המסייעת לאדם להשיג שליטה טובה יותר על גופו ולווסת את תגובותיו הגופניות והרגשיות.
הטיפול מתבצע בליווי חיישנים המחוברים לגוף (לרוב לאצבעות) ומערכת ממוחשבת, שתפקידה למדוד את השינויים הפיזיולוגיים בגוף ולהציג את הנתונים למטופל בזמן אמת, כלומר לתת משוב מיידי ורציף על שינויים ביולוגיים בגוף. למעשה, הביופידבק מאפשר השגת שליטה בתגובות גופניות שהן בבסיסת בלתי נשלטות – כמו דופק ועוררות פיזיולוגית.
מהם 3 הסוגים של טיפול ביופידבק?
המושג ביופידבק במובנו הרחב בעולם הרפואה כולל שלושה סוגים:
ביופידבק בהקשר פסיכו-פיזיולוגי המשלב חיישנים המודדים לרוב הזעה בכפות ידיים ודופק. מטרתו העיקרית לסייע למתמודדים/ות עם צורך בהפחתת לחץ, חרדה וויסות של עוררות.
נוירופידבק – או ביופידבק EEG, הכולל משוב של פעילות מוחית באמצעות EEG. מטרתו לאמן תפקודים מוחיים והוא מסייע בעיקר להפרעות קשב ולבעיות נוירולוגיות.
הסוג השלישי אינו קשור כלל לעולם הפסיכולוגיה – זהו ביופידבק של רצפת אגן – בו נעשה שימוש במתאר הרפואי, לרוב על ידי פיזיותרפיסטים, ובאמצעותו לומדים לשלוט על הסוגרים.
מכיון ששלושת התחומים הללו מכונים לעתים ״ביופידבק״, חשוב לפרט על כך.
במכון אנחנו מציעים את הסוג הראשון – הקשור לעוררות, מתח וחרדה ומסייע לבעיות פיזיולוגיות מסוימות כמו חוסר שינה וכאבי ראש.
יתכן כי בהמשך יוצע גם הסוג השני – נוירופידבק.
בדף זה נתמקד בסוג הראשון.
המרכיבים של ביופידבק
מערכת הביופידבק כוללת את הרכיבים הבאים:
חיישנים המתחברים לגוף ומשדרים למחשב (או מכשיר חכם אחר) ותוכנת מחשב הממחישה את מדדי הגוף באופן ברור ומיידי למטופל.
תוכנות מתקדמות של ביופידבק יכללו גם סימולציות שונות של סביבות מרגיעות ומלחיצות וכן משחקים ומדריכים שונים – למטרת יעול והצלחת הטיפול.
מדד שלישי שקיים במערכות רבות הוא טמפרטורה פריפריאלית – כלומר מדידת הטמפרטורה בעור של כף היד – המושפעת מעוצמת זרימת הדם המופנית לעור, דבר שמושפע אף הוא מלחץ, וקשור גם למצבים רפואיים כמו כאבי ראש.
החיישנים השכיחים בביופידבק עוסקים במדידת שינויים בגוף הקשורים לתגובות העוררות, הרגיעה והלחץ, בעיקר של מערכת העצבים האוטונומית (אשר מורכבת משני ענפים – ענף סימפתטי – לחץ ועוררות, ענף פארא-סימפתטי – רגיעה) המשפיע על זרימת הדם, קצב הלב, פעילות מערכת העיכול, הזעה בכפות ידיים ועוד.
החיישנים העיקריים הם חיישן דופק המונח לרוב על האצבע (ולעתים על תנוך האוזן), אשר בעזרת אינפרא-אדום מזהה זרימת דם בנימי האצבע ובכך יודע לזהות את הדופק. על בסיס הדופק, התוכנה יודעת לחשב מדד חשוב נוסף הנקרא HRV (Heart Rate Variability, השתנות קצב הלב) המושפע מאיזון בין המערכת הסימפתטית והפארא-סימפתטית.
חיישן שכיח נוסף הוא חיישן ה-(GSR (Galvanic Skin Response, המכונה לעתים גם בראשי תיבות: SCL או EDA.
משמעו מוליכות חשמלית של העור, ולמעשה – מידת ההזעה בכפות הידיים.
חיישן זה מורכב משתי אלקטרודות המולבשות על האצבעות והמעבירות ביניהן זרם חשמלי חלש ובלתי מורגש כלל – ככל שהעור יותר מזיע – כך יש פחות התנגדות חשמלית. הזעת יתר בכפות ידיים הוכחה כקשורה לפעילות סימפתטית, כלומר לעוררות ומתח רגשי, ולכן מהווה מדד טוב למצבים אלה
כל המדדים הללו מחוברים למערכת הביופידבק במחשב, ויכולים להיות מוצגים למטופל כערכים כמותיים, כגרף, או כעוצמה עולה ויורדת של מוזיקה (לפי היעד הרצוי – הפחתה או העלאה של המצב).
סביבות מתקדמות יותר מאפשרות השפעה על צפייה בסרט (למשל – סרט יעצר כלחוצים וימשיך כשנרגעים) ואף משחק – למשל – מכונית תיסע מהר יותר ככל שנרגעים.
מטפל ביופידבק מיומן יתאים את סביבת התצוגה והפעילות בהתאם לצרכי המטופל, מאפייניו ומטרות הטיפול.
כיצד מתבצע טיפול ביופידבק בפועל?
הטיפול מתחיל בפגישת היכרות וראיון ראשוני (אינטייק) במטרה להעריך את המצב הפסיכולוגי והרפואי הכללי של המטופל ולבדוק התאמה לטיפול.
לאחר מכן יתקיים אינטייק-פסיכו-פיזיולוגי – שבמסגרתו יחובר המטופל למערכת הביופידבק והמטפל יעריך את התגובות במדדים שלו מתוך מטרה להבין כיצד הוא מגיב להם – כדי לטייב ולדייק את התהליך הטיפולי.
בהמשך, הפגישות הטיפוליות יכולות לכלול למידה ספונטנית של המטופל, כאשר חלק מהמטופלים מצליחים להגיע לבדם לרגיעה ולשיטה במדדים, ומערכת הביופידבק עוזרת להם להבין את מצב העוררות/רגיעה ולשפר את יכולת השליטה.
מומלץ לעיתים קרובות לשלב ביופידבק לצד טיפול פסיכולוגי, כמו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), במטרה להשיג יעילות גבוהה בהשגת המטרות, לרוב בתלות בתלונה בה רוצים לטפל.
עם מטופלים רבים אחרים המטפל יעבוד עם המטופל על טכניקות רגיעה שונות, הכוללות התנסות ספונטנית מול הביופידבק.
אלה כוללות נשימה סרעפתית (עמוקות), שיטת ג'ייקובסון (PMR, כיווץ והרפיית שרירים), אימון אוטוגני, דמיון מודרך ומיינדפולנס – כאשר המטופל מחובר לביופידבק – דבר שיאפשר למטופל להשיג שליטה מהירה יותר על תגובות גופו ועל מצבו המנטלי – ויאפשר לזהות במהירות איזו שיטה יעילה לו יותר, ולטייב אותה.
בנוסף, ניתן להתאים סביבות פעילות ומשחקים. למשל, עבור אדם הפוחד מנהיגה ניתן להפעיל סימולטור נהיגה בו ילמד בהדרגה כיצד להיות רגוע יותר.
באופן כללי, מטופלים עם עוררות יתר לומדים תחילה להירגע שלא בזמן פעילות, ולאחר מכן המטפל יתרגל איתם רגיעה מול משחק או מטלה הדורשת מאמץ מנטלי – במטרה שיבצעו אותה תוך שמירה על רוגע נפשי וגופני.
כמה זמן נמשך טיפול ביופידבק?
לאחר שלב האינטייק נדרשות בין כ-4 ל-10 פגישות טיפוליות, בהתאם לחומרת הבעייה ולהתמדת המטופל (לעתים נדרשים תרגולי רגיעה בבית).
פעמים רבות מושגת השפעה ניכרת אחרי 3-4 פגישות .
כמובן שייתכנו מקרים בהם יידרש גם טיפול ארוך יותר, אך אם לאחר כ-8 פגישות לא הושג כל שיפור, לרוב מומלץ לבחון חלופה טיפולית אחרת.
עבור אילו בעיות טיפול ביופידבק יעיל?
טיפול ביופידבק מסייע בהקלה סימפטומטית במצבים נפשיים ובמצבים הרפואיים הבאים ובאחרים:
מצבים נפשיים
לחץ ומתח נפשי (לרבות כזה המתבטא בטונוס שרירים גבוה, תחושת מתח נפשי ומחשבות טורדניות ברמה לא פתולוגית)
הפרעות חרדה (בעיקר הפרעות חרדה ופניקה, כטיפול בפני עצמו, כטיפול מסייע בטיפולי חשיפה לפוביות ספציפיות. היעילות ל-OCD ול-GAD היא נמוכה יותר)
חרדה תפקודית וחרדת ביצוע – כמו חרדת בחינות, חרדת נהיגה, פחד במה.
הפרעות שינה
ניהול כעסים והפחתתם
מיתון ושליטה בהפרעות התנהגות (לרבות סיוע שליטה התנהגותית ב-ADHD, אך ללא טיפול בקושי הקשבי עצמו)
מצבים רפואיים
ביופידבק יעיל במקרים רבים של ההפרעות הבאות:
יתר לחץ דם
כאבי ראש ומיגרנות
הזעת יתר בכפות ידיים
הזעת יתר כללית
הסמקה בלתי נשלטת
תסמונת ריינו
מעי רגיז
כאבי גב עליון וצוואר (שאינם ממקור אורתופדי)
טונוס שרירים גבוה (עם או ללא כאבי שרירים) וכן לעתים בפיברומיאלגיה.
הקלה בשליטה בכאבים בהפרעות כאב שונות
מה ההבדל בין ביופידבק לבין נוירופידבק?
באופן כללי, ניתן להתייחס לנוירופידבק כסוג של ביופידבק, והוא אכן הוכר כך לאורך השנים וכונה ביופידבק אלקטרואנצפלוגרם (EEG biofeedback), כאשר נוירופידבק הוא טיפול ייחודי המתמקד במערכת העצבים ובמוח, בעיקר עבור הפרעות קשב, פגיעות נוירו-קוגניטיביות מסוימות ושיפור ביצועים.
ביופידבק מסייע בשיפור התפקוד הפיזיולוגי או במצוקה בכאב ובעוררות גופנית על ידי מתן משוב גופני שעוזר למטופל לשנות את המצב הפיזיולוגי הנוכחי. הציוד וההכשרה לשני הטיפולים הם שונים, ולכן במקרה שאתם מעוניינים בנוירופידבק – חשוב לברר מראש על כך.
מהן המטרות של טיפול ביופידבק?
מטרת הטיפול היא לאמן את האדם, תחילה בחדר הטיפולים ולאחר מכן גם מחוץ לו, להיות מודע לשינויים המתרחשים בגופו וליכולת שלו לשלוט בהם, על אף שנהוג לחשוב כי אלו הם תהליכים עצמאיים אשר נמצאים מעבר לשליטתנו.
המטופל לומד להכיר את הסיטואציות בהן מופיעים הסימפטומים שלו והופך לבעל מודעות גבוהה יותר לכוח שלו לווסת בעצמו את התהליכים הפיזיולוגיים, וכך להפחית את התסמינים מהם הוא סובל.
עולם הטיפול והרפואה מכיר היום בקשר המורכב בין הגוף והנפש, בין הפסיכולוגיה והפיזיולוגיה, ושיטת הביופידבק היא התוצר של ההבנה הזו.
מה משך הטיפול?
משך הטיפול, כולל פגישות האינטייק עומד על כ-8-10 פגישות. לרוב מורגשת יעילות לאחר 3-4 מפגשים. לעתים כמובן נדרש משך טיפול ארוך יותר.
לאילו גילאים ואוכלוסיות הטיפול מתאים?
ככלל הטיפול מתאים לכולם, בתלות בסיבת הפנייה. אמנם אין גיל מוגדר לביופידבק. אך לרוב הוא מתאים לילדים החל מסביבות גיל 8, גיל בו הילד בעל מוטיבציה מספיק גבוהה לטיפול, יכולת סבלנות וקשב להתמיד בו, והבנה של המדדים ומשמעותם. הטיפול דורש שיתוף פעולה והבנה מצד המטופל, ולכן אינו מתאים בילדים קטנים ובמקרים של קשיים התפתחותיים ושכליים משמעותיים.
הכנה לקראת טיפול ביופידבק
טיפול ביוופידבק מוצלח דורש מוטיבציה והשתתפות רבה. על המטופל להיות מסוגל לתקשר, להבין את ההנחיות ולבצע הוראות.
יש לבחור את האופן המתאים לאינדיקציה הנכונה.
״הדבר הכי חשוב ללמוד הוא איך להפוך
את מערכת העצבים שלנו
לבת ברית במקום אויב״
-- ויליאם ג'יימס
איך ביופידבק עובד?
במהלך טיפול ביופידבק, אלקטרודות המחוברות לגופו של המטופל מקבלות אותות חשמליים מגלי המוח, הלב והשרירים ומודדות את קצב הנשימה ומידת ההזעה.
הנתונים מתורגמים ישירות לצג המראה תמונות או צלילים המייצגים את הנתונים הפיזיולוגיים בצורה פשוטה להבנה.
תחת לחץ, המדדים הללו משתנים: קצב הלב, קצב הנשימות ולחץ הדם עולים, השרירים מתכווצים וישנה זיעה מוגברת. כל אלו הם מאפיינים של התכונה האבולוציונית הנקראת Fight or Flight: מוכנותו של הגוף לפעול במהירות ויעילות במצב לחץ.
תפקיד המטפל הוא לסייע למטופל לתרגל שיטות שונות של הירגעות, וכך לשלוט בפעילות הגופנית. טכניקות של תרגילי נשימה, הרפיית שרירים, דמיון מודרך או תרגול מדיטציית מיינדפולנס, כולן שיטות שנמצאו יעילות, ולאחר אימון בטכניקות הללו צפוי המטופל להצליח לשלוט באופן יעיל יותר בגופו.
את השינויים במדדיו הפיזיולוגים הוא רואה לנגד עיניו, וכך לומד להכיר ולהבין לעומק את היכולת שלו לווסת אותם, ולאט לאט ליישם ביעילות את השיטות שלמד גם בחיים שמחוץ לחדר הטיפולים.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
עם ראש המכון
בזום או פנים אל פנים
20 דקות, 140 ש״ח
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
עדכון אחרון:
31 בינואר 2024
כתיבה:
פסיכולוג ומטפל ביופידבק מוסמך (אגודת אילים)
ד״ר רון ישי, מכון טמיר,
פסיכולוג קליני מומחה מדריך,
מוסמך להדרכה בפסיכותראפיה ובפסיכדיאגנוסטיקה,
בהסמכה להוראה ולמחקר מדעי בהיפנוזה
וסגן יו"ר האגודה הישראלית להיפנוזה
על טיפול במכון טמיר
מקורות:
אתר האגודה לפסיכופיזיולוגיה יישומית וביופידבק: https://www.aapb.org/i4a/pages/index.cfm?pageid=1
Frank DL, Khorshid L, Kiffer JF, Moravec CS, McKee MG. Biofeedback in medicine: who, when, why and how? Ment Health Fam Med. 2010 Jun;7(2):85-91
Malik K, Dua A. Biofeedback. [Updated 2020 Oct 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553075/
Melo DLM, Carvalho LBC, Prado LBF, Prado GF. Biofeedback Therapies for Chronic Insomnia: A Systematic Review. Appl Psychophysiol Biofeedback. 2019 Dec;44(4):259-269. doi: 10.1007/s10484-019-09442-2. PMID: 31123938.
Ratanasiripong, P., Kaewboonchoo, O., Ratanasiripong, N., Hanklang, S., & Chumchai, P. (2015). Biofeedback Intervention for Stress, Anxiety, and Depression among Graduate Students in Public Health Nursing. Nursing research and practice, 2015.
Schoenberg PL, David AS. Biofeedback for psychiatric disorders: a systematic review. Appl Psychophysiol Biofeedback. 2014 Jun;39(2):109-35.
Shenefelt PD. Complementary psychotherapy in dermatology: hypnosis and biofeedback. Clin Dermatol. 2002 Sep-Oct;20(5):595-601. doi: 10.1016/s0738-081x(02)00264-x. PMID: 12435530.
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/biofeedback/about/pac-20384664
https://www.webmd.com/pain-management/biofeedback-therapy-uses-benefits