לפעמים, בתוך דיון מעמיק בסשן טיפולי, ברגע בו המטפל משוכנע שהוא עושה עכשיו אמנות פסיכתרפית שהתלטשה אחרי שנים של פרקטיקה, בדיוק אז המטופל מפריע לו עם השאלה:
״אוקי, הבנתי, אז מה אני עושה עם זה?״
טיפול קצר מועד ממוקד פתרון (Solution-Focused Brief Therapy - SFBT), שפותח על ידי סטיב דה שייזר ואינסו קים ברג, הוא גישת פסיכותרפיה פוסט-מודרנית המייצגת כיוון שונה לגמרי מגישות טיפול מסורתיות.
במקום להתמקד בניתוח הבעיה, הגורמים שיצרו אותה, הקונפליקטים בבסיסה וההיסטוריה שלה, SFBT מתמקד כמעט לגמרי בזיהוי ובבנייה של מענים יישומיים.
הנחת העבודה בבסיס השיטה היא שלמטופל יש כבר את המשאבים, הכוחות והידע הדרושים כדי לפתור את הסוגיה על הפרק, ותפקיד המטפל הוא לסייע לו לגלות אותם.
ארגז הכלים של המטפל הממוקד בפתרון נרחב למדי.
הנה שלוש טכניקות מרכזיות שנותנות המחשה לדרך הייחודית בה מתקדמים בטיפול:
מיומנויות בגישה הממוקדת פתרון
המיומנות | תיאור ויישום |
---|---|
שאלת הנס (Miracle Question) |
זוהי טכניקת הדגל של הגישה. המטפל מציג שאלה היפותטית המנוסחת בקפידה, שמטרתה לעקוף את המיקוד בבעיה ולגרום למטופל לדמיין ולתאר באופן מוחשי את המציאות הרצויה לו.
דוגמה לשאלה: "נניח שהלילה, בזמן שישנת, התרחש נס והבעיה שהביאה אותך לטיפול נפתרה לחלוטין. מכיוון שישנת, אינך יודע שהנס קרה. כשאתה מתעורר בבוקר, מה יהיה הדבר הקטן הראשון שתבחין בו?"
המטרה: התשובות הופכות למטרות הטיפוליות - יעדים קטנים, ברי השגה והתנהגותיים, במקום התמקדות בפתרון הבעיה עצמה.
|
שאלות על חריגים (Exception Questions) |
טכניקה המבוססת על ההנחה שאף בעיה אינה מתקיימת 100% מהזמן. המטפל שואל באופן פעיל על זמנים שבהם הבעיה הייתה פחות חמורה או כלל לא קיימת, כדי לחשוף כוחות ופתרונות קיימים.
דוגמאות לשאלות: "ספר לי על פעם בשבוע האחרון שבה הבעיה יכלה להופיע, אבל משום מה היא לא?" • "מה היה שונה באותו זמן?" • "מה עשית אחרת שגרם לכך?"
המטרה: זיהוי והרחבת התנהגויות מוצלחות שהמטופל כבר מפעיל, במקום המצאת פתרון חדש מאפס.
|
שימוש בסולמות (Scaling Questions) |
טכניקה להפיכת חוויות סובייקטיביות לדבר מדיד וקונקרטי. המטפל מבקש מהמטופל לדרג את מצבו על סולם של 0 עד 10, ומתמקד בכוחות הקיימים ובצעדים הבאים האפשריים.
דוגמה לשאלה: "בסולם של 0 עד 10, כאשר 10 זה המצב ביום שאחרי הנס ו-0 זה המצב הגרוע ביותר, איפה אתה נמצא כרגע?" ולאחר מכן: "מה עוזר לך להיות ב-4 ולא ב-0? מה ייראה שונה כשתהיה ב-5?"
המטרה: מדידת התקדמות, הגברת מוטיבציה, והפיכת הדרך לפתרון לסדרה של צעדים קטנים וברי ביצוע.
|
טיפול SFBT כטיפול הבחירה במשברי חיים
קשיי הסתגלות למעברים או משברי חיים (למשל, שינוי קריירה, כניסה להורות, מעבר דירה, התמודדות עם פיטורין) מופיעים במצבים בהם אדם אינו סובל מהפרעה פסיכיאטרית מאתגרת, אלא מרגיש "תקוע" וזקוק לסיוע פסיכותרפי ממוקד כדי להתקדם.
SFBT, כטיפול מבוסס ראיות עם תמיכה מחקרית מרשימה מציע כאן מענה מצויין.
ולראיה, סקירה שיטתית של Gingerich & Peterson (2013) שבחנה מחקרים מבוקרים, מצאה עדויות חיוביות ליעילותו של SFBT במגוון רחב של אוכלוסיות ובעיות, כולל שיפור בתפקוד כללי, הפחתת סימפטומים והשגת מטרות.
הגישה נמצאה יעילה לפחות כמו גישות מבוססות אחרות, ובמקרים רבים אף דרשה פחות פגישות טיפוליות.
עבור קשיי הסתגלות קלים יחסית, שאינם קליניים במהותם, גישות טיפוליות ארוכות שחותרות לשינוי יסודי יכולות להיות overkill, או במילים אחרות לנסות לתקוע מסמר עם פטיש של 5 ק״ג, זאת בעוד ש-SFBT מציע גישה יעילה, פרגמטית, התערבות טיפולית קצרת מועד שהעצמה בצידה.
הטיפול נמנע מ"פתולוגיזציה" של קשיי חיים נורמטיביים, וממקד את המטופל בכוחות וביכולות שלו לבנות את העתיד בו יבחר.
גישה כזו מכבדת את המטופל כמומחה לחייו, ומחזירה לו במהירות את תחושת הסוכנות / agency (פעלתנות יוזמת), המסוגלות העצמית והתקווה.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
להתאמה אישית -
עם ראש המכון
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
כתיבה:
מקורות:
Gingerich, W. J., & Peterson, L. T. (2013). Effectiveness of solution-focused brief therapy: A systematic qualitative review of controlled outcome studies. Research on Social Work Practice, 23(3), 266–283. https://doi.org/10.1177/1049731512470859