טיפול בהפרעת הסתגלות עם טיפול דינמי קצר מועד

 

טיפולים פסיכודינמיים שואבים את השראתם מהתיאוריה הפסיכואנליטית של זיגמונד פרויד וממשיכי דרכו, מציעים נקודת ראות מבריקה אל נבכי הנפש, כזו שאין לה תחליף ואולי גם לא תהיה בתחום הטיפול השיחתי.

 

טיפול בגישה דינמית שם דגש על חקירת תהליכים נפשיים לא מודעים, זיהוי קונפליקטים, וניסיון להבין כיצד חוויות עבר, במיוחד בילדות המוקדמת, מעצבות את האישיות ואת דפוסי ההתנהגות והרגש בהווה. הטיפול מעניק חשיבות המרכזית לקשר הטיפולי, דרך יחסי העברה והעברה נגדית, ככלי להבנה ולשינוי. לרוב המטרה היא לחבר נקודות פנימיות סמוית, רגשות והגנות, ובכך לאפשר עיבוד ואינטגרציה שעושים לנו להרגיש טוב יותר בחיים. המשפט האחרון משקף את המורכבות של גישות דינמיות, כי מה זה בדיוק ״להרגיש יותר טוב?״. סוגיה שיש מה להגיד עליה, אבל מה שמעניין ותכליתי עבורנו הוא המעבר שעושות גישות מעמיקות לעבר תהליכים קצרי טווח, ממוקדים ומבוססי מחקר. 

 

בשנים האחרונות אני חש גל של געגוע וכמיהה בקרב אנשי מקצוע לעומקים שמציעה האסכולה הפסיכודינמית - גל שמורגש היטב בקהילת המטפלים. נדמה שאנו שבים להרהר במרחב הייחודי שבשבילו בחרנו ללמוד פסיכולוגיה מלכתחילה, רבדים שקשה להחליף ושלא פעם נושקים גם לעולם הרוחני. מגמה זו מתעצמת על רקע ההתפכחות והכרה במגבלות של טיפולים קוגניטיביים-התנהגותיים מהגל השלישי, ממש כפי שבכל תקופה מתגלה מחדש שאין פרספקטיבה אחת שמספקת מענה מיטבי לכל צורך נפשי. 

 

עם זאת, החזרה לחיק הפסיכודינמיקה מלווה בשינוי מהותי: אי אפשר כבר להמשיך לעבוד ב-setting הדינמי המסורתי מבלי להתחשב בצרכים החדשים של הדור הנוכחי, ברוח הזמן ובתפיסה לפיה טיפול פסיכולוגי חייב להיות במידה מסוימת מבוסס-ראיות. יש עדיין מטופלים רבים שבוחרים בגישות דינמיות מסורתיות ואפילו ב-old school של הפסיכואנליזה, אבל גישת הטיפול הדינמי קצר המועד הן שמובילות היום את פיתוח הגישה האנליטית במאה ה-21 - תהליך שנשען על עקרונות של שקיפות, ביסוס אמפירי באמצעות מחקרי תוצאה מבוקרים ונכונות מתמדת לעדכן מודלים בהתאם להתפתחויות הקליניות והידע החדש שנצבר.

 

כך לפחות אני חושב.

 

 

 

טיפול פסיכודינמי קצר מועד (STPP)

 

טיפול פסיכודינמי קצר מועד (Short-Term Psychodynamic Psychotherapy - STPP) הוא שם כולל למגוון גישות טיפוליות דינמיות המוגבלות בזמן (בדרך כלל עד 25-40 פגישות), בניגוד לפסיכואנליזה הקלאסית ארוכת הטווח ולטיפול דינמי ללא הערכה של מועד סיום. 

גישות אלו מתמקדות בסוגיות רגשיות ספציפיות, בדפוסי יחסים בינאישיים חוזרים, ובקונפליקטים לא מודעים, לעיתים קרובות בהקשר של אירועי חיים מלחיצים עדכניים או טראומות עבר שלא עובדו כראוי. המטרה המרכזית היא להביא למודעות רגשות, מחשבות ודחפים שהודחקו או שלא קיבלו ביטוי הולם, לשפר את יכולת עיבוד הרגשות, ולשנות דפוסי תקשורת והתמודדות לא אדפטיביים.

 

טיפולים דינמיים קצרי מועד יכולים להיות מדויקים להפליא עבור אתגרים ספציפיים. למשל, הם נחשבים לסטנדרט הזהב עבור טיפול בהפרעות הסתגלות (Adjustment Disorders).

אלו מצבים בהם מתפתחת מצוקה רגשית, סומטית או התנהגותית משמעותית בתגובה לגורם דחק פסיכו-סוציאלי ניתן לזיהוי (למשל, אובדן, רלוקיישן, גיוס לצה״ל).

STPP מתאים אפוא למגוון רחב של "הפרעות נפשיות שכיחות" (Common Mental Disorders - CMDs), כו דיכאון קל עד בינוני וחרדה, בהן בעיות בוויסות רגשי ודפוסים בינאישיים משחקים תפקיד מרכזי.

 

 

ראיות ליעילות

 

סקירת מאמרים מקיפה שכללה 33 מחקרים אקראיים ומבוקרים (RCTs) עם למעלה מ-2,000 משתתפים, מצאה כי STPP הביא לשיפור משמעותי יותר בהשוואה לקבוצות ביקורת במדדים של סימפטומים כלליים, סימפטומים סומטיים (גופניים), חרדה ודיכאון, הן בטווח הקצר (עד 3 חודשים לאחר הטיפול) והן בטווח הבינוני (3-6 חודשים).

ההשפעות הטיפוליות נטו אף לגדול במעקב ארוך טווח, אם כי בחלק מהמדדים התוצאות לא נשארו מובהקות סטטיסטית, מה שמצביע על צורך במחקר נוסף. מטא-אנליזה נוספת, שהתמקדה ב-STPP להפרעות סומטיות, הראתה השפעות מובהקות של הטיפול על סימפטומים גופניים, תסמינים פסיכיאטריים והסתגלות חברתית, והשפעות אלו נשמרו גם במעקב ארוך טווח.

 

 

למה טיפול דינמי קצר מועד הוא טיפול הבחירה להפרעת הסתגלות? 

 

בהפרעה זו, גורם הדחק החיצוני הוא לרוב ברור יחסית והקושי המרכזי טמון בעיבוד הרגשי של השינוי ובהתמודדות עמו. STPP מציע מסגרת טיפולית ממוקדת ויעילה. הוא מאפשר לזהות דפוסים רגשיים ובינאישיים שהופעלו או הוחמרו על ידי גורם הסטרס, ולפתח דרכי התמודדות מסתגלות ובריאות יותר.

 

זאת ועוד, הפרעות הסתגלות אמנם קשורות אמנם לאירוע עכשווי או למצב מלחיץ בהווה, אבל, STPP מאיר כיצד חוויות עבר, קונפליקטים לא מודעים ודפוסי התקשרות מוקדמים יכולים לעצב משמעותית את תגובת המטופל לטריגרים עכשוויים. הטיפול עוזר לחבר את הנקודות בין העבר להווה, ולהבין מדוע התמודדות שנראית "נורמלית" לאחרים, הופכת עבור המטופל למקור לערעור פסיכולוגי משמעותי. 

 

תפיסה רווחת היא שטיפול דינמי הוא בהכרח ארוך טווח. STPP מאתגר תפיסה זו ומדגים כי ניתן להשיג שינוי פסיכולוגי משמעותי גם במסגרת זמן קצרה יותר, על ידי התמקדות בנושאים מרכזיים (focal conflicts) ושימוש פעיל ומכוון יותר של המטפל בטכניקות דינמיות. 

 

גם עמוק, גם קצר, גם אקטיבי וגם ממוקד - השילוב הזה הופך את הגישה הדינמית קצרת המועד לאטרקטיבית יותר עבור מגוון רחב יותר של מטופלים. 

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

   

שיחת ייעוץ ממוקדת 

להתאמה אישית -

עם ראש המכון 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל



 



כתיבה:

 

איתן טמיר, MA, ראש המכון 

עם מומחי מכון טמיר




 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

 

מקורות:

  

Abbass, A., Kisely, S., & Kroenke, K. (2009). Short-term psychodynamic psychotherapy for somatic disorders: a systematic review and meta-analysis. Psychotherapy and Psychosomatics, 78(5), 265–274. https://doi.org/10.1159/000228248

 

Abbass, A. A., Kisely, S. R., Town, J. M., Leichsenring, F., Driessen, E., De Maat, S., Gerber, A., Dekker, J., Crowe, E., & Rabung, S. (2014). Short-term psychodynamic psychotherapies for common mental disorders. Cochrane Database of Systematic Reviews, (7), CD004687. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004687.pub4.

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2025