מאמרים על הפרעות נפשיות | ספריית מכון טמיר (300)

 

 

החיים הם מסע עשיר ומורכב, מלא באתגרים, רגשות, ותהליכים נפשיים שמעצבים אותנו בני אדם.

בכולנו יש קצת מהפרעות נפשיות מסוימות (לפעמים לא קצת), וזה בסדר. למעשה, פרויד התייחס לפסיכופתולוגיה אנושית כחוויות שכולנו פוגשים בילדות המוקדמת. תחשבו על זה, יש שם את כל ה-DSM, זה פשוט נחשב נורמלי אם אתה פעוט עם טנטרומים, קשיי ויסות רגשי, התקפי בכי, או אושר עילאי והתנהגויות אימפולסיביות.

הבעייתיות אינה בנוכחותן המינורית של תופעות נפשיות מורכבות בחיים שלנו אלא אם הן הופכות להיות אינטנסיביות מדי, מתמשכות ומכבידות – עד כדי כך שהן משפיעות על איכות חיינו ועל היכולת שלנו לתפקד באופן מיטבי. גם במקרים כאלה, חשוב שנבין שהמצבים הללו אינם "חולשה" או "בעיה שאין לה פתרון", אלא חלק טבעי ממורכבות המערכת הנפשית האנושית, שדורש תשומת לב וכלים מתאימים.

 

המאמרים הרבים בקטגוריה נכתבו ועודכנו במכון לאורך שנים רבות. כל זה כדי לתת מקום, ידע ונגישות למידע על מצבים נפשיים נפוצים ומגוונים.

אנחנו מקווים שהחומר מוגש בצורה מכבדת, אמפתית ומקצועית.

המידע נועד לשמש כנקודת מוצא למתמודדים עם אתגרים נפשיים, בני משפחה שמחפשים כלים להבנת יקיריהם, ואנשי מקצוע המבקשים להעמיק עוד את המקצועיות.

 

 

 

מה תמצאו כאן?

 

בקטגוריה זו תוכלו לקרוא על מגוון רחב של מצבים נפשיים, הכוללים בין היתר:

 

 

 

 

הבנה של מצבים נפשיים היא צעד ראשון ומשמעותי בדרך לשיפור, או לפחות לניהול החיים לצד אתגר נפשי כזה או אחר. 

 

במאמרים על הפרעות נפשיות באתר תמצאו:

 

  • הסברים קליניים: מה מאפיין את המצב הנפשי? כיצד הוא בא לידי ביטוי?

  • דרכי אבחון וטיפול: אילו גישות טיפוליות מוכחות ומומלצות קיימות כיום?

  • תמיכה וכלים: איך ניתן להתמודד ביומיום, ואיך לשלב עזרה מקצועית בצורה מיטבית?




המסע שלך מתחיל כאן

 

בין אם אתם מחפשים תשובות לשאלות אישיות, או פשוט רוצים ללמוד ולהעמיק את הידע שלכם, אנו מזמינים אתכם לגלוש בין המאמרים, לקרוא, לשאול ולחקור. כל קישור בדף זה יוביל אתכם למאמרי עומק על הנושא שבחרתם . אנחנו פשוט מנוהלים על ידי סקרנות. בסוף, לא משנה איפה אתם, תמיד יש לאן לשאוף ומה לגלות.

 

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

 

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון - 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

 

 

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

  למתמודדים/ות עם הפרעת קשב,ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) יש סיכון מוגבר להתמכרויות לחומרים ולהתנהגויות מתמכרות.       הקשר בין ADHD להתמכרויות מורכב, אבל מחקרים רבים תומכים בו:    הפרעת קשב וריכוז היא התחלואה הפסיכיאטרית השכיחה ביותר בקרב משתמשים התלויים בקנאביס (Gujska et al, 2023). למשל, מחקר שבחן את הקשר בין הפרעות…
  תסמונת אכילת בלילה (NES) היא הפרעה ייחודית המאופיינת בדפוס מושהה של צריכת מזון שבה מתרחשים אפיזודות חוזרות של אכילה לילית ו/או צריכה מופרזת של מזון לאחר ארוחת הערב. ל-NES יש קשר להפרעות אכילה אחרות ולבעיות הקשורות לשינה.   תסמונת NES שכיחה יותר בקרב מתמודדים עם הפרעת אכילה זלילה (BED)…
  מהי הפרעת אבל ממושך (PGD)?   הפרעת אבל מתמשך (PGD), שנקראת גם אבל מורכב, יכולה להתרחש לאחר שאדם קרוב נפטר מזה לפחות 6 חודשים (12 חודשים אצל ילדים ונוער). ההפרעה יכולה להתבטא בגעגוע עז למת ובקיבעון מחשבתי אודותיו, מה שעלול להפריע לתפקוד בבית, בעבודה או בתחומים חיוניים אחרים ויכולה…
  קהות רגשית  Emotional Blunting       ״השטחה רגשית״ מתארת תגובתיות רגשית מוגבלת, לעיתים מפאת חוסר יכולת ולעיתים כאסטרטגיית התמודדות עם עומס רגשי.   אדם עם השטחה רגשית כמעט ואינו חווה רגש, חי בבועה סטרילית, נעימה פחות או נעימה יותר, במקום להרגיש.  מחוות אקספרסיביות, מילוליות או לא מילוליות, נדירות אצלו והוא…
    הפרעה דו קוטבית היא הפרעה נפשית כרונית, שמשפיעה על האופן בו אדם חושב, מרגיש ומתנהג. ההפרעה מתבטאת במצבי רוח קיצוניים, כאשר בקצה האחד של הספקטרום הרגשי נחוות אפיזודות מאניות שבהן המתמודד חש אופוריה ובקצה הנגדי חוויות דיספוריות ומדכאות, עד כדי מחשבות אובדניות.   דיכאון הוא חלק ממעגל העליות…
  פרודרום של סכיזופרניה   לפני שפורצת סכיזופרניה, אנשים רבים חווים מגוון של תסמינים פסיכוטיים קלים עד בינוניים.   שלב הפרודרום של סכיזופרניה, המכונה גם תקופה פרודרומית של סכיזופרניה, מייצר תסמינים מטרידים.   כאשר מופיעים תסמינים אלו, חשוב להיעזר באיש מקצוע מיומן בתחום בריאות הנפש, כך שניתן יהיה לתת אבחנה מדויקת…
  מהו דיכאון לא טיפוסי?   דיכאון קליני לא טיפוסי, או דיכאון אטיפי, הוא תת-סוג ספציפי של דיכאון קליני, עם תסמינים וקריטריונים ייחודיים לאבחון. מדובר בהפרעה כרונית המופיעה בעיקר בילדות או בגיל ההתבגרות, שכיחה יותר בקרב נשים ונמשכת לאורך החיים.    מאפיינים של דיכאון לא טיפוסי כוללים אכילה מופרזת, עלייה במשקל, ישנוניות…
  הפרעת אישיות גבולית שקטה, או הפרעת בורדרליין תפקודית, מזוהה כתת-סוג של הפרעת אישיות גבולית (BPD).    על אף שאינה מעוגנת במינוחים אבחוניים, היא שכיחה למדי בשיח הקליני. היא משמשת לתיאור מתמודדים/ות עם הפרעת אישיות גבולית שכאבם הנפשי מוכוון פנימה, ולא החוצה.    הפסיכואנליטיקאית הלן דויטש (1942) התייחסה לבורדרליני השקט כ״אישיות בכאילו״ (As…
  מהו מיסוך ADHD?   מיסוך ADHD  הוא מצב בו מתמודד/ת עם הפרעת קשב,ריכוז והיפראקטיביות מתאמץ ליצור נראות לפיה אינו לוקה בהפרעה. מה שמכונה בפסיכולוגיה חברתית ״ניהול רושם״.    המונח נטבע לראשונה ע״י הפסיכולוג והחוקר ראסל ברקלי, בספרו Taking Charge of Adult ADHD (2015),מהדורה חדשה יצאה ב-2021.   לפי בארקלי, תופעת…
  הדומה והשונה בין התקפי פאניקה להתקפי כעס   אם נחשוב על זה, חרדה וכעס הם שני רגשות קשורים למדי.   חוקרים שביצעו מחקרים על התקפי זעם בקרב מתמודדים עם דיכאון וחרדה הסיקו על קיום קווי דמיון מסוימים בין התקפי זעם להתקפי חרדה:    שניהם מעוררים תגובות חירום פיזיולוגיות די…
סימנים ותסמינים של בולימיה אצל מתבגרים   בולימיה נרבוזה היא סוג של הפרעת אכילה המאופיינת באפיזודות חוזרות ונשנות של בולמוס אכילה ולאחר מכן התנהגות שמנסה לפצות על כמות המזון המוגזמת שנצרכה.    בולימיה כוללת טיהור באמצעות הקאות, צום, אימון יתר או שימוש לרעה במשלשלים ומשתנים כדי למנוע עליה במשקל.  …
  גורמי סיכון של הפרעת פאניקה     הגורמים להפרעת פאניקה איננם ידועים במלואם.    כמו בהרבה הפרעות נפשיות אחרות, מומחים מתחום בריאות הנפש מסכימים על סלט של גורמים, אינטראקציה אפיגטנית רב-גורמית המשלבת גורמים סביבתיים, ביולוגיים ופסיכולוגיים.   בקיצור, לא יודעים...    חיבור מעורר מחשבה: התקפי חרדה, ובכלל חרדה, מתקיימת…
  מהו יגון משולל זכויות?   כשאנו מאבדים דבר שאנחנו אוהבים, אנחנו מתאבלים.    היכן שקיים אובדן, קיים גם אבל. זה חלק ממעגל החיים.    אלא שלפעמים אין לגיטימציה לאבל, גם לא מבפנים וגם לא מבחוץ.   למשל, תחושה שלא צריך להתאבל על אובדן עבודה כל עוד המשפחה עדיין שלמה…
  מתמודדים/ות עם אנורקסיה תופסים את גופם באופן מעוות ויש להם פחד עז מפני עלייה במשקל. עם הזמן, התנהגותם עלולה להוביל לסיבוכים חמורים.    סביר להניח ששמעתם על הפרעת האכילה אנורקסיה נרבוזה, שהסובלים ממנה מגבילים באופן קיצוני את צריכה המזון שלהם.      מהי אנורקסיה אתלטיקה? אנורקסיה אתלטיקה היא סוג של…
   מהי תסמונת אכילה בלילה? תסמונת אכילה לילית (NES) היא מצב המשלב אכילת יתר בלילה עם בעיות שינה. מי שסובל מ-NES אוכל כמויות גדולות לאחר ארוחת הערב, מתקשה לישון ואוכל גם כשהוא קם במהלך הלילה.    התסמונת משפיעה על מעט יותר מ-1% מהאוכלוסייה.     סימפטומים אנשים עם NES מפגינים כמה…
  מהי נרקולפסיה?   נרקולפסיה היא הפרעת שינה נוירולוגית המתבטאת בישנוניות מוגזמת ובלתי נשלטת במהלך היום, עד למצבים בהם של הירדמות פתאומית בכל רגע, במהלך כל סוג של פעילות.     ננסה להכיר כאן את ההפרעה, קצר וקולע:       ישנם שני סוגים עיקריים של נרקולפסיה - סוג 1 וסוג 2. …
  אימון לחיסון בפני לחצים (Stress Inoculation Training או SIT) היא שיטת טיפול הכוללת לימוד ותרגול מיומנויות התמודדות לניהול מתח וחרדה.   התהליך כולל שילוב מודולרי של כלים וטכניקות בגישת CBT, כמו  אימון בהרפיית שרירים עמוקה, הבניה קוגניטיבית מחודשת, תרגילי נשימה, אימון במיומנויות אסרטיביות, עצירת מחשבות, משחק תפקידים ודיאלוג עצמי מודרך.…
  ​​חרדת בחינות היא תופעה ידועה ומאתגרת בבתי ספר ובאוניברסיטאות.    היא מוכרת היטב הן לבוחנים והן לנבחנים.    חרדת בחינות מעלה באופן דרמטי את רמת הלחץ של הנבחנים, ובכך מורידה משמעותית את הביצועים האקדמיים שלהם.  במקרים חמורים, סטודנטים עם חרדת בחינות עשויים לחוות 'בלקאאוט'  ובעקבותיו לא לבצע את המבחן…
עמוד 8 מתוך 14

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2025

שיחת ייעוץ