מאמרים על הפרעות נפשיות | ספריית מכון טמיר (300)

 

 

החיים הם מסע עשיר ומורכב, מלא באתגרים, רגשות, ותהליכים נפשיים שמעצבים אותנו בני אדם.

בכולנו יש קצת מהפרעות נפשיות מסוימות (לפעמים לא קצת), וזה בסדר. למעשה, פרויד התייחס לפסיכופתולוגיה אנושית כחוויות שכולנו פוגשים בילדות המוקדמת. תחשבו על זה, יש שם את כל ה-DSM, זה פשוט נחשב נורמלי אם אתה פעוט עם טנטרומים, קשיי ויסות רגשי, התקפי בכי, או אושר עילאי והתנהגויות אימפולסיביות.

הבעייתיות אינה בנוכחותן המינורית של תופעות נפשיות מורכבות בחיים שלנו אלא אם הן הופכות להיות אינטנסיביות מדי, מתמשכות ומכבידות – עד כדי כך שהן משפיעות על איכות חיינו ועל היכולת שלנו לתפקד באופן מיטבי. גם במקרים כאלה, חשוב שנבין שהמצבים הללו אינם "חולשה" או "בעיה שאין לה פתרון", אלא חלק טבעי ממורכבות המערכת הנפשית האנושית, שדורש תשומת לב וכלים מתאימים.

 

המאמרים הרבים בקטגוריה נכתבו ועודכנו במכון לאורך שנים רבות. כל זה כדי לתת מקום, ידע ונגישות למידע על מצבים נפשיים נפוצים ומגוונים.

אנחנו מקווים שהחומר מוגש בצורה מכבדת, אמפתית ומקצועית.

המידע נועד לשמש כנקודת מוצא למתמודדים עם אתגרים נפשיים, בני משפחה שמחפשים כלים להבנת יקיריהם, ואנשי מקצוע המבקשים להעמיק עוד את המקצועיות.

 

 

 

מה תמצאו כאן?

 

בקטגוריה זו תוכלו לקרוא על מגוון רחב של מצבים נפשיים, הכוללים בין היתר:

 

 

 

 

הבנה של מצבים נפשיים היא צעד ראשון ומשמעותי בדרך לשיפור, או לפחות לניהול החיים לצד אתגר נפשי כזה או אחר. 

 

במאמרים על הפרעות נפשיות באתר תמצאו:

 

  • הסברים קליניים: מה מאפיין את המצב הנפשי? כיצד הוא בא לידי ביטוי?

  • דרכי אבחון וטיפול: אילו גישות טיפוליות מוכחות ומומלצות קיימות כיום?

  • תמיכה וכלים: איך ניתן להתמודד ביומיום, ואיך לשלב עזרה מקצועית בצורה מיטבית?




המסע שלך מתחיל כאן

 

בין אם אתם מחפשים תשובות לשאלות אישיות, או פשוט רוצים ללמוד ולהעמיק את הידע שלכם, אנו מזמינים אתכם לגלוש בין המאמרים, לקרוא, לשאול ולחקור. כל קישור בדף זה יוביל אתכם למאמרי עומק על הנושא שבחרתם . אנחנו פשוט מנוהלים על ידי סקרנות. בסוף, לא משנה איפה אתם, תמיד יש לאן לשאוף ומה לגלות.

 

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

 

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון - 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

 

 

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

  מהי חרדת בריאות הממוקדת באדם אחר?   חרדת בריאות באמצעות שליח (Health Anxiety by Proxy Disorder או HAP) היא מושג חדש ומעניין בטרמינולוגיה הפסיכיאטרית. הפרעה זו מתארת מצב פסיכולוגי בו מופיעים דאגות, חששות וחרדות לגבי הפחד לחלות במחלה קשה, והיא מתבטאת לעתים קרובות לצד התנהלות לא-יעילה הקשורה לבריאות אפילו בהיעדר תסמינים…
  איך להתמודד עם פחד לחלות בקורונה?  וירוס הקורונה התפשט בכל העולם, ויחד איתו הגיעו, ובצדק, פחדים וחרדות מפני פנדמיה, מגיפה ויראלית עולמית שתצא משליטה. למי שהספיק לשכוח בסין בודדו ערים שלמות וברחבי העולם וגם בישראל עברנו תקופה שעוד ידובר רבות על המשמעויות הפסיכולוגיות שלה.   למרות שההר התגלה כסוג…
    פלאשבק רגשי - מאפיינים, מקורות, דרכי התמודדות וטיפול     מהו פלאשבק?   אם חוויתם פעם פלאשבק, סביר להניח שאתם זוכרים כמה חוויה חודרנית טראומטית יכולה להיות מבלבלת ומפחידה.   פלאשבקים הם חומרים מנטליים מלאי חיים של טראומה, שמופיעים במצב ערות. הם לא רצוניים, חזרתיים וחודרניים וכופים על המתמודד…
  תרופות נגד דיכאון בשילוב אלכוהול   אנחנו חיים בעידן של ריבוי חומרים פסיכואקטיביים והשאלה של קוקטיל ביניהם מעוררת תמיד עניין.   ערבוב אלכוהול עם תרופות נוגדות דיכאון הוא פעולה לא מומלצת, שכן הוא עלול להגביר את ֿהסימפטומים של ההפרעה ואף להוביל למצבי בריאות מסוכנים.   עם זאת, למרות ששתיית…
  דמנציה (שיטיון)   קשישים וקשישות רבים מוצאים עצמם מתמודדים בשלב זה או אחר על ליקויים נוירולוגיים, שהשכיח והקשה ביותר הוא דמנציה (שיטיון / דמנטיה). אבחנה של שיטיון מאתגרת מאוד עבור המטופל ומשפחתו.    מחקר שפורסם ב-2021 בכתב העת JAMA Psychiatry מלמד כי מבוגרים שאובחנו לאחרונה כסובלים מליקוי קוגניטיבי קל או…
     מהן התנהגויות ביטחון (Safety behaviors)?    התנהגויות ביטחון הן ניסיונות למנוע מפחדים להתגשם ולהרגיש יותר בנוח במצבים מעוררי חרדה.   התנהגות הביטחון יכולה להיות גלויה או סמויה,  שנועדו למנוע תוצאה מעוררת חרדה או למזער את השלכותיה. מנגנון הגנתי זה מופיע בהפרעות חרדה רבות, כמו הפרעת דחק פוסט טראומטית, הפרעה…
    עיוותים בחווית הזמן הם מרכזיים בחוויות דיסוציאטיביות, רובן ככולן בהקשר של טראומה נפשית.   כאשר אדם חווה אירוע טראומטי, קיימים מצבים בהם הוא עשוי לתפוס את הזמן כאיטי יותר או או לגמרי עוצר.   עיוות תפיסתי זה נקרא דיס-אינטגרציה טמפורלית והוא מתבטא בהתמקדות רק ברגע ההווה עם מעט מודעות…
    מה הקשר בין חרדה למתן שתן?   יש אנשים שמתקשים לשלוט בשתן שלהם, בעוד אחרים עשויים להרגיש שהם צריכים ללכת לשירותים לעתים קרובות. ישנן סיבות ביולוגיות לכך שאדם אינו יכול לשלוט בשתן בזמן חרדה, אולם בכל מה שקשור להיבטים פסיכולוגיים ניתן לראות קשר בין הטלת שתן לבין פעילות…
    דיכאון הוא אתגר מרכזי בבריאות הנפש.   הטיפולים בדיכאון הקיימים כיום אינם יעילים עבור כל המטופלים וברור שנדרשות אפשרויות טיפול יעילות יותר.   במאמר זה נתייחס לטיפול נתמך MDMA עבור דיכאון קליני, ובפרט לפרוטוקול שנקרא MDMA-AT.       איך MDMA פועלת ומה הקשר לדיכאון?   MDMA פועלת…
      ביטוי יצירתי יכול להיות דרך מצוינת לעזרה נפשית, בייחוד עבור מי הזקוקים לעזרה ובטיפול בהתמודדות עם חוויות טראומטיות.   דיבור פתוח, ישיר וגלוי לב על טראומה יכול להיות אתגר לא פשוט.  מתמודדים עם הפרעת דחק פוסט-טראומטית עושים המון כדי להמנע ממפגש עם טראומה והטריגרים המחוברים אליה.  טיפול…
    האם כדאי לפתוח כל טראומה נפשית כדי לעבד אותה או שישנן חוויות שעדיף שתישארנה מודחקות?   הסוגיה של ״פתיחת הטראומה״ מעלה שאלות ודיונים רבים בקהילת הפסיכותרפיה.   בקרב נחשפים לטראומה עולה לא אחת חשש מפתיחה מחודשת של פצעי העבר, מה שמוביל לעיתים להימנעות מטיפול, הכל כדי לא לפגוש…
   טיפול EMDR ברמת השרון, הרצליה והאזור       צליל עמוס סגל שוחחה עם שרון ריגאי, מטפלת מנוסה בגישת EMDR, עמיתת מכון טמיר בשרון:     מתי יש לשקול שילוב EMDR?   כדאי לשקול לשלב טיפול EMDR לעיבוד חוויות וזכרונות במספר הקשרים:   תמונות חקוקות בזיכרון הגורמות לכאב רגשי…
     מהי טראומה?   ניתן לתאר טראומה פסיכולוגית כחוויה הגורמת למצוקה נפשית, לרוב כאשר מדובר בסיכון חיים לאדם שנחשף לטראומה או לאדם בקרבתו.    יחד עם זאת, טראומה היא סובייקטיבית ויכולה להשתנות מאדם לאדם. לדוגמה, אירועים כמו אסונות טבע, לחימה או התקפות טרור יכולים להיות טראומטיים, אבל גם להיפרד…
  תקיפה והתעללות מינית היא חוויה טראומטית שעלולה להשאיר צלקות פסיכולוגיות ארוכות טווח. השלכותיה של אלימות מינית עלולות להשפיע על כל היבטי חייו של אדם ולהקשות על ההתמודדות עם חיי היומיום. פנייה לטיפול יכולה להיות צעד מכריע לקראת ריפוי והחלמה, אך עבור נפגעים רבים, תהליך הפנייה לטיפול מלא במכשולים ואתגרים.…
     ההשפעות המנטליות של קנאביס יכולות להיות מבלבלות למדי. מצד אחד יש לצמח הזה סגולות ייחודיות. הרבה אנשים סוגרים את היום עם ג׳וינט ומרגישים שהראש שלהם מתנקה סוף סוף ממחשבות מטרידות ומאי-שקט. אבל בצד השני יש מי שחווים חרדה, מחשבות תבוסתניות ואפילו פרנואידיות.      מה יכול להסביר את…
  להביט לטראומה בעיניים   השבת טראומה (Trauma reclaming) היא תהליך הכולל הכרה ועיבוד של טראומה פסיכולוגית, במקום לחיות במצב השרדותי לצדה.   לא ברור מי טבע לראשונה את המונח אבל הרעיון עצמו נחקר במגוון תחומים, כולל פסיכולוגיה, סוציולוגיה ולימודי תרבות. תהליך החזרת טראומה כולל בדרך כלל הכרה ועיבוד של חוויות…
    ישראל חוותה אירוע טראומטי לאומי שזעזע את אמות הסיפים. הטרגדיה הזו הותירה חותם עמוק בלבבות והביאה את סוגיית הטראומה למרכז השיח הציבורי והמקצועי כאחד. יום השנה הראשון לאירוע מתקרב, ומבעד לענני המאבק המפצלים של טקסי הזיכרון, אנחנו עומדים בפני טריגר של יום זיכרון ראשון, בו מזמינים אותנו להיזכר,…
  אנורקסיה ופרפקציוניזם   במאמר זה נתייחס לקשר בין פרפקציוניזם לבין הפרעות אכילה. נתייחס לרציונל מאחרוי החיבור הזה ונסיים בדרכי טיפול שונות שיכולות לעזור.    פרפקציוניזם, כידוע, היא הנטייה להחזיק בסטנדרטים לא מציאותיים, לגבי עצמך שאיפה לשלמות שלעולם אינה יכולה לספק את מי שאימץ אותה. לפי מטה-אנליזה שבחנה את הקשר…
עמוד 5 מתוך 14

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2025

שיחת ייעוץ