טיפול בדיכאון בחיפה
חיפה עיר נהדרת.
ובאמת, עיר הכרמל טומנת בחובה שפע הזדמנויות לאושר.
נעים פה, עם היער והים, עם המגוון האנושי והתרבותי, עם האוניברסיטה והטכניון.
אבל כמו בכל מקום, יש בחיפה גם הרבה בדידות, ועמה שכיחה עליה בשיעור הדיכאון.
מטרת דף זה היא לכוון אותך למענה הפסיכולוגי הכי מתאים, מדויק ואישי שיש לטיפול בדיכאון בחיפה, במסגרת הפעילות הקלינית של מכון טמיר בכרמל, בהדר, בנווה שאנן, בדניה, בחוף הכרמל ובקריות, או אצל עמיתים שאנחנו סומכים על פעילותם הקלינית.
חגית קון אסף, MSW, מטפלת בדיכאון, מכון טמיר בחיפה
צרו עמנו קשר להתאמת פסיכולוג/ית בחיפה, לטיפול בדיכאון עם ילדים, בני נוער, או מבוגרים, לטיפול בדיכאון באינטרנט או פנים אל פנים.
ספציפית להפרעות דיכאון, טיפול CBT הוא המענה המוכח והמתאים ביותר, אבל חשוב לשקול יחד ולבחור טיפול מותאם אישית.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
פגישה טלפונית קצרה
עם מתאמת טיפול -
להרשמה (ללא עלות)
עם ראש המכון -
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
שיחת הכוונה לטיפול ומטפל
עם מתאמת בכירה -
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר
איך מטפלים בדיכאון?
לעתים קרובות מכונה פסיכותרפיה ״טיפול בשיחות״ כי היא כוללת פגישות שבהן המטפל והמטופל משוחחים. אבל טיפול פסיכותרפי צופן בחובו הרבה מעבר לכך.
לפסיכותרפיסט מוסמך, פסיכיאטר, פסיכולוג קליני או עו״ס קליני שעבר הכשרה ייעודית בפסיכותרפיה, יש הכשרה במגוון טכניקות, בהן הוא משתמש כדי לסייע למטופלים להחלים ולהשתחרר מדיכאון, לפתור בעיות אישיות ובין-אישיות, להשיג מטרות ולייצר שינויים רצויים בחיים.
פסיכותרפיה עשויה להיות יעילה כטיפול לדיכאון מכיוון שהיא יכולה לעזור למטופל לרדת אל שורש הסיבות העמוקות שמאפיינות דיכאון וללמוד מיומנויות התמודדות חדשות.
לשיטות פסיכותרפיה עכשוויות יש ראיות התומכות ביעילות שלהן לטיפול בדיכאון, ואולם מחקרים שונים מציעים שהשילוב של תרופות נוגדות דיכאון ופסיכותרפיה הוא הגישה הטיפולית הטובה ביותר, וזאת בשל המקור הביופסיכוסוציאלי של מרבית הפרעות מצב הרוח.
איך ניתן להחלים מדיכאון?
כדאי להיות אקטיביים בטיפול ולקחת אחריות עליו, כדרך לחוש שוב שליטה.
כמה טיפים:
-
להיצמד לטיפול, מכיוון שיכולים לחלוף שבועות עד שנוגדי דיכאון וטיפול שיחתי יתחילו לעבוד, או שהרופא יזדקק לכמה ניסיונות של שילובי תרופות.
-
ליטול בזמן את התרופות שנרשמו ולא להפסיק בטיפול ללא אישור הרופא.
-
לבצע שינויים חיוביים בסגנון החיים - לאכול בריא יותר, לצרוך פחות אלכוהול, לעשות ספורט, להפחית מתח ולישון מספיק. מטה-אנליזה של 15 מחקרים על דיכאון מצביעה על יתרונות משמעותיים של פעילות גופנית על בריאות הנפש (Pearce et al, 2022).
-
להיות כן ופתוח עם המטפל.
-
לא להתייאש גם נוכח תחושת חוסר אונים.
איזה טיפול מומלץ לדיכאון?
ישנם סוגים רבים של טיפול פסיכולוגי שנמצאו והוכחו כיעילים מאוד להפחתת תסמיני דיכאון.
לכל אחד יתאים יותר טיפול מסוים, לפי גורמים כמו חומרת התסמינים, העדפות אישיות, ומטרות הטיפול. כמובן שגם מחיר וגם מיקום גאוגרפי משחקים תפקיד חשוב.
הנה הסוגים העיקריים של טיפולים פסיכולוגיים לדיכאון קליני:
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)
טיפול זה, שנקרא בקצרה CBT, מתמקד במתן מענה הן לדפוסי החשיבה השליליים והן להתנהגויות התורמות לדיכאון.
בטיפול cbt המטפל עשוי לבקש מהמטופל לנהל יומן תיעוד למחשבות ולאירועים המתרחשים במהלך השבוע ולציין בו כל תגובה שלילית או כזו שיש בה משום תבוסתנות עצמית ביחס לאירועים הרשומים. תגובה שלילית אוטומטית לאירועים היא רק דפוס מחשבה אחד שבו יכול לטפל ה-CBT.
עיוותי חשיבה הם, למשל, חשיבה של ״הכל או כלום״ והכללת יתר. מרגע שהמטופל לומד לזהות את סוגי התגובות הללו, הוא יתחיל לעבוד עם המטפל על למידת דפוסי חשיבה חדשים ודרכי תגובה חדשות ואולי אף יתרגל דיבור-עצמי חיובי.
גם ה-CBT הוא לרוב קצר ומכוון-מטרה ובדרך כלל כולל 5-20 מפגשים מובנים המרוכזים בנושאים ספציפיים ושיעורי בית כמו ניהול רישום, תרגול פעילויות הירגעות ועוד. מחקרים הראו ש-CBT יכול להיות יעיל בטיפול בדיכאון ועשוי להיות לו אפקט מתמשך שימנע התדרדרות עתידית לתסמינים דיכאוניים.
השילוב הטיפולי שנקרא היום טיפול קוגניטיבי-התנהגותי התפתח מתוך שני חלקים נפרדים - טיפול קוגניטיבי וטיפול התנהגותי.
כאשר נמצא ששניהם עובדים מצוין ביחד, בעיקר במקרים של דיכאון וטיפול בהפרעות חרדה, פותחה גישה מאוחדת.
בואו נסתכל על כל אחד מהרכיבים של CBT בנפרד:
טיפול התנהגותי
טיפול התנהגותי מתמקד בשינוי התנהגויות שמשפיעות על הרווחה הנפשית של ילדים, נוער ומבוגרים. למעשה, בהיותו מבוסס על התניות (קלאסיות ואופרנטיות), הוא נחשב לטיפול המוכח ביותר בפסיכולוגית קלינית.
התמקדות שכיחה של מטפלים התנהגותיים במקרה של דיכאון תהיה בהפעלה (אקטיבציה) התנהגותית, שיטה שמסייעת למטופל להשתתף בפעילויות שיגבירו את רווחתו הנפשית, הגופנית והחברתית.
טיפול קוגניטיבי
בבסיס של טיפול קוגניטיבי שוכן הרעיון שמחשבותינו יכולות להשפיע לרעה על רגשותינו.
כך, למשל, אם נבחר לראות את הטוב בכל חוויה, נרגיש טוב יותר מאשר אם נתמקד בשלילי ונתקע בלולאה של מחשבות שליליות, שעלולות בתורן לתרום לדיכאון ולהחריפו.
טיפול קוגניטיבי עוזר למטופלים ללמוד לזהות עיוותי חשיבה והטיות קוגניטיביות ולהפוך אותם לדפוסים חיוביים, המשפרים את מצב הרוח.
טיפול קוגניטיבי הוא בדרך כלל קצר וממוקד מטרה, עם מפגשים שמתפרשים על פני 6-18 שבועות הכוללים עם תכנית ספציפית למטופל. בין המפגשים המטופל מקבל שיעורי בית לתרגול.
טיפול דיאלקטי-התנהגותי (DBT)
טיפול DBT הוא בעצם סוג של CBT שפותח במקור כדי להתמודד עם הפרעות נפשיות די קשות, אבל התפתח עם השנים אחרי שנמצא יעיל לטיפול במגוון מצבים הכוללים קשיים בוויסות רגשי.
שמטרתו העיקרית היא ללמד אנשים עם דיכאון מיומנויות התמודדות עם לחץ, ויסות רגשי ושיפור מערכות יחסים עם אחרים.
סוג זה של טיפול נפשי משלב טכניקות מיינדפולנס מהמסורת הבודהיסטית ושימוש באימון במצבי משבר רגשיים, בו המטופל מוזמן להתקשר טלפונית אל המטפל כדי לקבל הכוונה בניהול סיטואציות שעלולות להחמיר.
מילת המפתח בטיפול דיאלקטי התנהגותי בדיכאון הוא יעילות:
כאשר המטופל מתרגל שוב ושוב את המיומנויות ההתנהגותיות הללו, הוא לומד לנהל בצורה יעילה יותר סיטואציות כאלה בעצמו.
ה-DBT הוכח כיעיל לטיפול בהפרעות נפשיות, כולל דיכאון.
טיפול דינמי (פסיכודינמי)
טיפול דינמי, שנקרא גם פסיכותרפיה פסיכואנליטית, מבוסס על הנחת העבודה שהמקורות של דיכאון קליני טמונים בקונפליקטים בלתי-פתורים ולרוב גם לא-מודעים שפעמים רבות מקורם בילדות.
הטיפול הדינמי בהפרעות דיכאון מכוון לכך שהמטופל יהפוך מודע יותר לטווח רחב יותר של רגשותיו, כולל רגשות סותרים ובעייתיים, לעזור לו לשאת את הרגשות הללו בצורה נכונה ומותאמת יותר ולהציב אותם בפרספקטיבה שתטיב עמו. בניגוד לטיפולים אחרים בדיכאון, גישה זו נוטה להיות פחות ממוקדת ויותר ממושכת. היא עשויה לסייע למציאת קשרים עם חוויות מן העבר, להבנה כיצד הן יכולות לתרום לתחושות הדיכאון ולבניית מודעות עצמית והגדלת יכולות הכלה רגשיות מסוימות.
טיפול בינאישי (IPT)
פסיכותרפיה בין-אישית פחות מיושמת בישראל, למרות שהיא נחשבת לאחת משיטות הטיפול הכי יעילות בדיכאון. הרציונל של IPT הוא בררו והגיוני: קונפליקטים בינאישיים ותמיכה חברתית דלה עלולים לתרום לתחושות של דיכאון.
טיפול בינאישי מתמקד בנושאים הללו על ידי פנייה לתפקידים חברתיים של המטופל בעבר ובהווה ולאינטראקציות הבינאישיות שלו.
המטפל יבחר בכל פגישה תחום בעייתי או שניים בחייו העכשוויים של המטופל ויתמקד בהם. הפרוטוקול של הטיפול הוא קצר ומערב בחינה של קשרים חברתיים עם אנשי מפתח בחיי המטופל – בני זוג, חברים, משפחה, קולגות לחיי העבודה.
המטרה היא לזהות את התפקיד שהקשרים הללו משחקים בחייו ולמצוא דרכים לפתור קונפליקטים קיימים. המטפל עשוי להשתתף עם המטופל במשחק תפקידים שיכלול תסריטים שונים במטרה לתרגל ולשפר תקשורת ומתוך תקווה שהמטופל יישם את האסטרטגיות הללו בקשריו ויבנה מערכת תמיכה חברתית חזקה יותר.
טיפול אישי, קבוצתי או אונליין?
טיפולים פסיכותרפיים בדיכאון יכולים להינתן בכמה דרכים, כאשר לעתים ישלב המטופל בין פגישות אישיות, למשל, לפגישות קבוצתיות לשם תרגול מיומנויות.
הצורות הנפוצות ביותר של Setting בטיפול בדיכאון הן:
טיפול פסיכולוגי אישי
עבודה אחד-על-אחד עם מטפל. מאפשרת למטופל תשומת לב מלאה, אך מן העבר השני מגבילה את אפשרותו של המטפל לצפות במטופל בקשריו החברתיים והמשפחתיים.
טיפול משפחתי וזוגי
דיכאון גורם לקצרים תדירים בתקשורת בין בני זוג ובין הורים לילדים. יש בו אשמה, בושה, התכנסות וחרדה.
טיפול משפחתי יעיל בעיקר כאשר יש צורך לעבוד על הדינמיקה בתוך המשפחה, ובמקרה של ילדים ובני נוער.
טיפול זוגי מכוון לזוגות שמבקשים לשפר את תפקודם כזוג, בעיקר כאשר אחד מבני הזוג מתמודד עם דיכאון או דיסתימיה (דיכאון מתון ותפקודי).
טיפול קבוצתי
טיפול בקבוצה הוא אחד הכלים היעילים ביותר לטיפול בהפרעות של יחסים, ודיכאון היא לעיתים קרובות כזו.
קבוצת טיפולית כוללת 6-12 משתתפים/ות, להם מוצע מרחב לתת ולקבל תמיכה קבוצתית בהתמודדות עם סבך הדיכאון. טיפול תמיכתי הקבוצה מאפשר למטפל לצפות ב״כאן ועכשיו״ באופן בו המשתתפים מתקשרים זה עם זה בקבוצה ועשוי להוות אלטרנטיבה זולה יותר מטיפול אישי.
איך בוחרים מטפל מתאים לטיפול בדיכאון?
או, זאת שאלה טובה…
מצד אחד, המלצה של אנשים שאתם סומכים עליהם עשויה להיות דרך טובה לבחירת מטפל/ת, אך בסופו של דבר רק המטופל ״יודע״ להחליט אם קיים החיבור החשוב כל כך שעובד לו, זה שעליו מתבססת הברית הטיפולית.
במכון טמיר תוכלו לקיים שיחת ייעוץ טלפונית כדי להתאים את המטפל/ת שילווה אתכם מחוץ לדיכאון.
טיפול חינם במסגרת מחקר באוניברסיטת חיפה
טיפול פסיכולוגי ללא עלות לסובלים מדיכאון, בחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה ובניהולה של פרופ' סיגל זלכה -מנו, מתקיים מחקר על טיפול קצר מועד לדיכאון.
אם את/ סבור/ה שאת/ה סובל/ת מדיכאון ואינך נמצא/ת כעת בטיפול פסיכולוגי, את/ה עשוי/ה להימצא מתאימ/ה למחקר:
https://psy.hevra.haifa.ac.il/index.php/he/2016-07-14-09-33-13
מקורות:
Pearce M, Garcia L, Abbas A, et al. Association Between Physical Activity and Risk of Depression: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Psychiatry. Published online April 13, 2022. doi:10.1001/jamapsychiatry.2022.0609
מטפלים בדיכאון ביישובים אחרים
ובשפות עברית, אנגלית, ערבית ורוסית, פנים אל פנים או אונליין.