טלתרפיה | Teletherapy | טיפול בשיחת וידאו במקום על הספה

טל-תרפיה

 

טלתרפיה (Teletherapy), או טלפסיכולוגיה (Telepsychology), היא נישת ייעוץ וטיפול בבריאות הנפש, שמתקיימת בטלפון או אונליין באינטרנט

 

טלתרפיה מוגדרת ככל שיטת פסיכותרפיה מרחוק שעושה שימוש בטכנולוגיה על מנת לסייע למטפל ולמטופל לתקשר - מפגשים טיפוליים טלפוניים, צ׳אט לטיפול קבוצתי, מפגשי וידאו לטיפול ביחיד, בזוג או בקבוצה, טיפול דרך אימייל או הודעות טקסט ושימוש באפליקציה לחיבור בין מטופלים למטפלים ולמתן טיפול. 

עם השתפרות תוכנות מפגשי הווידאו, כמו זום וסקייפ, יותר ויותר מטפלים משלבים בעבודתם תמיכה נפשית וירטואלית. 

טלתרפיה עשויה להיות נוחה לשני הצדדים: מטופל ומטפל כאחד, ולמעשה, מרבית המחקרים שהתקיימו עד היום על יעילותה של טלתרפיה מעלים שהיא עובדת היטב, לעיתים קרובות ממש כמו ייעוץ פנים אל פנים. 

 

ובאמת, עמוק בתוך הקורונה, פסיכיאטרים רואים בטל-רפואה כלי חיובי שמקל על העיסוק בטיפול, מעודד מטופלים לקיים פגישות עם המטפל ומשפר היענות לטיפול תרופתי (Uscher-Pines, 2022).

 

בואו נסתכל על כמה  היבטים של בעד ונגד טיפול נפשי באינטרנט, מצד מטופלים ומצד מטפלים:

 

 

יתרונות של טלתרפיה

לטלתרפיה תועלות רבות בהשוואה לטיפול נפשי מסורתי. 

 

למרות שיש משהו קר יותר במסך, בהשוואה לחום של מפגש פנים אל פנים, מחקרים מראים שטיפול מקוון עובד באותה מידה כמו טיפול מסורתי בקליניקה. מחקרים  שבחנו את התוצאות  הקליניות עבור מטופלים כמו גם איכות מערכות היחסים שלהם עם מטפלים, מצאו שהם שווים בכל המדדים. מחקר מטא-אנליזה שניתח 92 מחקרים ו -9,000 מטופלים, אישר את ערכה הטיפולי של הטלתרפיה.

אם כך, טלתרפיה שמועברת על ידי מטפל מוסמך בבריאות הנפש יכולה להיות יעילה ממש כמו פסיכותרפיה - טיפול בשיחות פנים אל פנים - ולכן עשויה להיות בעלת תועלות משמעותיות מטופל שיבחר במדיה זו.

  

יתרונות עבור מטופלים

  • גישה מוגברת לטיפול עבור אנשים שאינם יכולים לגשת לתרפיה מסורתית עקב מוגבלות פיזית, מיקום גאוגרפי או אילוצי לו״ז. 

  • עלויות נמוכות יותר וחיסכון בהוצאות נסיעה או השגחה על הילדים.

  • שביעות רצון גבוהה מהטיפול, עליה מדווחים מטופלים/ות טלתרפיה שבחרו באופציות איכותיות 

  • יותר פרטיות, שכן הלקוח אינו נדרש לשבת בחדרי המתנה צפופים ויכול לחפש אחר טיפול בנוחיות מביתו. 

  • שמירה על בריאות הציבור, למשל בזמן מגפת הקורונה, שכן טיפול אונליין מאפשר לחפש עזרה רפואית מהבית ובכך עשוי להאט את התפשטות המחלה ולהגן על אוכלוסיות פגיעות. 

על פי סקר שפורסם לאחרונה, בו השתתפו למעלה מ- 200 נשאלים, כמעט 50% מהמטופלים המתמודדים עם הפרעות נפשיות פסיכיאטריות דיווחו שיעדיפו להמשיך בטלתרפיה בווידיאו גם לאחר תום המגיפה.

זה נכון בעיקר עבור מטופלים בגיל העמידה וצפונה - מגיבים מעל גיל 44 היו בעלי סיכוי גבוה יותר להביע העדפה לפגישות טיפול שהתקיימו בטלפון.

 

יתרונות עבור מטפלים

מבחינת המטפלים, חלקם יכולים לגלות שהטלתרפיה מתאימה לסגנונם האישי, מאפשרת להם להגיע למטרותיהם בעבודתם וכוללת את התועלות הבאות: 

  • הפחתת עלויות תקורה – לעתים יקר להחזיק קליניקה, ארנונה, וכל המסביב ומטפלים שעושים צעד לכיוון הטיפול מרחוק ועוברים למודל של טלתרפיה בלבד, יכולים להפחית המון הוצאות קבועות, שבעידן האינטרנט עשויות להתגלות כמיותרות.  

  • זאת ועוד, מי שיציע טלתרפיה רק בחלק מהזמן, יוכל לשכור חלל משרדי לימים בודדים בשבוע ובעלויות נמוכות יותר; היכולת להגיע ליותר לקוחות ובכך להגדיל את ההכנסות, וזאת בשל שיפור הגישה לטיפול שמציעה הטלתרפיה לאנשים עם מוגבלויות, דאגות פיננסיות, קשיי תחבורה ומחסומים אחרים. 

  • הפחתת או ביטול הצורך בנסיעה למקום העבודה. לטלתרפיה, אם כן, ישנן תועלות רבות לשני הצדדים, ואולם היא צופנת בחובה כמה מגבלות אפשריות.

 

 

פלטפורמות אונליין לטיפול בווידאו המוכרות על ידי HHS

שירות שמירת המידע הבריאותי בארה"ב  ׁ(HHS), הכיר לאחרונה ב-10 ספקים מקוונים של שירותי וידאו אונליין, בהם קיימת אבטחה, חיסיון ופרטיות לגבי התכנים הטיפוליים בטלתרפיה ובשירותי ייעוץ רפואיים אחרים, בתקופת משבר הקורונה.

 

שירותים אלו תואמים לתקן ה-HIPAA (בינתיים הצטרפו עוד):

  • Skype for Business/Microsoft Teams

  • Updox

  • VSee

  • Zoom for Healthcare

  • Doxy.me

  • Google G Suite Hangouts Meet

  • Cisco Webex Meetings/Webex Teams

  • Amazon Chime

  • GoToMeeting

  • Spruce Health Care Messenger 

גם פייסבוק השיקה את האפליקציה Messenger Rooms. נמתין לראות האם תקבל את אישור הרגולטור האמריקאי. 

 

 

חסרונות של טלתרפיה

חסרונות למטופלים

תוכנות ודרכי התקשרות מקוונות שאינן מוגנות עשויות לחשוף את המידע האישי של המטופל.

למטופלים שאין להם פרטיות רבה בבתיהם, הניסיון למצוא זמן ומקום לקיום המפגש הטלתרפי עשוי להיות מלחיץ ולעיתים גם בלתי אפשרי

קשיים טכנולוגיים, כמו חיבור איטי לאינטרנט, שיבושים בתוכנות וידאו והשהיות, יכולים להפוך את הטיפול למלחיץ יותר, נעים פחות וגם פחות אישי.

בואו נעשה רגע פאוזה וננסה להבין למה האיכות של שיחות וידאו באינטרנט כל כך נמוכה כיום.

מה מקור הקפיאה, הקליטה והניתוק?

ענת קורול גורדון, מ"כאן סקרנים", הכינה סרטון שעונה בדיוק על זה:

 

 

טלתרפיה עשויה גם שלא להיות פתרון טוב דיו עבור אנשים שאינם שולטים בטכנולוגיה, "טכנופובים", או שאינם סומכים על פלטפורמות דיגיטליות. 

תקשורת דרך ערוץ דיגיטלי יכולה להקשות על קריאת שפת גוף וניואנסים אחרים, כאשר טיפול דרך אימייל או טלפון שולל לחלוטין את האפשרות להשתמש במידע הזה. 

 

לבסוף, חשוב לזכור את עלינו את אי הנוחות הגופנית שמאפיינת לעיתים שיחה בועידת וידיאו -  הצורך להישאר קשוב ולעיתים דומם מול המצלמה, בהיה במסך לפרקי זמן ארוכים ועוד היבטים שעשויים להפוך את החוויה למאתגרת.

 

חסרונות למטפלים

בהיבטים האתיים והחוקיים, המטפל חייב לציית לרגולציות שנקבעו במדינתו בנוגע לטיפול מקוון. הנושא עדיין לא נמצא בחוק בישראל, וזו גם בעיה. 

מכיוון שטיפול מקוון מאפשר מידה רבה יותר של אנונימיות בנוגע לזהות המטופל, הדבר עשוי להציב קושי לתמוך במטופל המעמיד עצמו או אחרים בסיכון.

 

בעוד שמטפל מחויב להזהיר את הרשויות במידה ולקוח מסכן עצמו או אחרים, אנונימיות המטופל עשויה להתנגש עם המחויבויות האתיות של המטפל; מטפלים חייבים לציית לחוקי הפרטיות שנקבעו במדינתם לטיפולים מקוונים, כאשר בחירת הפלטפורמה הנכונה ונקיטת צעדים פרואקטיביים לאבטחת המידע אודות הלקוח דורשות זמן ומיומנות טכנולוגית.

 

הפורמט המקוון מציב מחסומי תקשורת שונים ועשוי להאריך את פרק הזמן עד להיווצרות קשר אמון הדדי וחזק בין הצדדים. יש מטפלים הנאבקים לקרוא את שפת הגוף ואת הניואנסים של התקשורת דרך הפלטפורמה המקוונת, מה שמקשה על מתן טיפול איכותי.

באופן מפתיע, יש הרבה מטפלים שיעדיפו שיחה טלפונית על פני שיחת וידאו:

תפיסת דימוי של גוף במרחב הווירטואלי ולא תפיסת גוף עצמו במרחב הפיזי עשויה להיות גרועה יותר מאשר לא לתפוס גוף כלל.

 

טלתרפיה דומה לטיפול מסורתי.

טיפול פנים אל פנים אינו דורש מגע פיזי או בדיקות מעבדה, ולכן אפשר לשכפל את מרבית חוויית הטיפול באפן וירטואלי, במיוחד באמצעות וידאו צ׳אט. לכן, טלתרפיה יכולה לסייע במגוון מצבים, כולל דיכאון, חרדה, בעיות במערכות יחסים, טראומה ומתח כרוני. מחקרים חדשים מציעים שטלתרפיה יכולה לטפל במרבית הבעיות שנבחנו מדעית בהקשר זה.

 

למשל, מחקר מטא-אנליזה מ-2010 גורס כי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) מרחוק לדיכאון עשוי להיות אפקטיבי בדיוק כמו טיפול מסורתי.

מי ששוקל טלתרפיה צריך לברר על כך עם ספק שירותי הבריאות שלו. למרות שטלתרפיה אפשרית דרך אימייל או טלפון, כיום היא מתבצעת בעיקר באמצעות וידאו צ׳אט, בתהליך טיפולי הדומה לזה המסורתי.

לרוב יתחיל הטיפול בכמה מפגשים שבהם הצדדים יכירו זה את זה וישוחחו על מטרות הטיפול, ולאחר מכן המטפל עשוי לצלול לעומק בעיותיו של המטופל, להמליץ בנוגע לשינויים התנהגותיים ולעודד את המטופל להרהר ברגשותיו.

 

ייתכן והמטפל יבקש מהלקוח לנקוט צעדים לשם חיסיון, אשר עשויים לכלול התחברות מרשת פרטית, נעילת המחשב בכדי למנוע מאחרים לצפות במפגשים ולבצע את הגישה לטיפול באמצעות פלטפורמת תרפיה מקוונת.

חשוב שהמטופל ישאל את המטפל באילו צעדים ספציפיים נקט בכדי להגן על חיסיונו ולמנוע מצד שלישי להיחשף לתכני מפגשים ולרשומות הרפואיות של המטפל.

למרות שכל אדם יכול להציע את עזרתו לאחרים אונליין, רק אנשי מקצוע מוסמכים בתחום בריאות הנפש רשאים לתאר את שירותיהם כפסיכותרפיה, ביניהם מטפלי CBT מורשים, מטפלים זוגיים ומשפחתיים, עובדים סוציאליים קליניים, פסיכולוגים מומחים ופסיכיאטרים מורשים.

 

לא מן הממנע שפסיכולוגים וקלינאים אחרים ימשיכו להשתמש בטלפסיכולוגיה גם לאחר שיחלוף מן העולם משבר הקורונה. לאחר שלמדו להעריך את גמישותה של הטלתרפיה, קלינאים עשויים לרצות להשתמש בה יותר ביחס לשימוש שעשו בה לפני המגפה.

המפתח לכך הוא כנראה הנכונות של חברות ביעטוח בריאות בארץ ובעולם לשלב טיפולים פסיכולוגיים מקוונים כחלק מהפרמיה הרפואית. 

 

לדבריה של קוני גאלייטי, דוקטור למשפטים והמנהלת לעניינים חוקיים ומקצועיים במשרד לענייני משפטים ורגולציה של ה-APA (האגודה האמריקנית לפסיכולוגיה), נראה שמרבית חברות הביטוח הגדולות בארה״ב תומכות בעלייה החדה שקידמה מגפת הקורונה בשירותי טלפסיכולוגיה.

 

לסיכום, טלתרפיה יכולה להיות אופטימלית עבור מטופלים עם קשיי גישה לטיפול פסיכולוגי בקליניקה וברמה הקולקטיבית, היא יכולה להוות אופציה מצוינת להאטת התפשטות מחלות, כמו הקורונה ושאר וירוסים ומחלות מדבקות. 

כמו בטיפולים אחרים, גם כאן טיפול איכותי יניב תוצאות טובות יותר.

 

 

נכתב ע״י מומחי מכון טמיר

 

עדכון אחרון

1 באפריל 2022   

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

מקורות:

 

Psychiatrists Use of Telepsychiatry During COVID-19 Public Health Emergency: Policy Recommendations. Washington, DC. Published online: June 2020. American Psychiatric Association. 2020 Jun. URL: https:/​/www.​psychiatry.org/​File%20Library/​Psychiatrists/​Practice/​Telepsychiatry/​APA-Telehealth-Survey-2020.​pdf [accessed 2020-10-15]

 

Severe J, Tang R, Horbatch F, Onishchenko R, Naini V, Blazek MC Factors Influencing Patients’ Initial Decisions Regarding Telepsychiatry Participation During the COVID-19 Pandemic: Telephone-Based Survey JMIR Form Res 2020;4(12):e25469 doi: 10.2196/25469

 

Uscher-Pines et al (2022). Appropriateness of Telemedicine Versus In-Person Care: A Qualitative Exploration of Psychiatrists’ Decision Making.  Psychiatric Services https://doi.org/10.1176/appi.ps.202100519

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024