טיפול EMDR בטראומה ובחרדה | רציונל, שלבים ומטפלים (2024)

טיפול בגישת EMDR

 

 

מהו טיפול EMDR?

 

EMDR הם ראשי תיבות של Eye Movement Desentization Reprocessing, גישה טיפולית יעילה, ממוקדת, נחקרת ומוכחת ב-40 השנים האחרונות ברחבי העולם.

השיטה פותחה בשנות ה-80 על ידי הפסיכולוגית הניו יורקית ד"ר פרנסין שפירו שהלכה לעולמה באמצע יוני 2019. 

שיטת EMDR מציעה את העזרה הייחודית לה זקוק המוח בניהול הזכרון הטראומטי, בהשבתו למקום ריאלי, פרופורציונלי וללא חוויה תמידית של אותה עוצמה מטריגרים שונים.

העבודה הטיפולית ב-EMDR נעשית באמצעות גירוי בילטרלי (דו צידי) של אונות המח.

 

 

גישת EMDR במלחמת חרבות ברזל

 

טיפול EMDR מציע דרך טיפולית יעילה ופשוטה יחסית לישראלים המתמודדים עם השלכות פיגועי הטרור בעוטף עזה ב-7 באוקטובר ובהשתלשלות המלחמה בדרום ובצפון. עמותת EMDR ישראל מציעה לציבור הרחב עזרה באמצעות השיטה, לצד הכשרה והדרכה לאנשי מקצוע העובדים עם טראומטיזציה. 

 

הטיפול יכול להיות מיושם כהתערבות ראשונית. ביכולתו להפחית תסמיני לחץ חריפים ולמנוע סיבוכים של חשיפה לטראומה, כמו התקבעות של מצבים כרוניים כמו PTSD.

EMDR מקל על עוררות היתר של המוח, מאיץ את תהליך הריפוי הטבעי ומאפשר למי שנחשף לאירועים אלימים לעבד את החוויה הטראומטית ביעילות ובמהירות.

 

התערבות מאוחרת יותר באמצעות EMDR עשויה להועיל אף היא, כאשר חיילים הלומי קרב עשויים להתאים להתערבויות ממוקדות אחרי תקופת לחימה.

הרעיון הוא שככל שהטראומה לא מטופלת זמן רב יותר, כך מוטמעת השפעתה במידה רבה יותר בנפש, מה שעלול להוביל לבעיות נפשיות מורכבות וכרוניות. התערבות מוקדמת מזרזת את ההחלמה ואת החזרה לשגרה נפשית בריאה.

 

 

הנחת היסוד של הגישה היא שהמוח מנהל את הזכרונות שלנו כל הזמן, 24 שעות ביממה, ורוב הזמן מנהל אותם מצוין. 

עם זאת, כאשר נוצרים זכרונות קשים שנחווים בעוצמה גבוהה מדי, כמו פצע שזקוק לסיוע חיצוני, כך זכרונות אלו אינם מצליחים להשתחרר, נתקעים, קופאים ונותרים באותה עוצמה בה נחוו. כך שבכל פעם שמופיע טריגר מסוים, כמו רעש חזק, מקום ספציפי, ריח אסוציאטיבי, משפט כלשהו ועוד, האדם חווה את הזכרון בשיא עוצמתו, באופן טורדני ומעורר מצוקה. 

 

מיכל שני מטפלת EMDR טיפול בחרדה וטראומה MA בכפר סבא

מיכל שני, מטפלת EMDR, מכון טמיר כפר סבא 

 

 

תוך כדי עבודה טיפולית עם EMDR משתחררות אסוציאציות ב 4 ערוצים מרכזיים:

 

  • קוגניטיבי.

  • רגשי.

  • סנסורי.

  • סומטי (גופני).

 

הנחת העבודה היא שלמוח קיימות יכולות טבעיות לריפוי עצמי, אותן מחזקת השיטה.

העבודה הטיפולית מבוקרת וניתן לשלב אותה תוך כדי המפגש הטיפולי.

 

צפו בראיון עם פרנסין שפירו ז״ל,

על טיפול ה-EMDR שפיתחה:

 

 

 

 

התפתחות גישת EMDR

 

EMDR- Eye Movement Desensitization and Reprocessing היא שיטת טיפול נפשי הקשורה, באופן חלקי בלבד, לשיטת טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT.

 

איילת בורוכוב מטפלת זוגית ומשפחתית בתל אביב מכון טמיר

איילת בורוכוב, מטפלת בגישת EMDR בתל אביב, מכון טמיר 

 

 

בניגוד למיתוס השכיח, שיטת EMDR כבר לא כל כך חדשה. 

 

מחקרים מראים ששיטת ה- EMDR מסוגלת להביא לעיבוד מהיר של זיכרונות טראומטיים שלא עובדו כהלכה, כאשר אותו עיבוד מביא לחיווט מוחי מחודש (rewire) בחיבורים המוחיים שמקפיאים אותנו במצבי טראומה. לשינויים קוגניטיביים ורגשיים יציבים ולהקלה ניכרת בסימפטומים התנהגותיים, רגשיים וגופניים.

 

 

ורוניקה עובדיה מטפלת בגישות הגל השלישי של CBT בשוהם

ורוניקה עובדיה, MSW, מטפלת בגישת EMDR בשוהם

 

 

למי מתאים טיפול EMDR?

 

השיטה פותחה בראשית דרכה עבור מטופלים המתמודדים עם טראומה נפשית. 

לאורך השנים, ככל שמצטברים נתונים אמפיריים, מתברר כי שיטת EMDR אינה אפקטיבית רק לטיפול ב-PTSD.

על פי ההצלחות הידועות לנו ביישום השיטה עבור טווח רחב של הפרעות, ונראה ש-EMDR צובר מעמד של טיפול פסיכולוגי עצמאי לחלוטין.

בשנים האחרונות נחקרת יעילותה של שיטת EMDR במחקרים קליניים מבוקרים לטיפול בהפרעות נפשיות כמו חרדה ודיכאון, בעיקר כאשר EMDR משולבת עם טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, טיפול אינטגרטיבי שזכה לכינוי CBT-EMDR.

 

גליה כץ MSW מטפלת CBT בבאר יעקב

גליה כץ, MSW, מטפלת EMDR בבאר יעקב

 

מחקרים שבחנו לאחרונה את השפעת השיטה על מצבים נפשיים מגוונים מראים תוצאות מרשימות:

אלימות במשפחה, אבל טראומטי, טראומה במחלת סרטן, מצבי חירום משבריים (כמו טיפול בנפגעי טרור ותאונות), הפרעות פסיכוטיות, הפרעות מצב רוח (ובכלל זה הפרעה דו-קוטבית) וכאב כרוני.

 

יעילותה של EMDR הוכחה גם כטיפול בפוביות למיניהן - בעיקר חרדה דנטלית ופוביה מטיסה - וקושי בתפקוד המיני. 

הניסיון הקליני מוכיח את יעילות השיטה לא רק במקרים טראומטיים חמורים (major trauma), אלא גם באירועים טראומטיים התייחסותיים, כמו אבל מורכב, טראומה מורכבת, פגיעה מינית, חוויות שליליות במשפחה, חרם חברתי, נידוי ועוד.  

 

 

יעילות השיטה לטיפול בהפרעות חרדה מעט יותר מסויגת:

 

היא יעילה בהפחתת חרדה מוכללת (GAD), אבל פחות עבור התקפי חרדה. הממצאים לגבי OCD מעורבים.

 

 

האם טיפול EMDR יעיל בהפרעות התמכרות?

 

טיפול בהתמכרויות באמצעות שיטת EMDR לא נמצא יעיל, אבל כאשר נעזרים בווריאציה חדשה ומשלבים בין טיפול EMDR לבין שיטת 12 הצעדים, ניתן לקבל תוצאות מצוינות.

 

את הגירסה המשולבת בין 12 הצעדים ו-EMDR פיתחו שני עובדים סוציאליים ומדריכי EMDR ישראלים, יוני אלקינס ותולי פלינט, והוא נקרא BLSteps

 

 

חגית קון אסף MSW מטפלת אינטגרטיבית מכון טמיר במרכז הכרמל חיפה 

חגית קון אסף, MSW, מטפלת EMDR, מכון טמיר בחיפה

 

 

 

יהודה רגב רקובסקי MSW מטפל קוגניטיבי התנהגותי CBT בירושלים מכון טמיר

יהודה רגב רקובסקי, MSW, מטפל EMDR בטראומה, מכון טמרי בירושלים

 

  

 

רונית מאור MSW מטפלת זוגית ומטפלת בגישת EMDR בחיפה

רונית מאור, מטפלת EMDR בכרמל, מכון טמיר בחיפה

 

 

טיפול EMDR לילדים 

 

 

שיטת EMDR מתאימה לכל גיל - ילדים מגיל 5, בני נוער ומבוגרים.

 

 

ה״מכשור״ שנדרש לטיפול emdr מאפשר גמישות רבה.

 

לצד קיומם של מגוון מכשירים ל-EMDR, ניתן ליישם את השיטה בדרכים הרבה יותר טבעיות ואינטואיטיביות:

 

 

יצירתיות משחקית ב-EMDR לילדים

 

בניגוד לטיפולים פסיכולוגיים מסורתיים באמצעות חשיפה, בהם אמור המטופל להתרכז באירוע הקשה, על מנת ללמוד כיצד לא להיכנע להימנעות מפניו, ב-EMDR המטופל נדרש למעט מאוד קשב סביב הזיכרון הטראומטי. הפחתת הדגש על הקשב היא יתרון משמעותי לטיפול בטראומה אצל ילדים, והתרגול עצמו מגוון ויצירתי: 

 

למשל, כדור שעובר מצד לצד, או תיפוף של ההורה על כתפי הילד כשהוא יושב על ברכי ההורה, שימוש ב׳באזרים׳ (Buzzer) עם תאורה ורטט או באוזניות, מספקים את רוב התשתית הנדרשת כדי לייצר את האפקט הרצוי. למעשה הכלי הספציפי בו משתמש המטפל פחות קריטי, כל זמן שמתקיימת גרייה דו צידית וכניסה של הילד למצב בו הוא מרגיש מספיק רגוע רגשית, נינוח גופנית ובטוח נפשית כדי לשתף ולתאר מה שעובר בתודעתו במהלך הסשן. 

 

אותה גמישות טכנית של שיטת EMDR מאפשרת הרחבה של העבודה הקלינית למסגרות חינוכיות וטיפוליות מגוונות, כמו כיתות לימוד בבתי ספר ואפילו גני ילדים.

 

מבחינה מחקרית, שיטת EMDR מראה תוצאות קליניות יפות בטיפול עם ילדים המתמודדים עם קשיי ויסות חושי ורגשי, לצד פוביות, פחדים וחרדות ו/או תופעות טראומטיות במידות חומרה מגוונות. 

למשל, EMDR נמצאה יעילה בהפחתת חרדה אצל ילדים שעוברים הרדמה מקומית במהלך טיפולים רפואיים פולשניים, מה שמציע שימוש בטיפול למניעת חרדה, לפחות בהקשרים רפואיים (Mariani Wigley et al., 2019).

  

 

דימיון למיינדפולנס

 

בהרבה מובנים, התפעול הטכני של שיטת EMDR מזכיר קשיבות (מיינדפולנס), כאשר בשלב הקהיית הרגישות המטופל נדרש ״להיות ברגע ולתת למה שקורה לקרות״ ו״פשוט להתבונן במה שמתרחש״, הנחיה שמזכירה מאוד את העקרונות הבסיסיים של תרגול מיינדפולנס. 

 

 

 

כמה זמן נמשך טיפול EMDR?

 

אורך הטיפול ישתנה ממטופל למטופל ומבעיה לבעיה.

 

הטיפול עשוי להיות קצר למדי, אולם במקרים מסוימים נדרשת עבודת חיזוק או עיבוד של טראומות נוספות. 

 

ככל שהבעיה ממוקדת יותר כך אורך הטיפול יהיה קצר יותר.

 

כאשר מדובר באירוע טראומטי בודד, ניתן לסיים את הטיפול בפגישות בודדות.

 

השימוש ב- EMDR גמיש למדי ויכול להתבטא בכמה דרכים קליניות:

 

  • לעמוד בפני עצמו.

  • להיות חלק מטיפול פסיכולוגי מתמשך.

  • להיערך כטיפול ממוקד עם מטפל EMDR במסגרת טיפול ממושך שמנוהל על ידי מטפל עיקרי אחר.

  • לעבוד כטיפול עצמי - לאחרונה הוערכה היעילות של מערכת EMDR אוטונומית, המבוססת על וידאו, מישוש ואודיו, לצד צ'אטבוט שעובד על בינה מלאכותית. תוצאות המחקר מצביעות על יעילות של ״עוזר ה-EMDR הוירטואלי״ בהפחתת חרדה, מצוקה נפשית, מחשבות טורדניות ורגשות שליליים הקשורים לזיכרון טראומטי. 

 

 

מיכל רוסו MA מטפלת בהרצליה בגישה דינמית CBT מכון טמיר

מיכל רוסו, MA, מטפלת בגישת EMDR,  מכון טמיר בהרצליה 

 

 

פיתוחים טיפוליים של שיטת EMDR

 

 

EMDR 2

 

EMDR 2.0 הוא עיבוד של פרוטוקול ה-EMDR הסטנדרטי, שמבחינה קלינית מותאם גם כטיפול בהפרעת טראומה מורכבת

 

מה מוסיף EMDR 2 לטיפול המקורי? 

 

  • הפעלת זיכרון משופרת: EMDR 2.0 שם דגש חזק יותר על אקטיבציה חיה יותר של הזיכרון הטראומטי. דגש זה מתבטא במיקוד המטופל בכל ההיבטים התחושתיים של הזיכרון (טעם, ריח, צליל, מגע).

 

  • אתגור מוגבר של זיכרון העבודה: שימוש במשימות מאתגרות יותר של זיכרון העבודה. מכיוון שלזיכרון העבודה יש ​​קיבולת מוגבלת, משימות אלו (כגון תנועות עיניים מהירות במיוחד, הקשה, ספירה, מחיאות כפיים ועוד) מתחרות בזיכרון הטראומטי, מפצלות אותו והופכות אותו לפחות מטריד.

 

  • התאמה אישית של משימות: ב-EMDR 2.0 המשימות מותאמות לאופי הספציפי של הזיכרון הטראומטי. לדוגמה, אם לזיכרון יש רכיב שמיעתי חזק, משימות עשויות לכלול הקשבה או דיבור, כמו ספירה, כדי לעסוק ולאתגר במיוחד את החלק השמיעתי של זיכרון העבודה.

 

 

טכניקת FLASH

 

טכניקת הפלאש היא תוספת חדשה יחסית לגישת EMDR, שמטרתה למזער את החשיפה לזיכרון הטראומטי. 

מחקרים לא מבוקרים מציעים כי שימוש בפלאש עשוי להיות יעיל בהפחתה של הימנעות, עוצמב רגשית של הזיכרונות הטראומטיים, תסמיני PTSD, דיכאון ודיסוציאציה.

FLASH עשויה להיות יעילה במיוחד עבור מטופלים שעבורם חשיפה לזיכרונות טראומטיים נחווית כמאיימת מדי עד כדי פגיעה ביישום הטיפול.

  

 

 פרוטוקול ART 

 

אחת הנגזרות של תרפיית EMDR בפוסט-טראומה, נקראת טיפול בהתרה מואצת (ART- Accelerated Resolution Therapy).

 

טיפול EMDR אינו השיטה הפסיכותרפית היחידה שזוכה לפיתוח של גרסאות מואצות, שעובדות מהר יותר. אחת הדוגמאות הטובות לניסוח מדריכי טיפול ממוקדים מבוססי מחקר דומים הוא טיפול דינמי קצר מועד בשיטת AEDP (אותו מובילה בעיקר פרופ' דיאנה פושה)

שיטה טיפולית מתפתחת זו מסתמנת כיעילה למדי עבור PTSD, כמו גם עבור מצבים פסיכיאטריים קרובים.

 

ART דומה במידה רבה ל-EMDR, אך יש כמה הבדלים שמתבטאים בעיקר בהיותה יישומית ברמה הפרקטית: ART היא בעלת פרוטוקול מהודק יותר בהשוואה ל-EMDR, משיגה תוצאות מהירות וקל יותר ללמדה בהיותה ישירה ומעשית.

 

ART פועלת ישירות ל"תכנות מחדש" של מערכת אחסון הזיכרונות הטורדניים והתמונות הטראומטיות במוחו של המטופל, במטרה לצמצם את השפעתם על תגובתיות פיזית ורגשת חזקה שגוררת מצוקה סימפטומטית מתמשכת. 

ניתן לשלב את הפרוטוקול הטיפולי המואץ של ART עם טיפולים ממוקדי טראומה מקבילים. מחקרים על יעילות השיטה מתקיימים בעיקר באוניברסיטת דרום פלורידה. 

 

 

שיטת MOSAIC

 

שיטת MOSAIC, ראשי תבות של תנועות עיניים וגירויים מתחלפים לאינטגרציה מוחית חותרת לטיפול בטראומה פסיכולוגית בלי הכאב הנפשי שיוצר שחזור המצב הטראומטי.

 

השיטה בנויה מפרוטוקול בן ארבעה שלבים, כאשר בסיסו דומה ל-EMDR, כלומר ההשפעות החיוביות של גירוי דו-צדדי לסירוגין על המוח (BAS).

עם זאת, הדגש ב-MOSAIC הוא על זיהוי חווייתי של פתרונות המבוססים על תחושות גופניות. באמצעות שילוב בין הגרוי המוחי לבין התחושות הגופניות, MOSAIC שואף לחווט מחדש את רשת הנוירונים של הזיכרון הטראומטי, כך שהטראומה הפסיכולוגית של המטופל תעיק הרבה פחות.

הטכניקה עשויה להתאים במיוחד עבור מטופלים שחוו טראומה מורכבת ו/או מתמודדים עם חוויות דיסוציאטיביות. 

 

 

למרות שאין סיכונים של ממש בכלים של EMDR, ישנם כמה סימני שאלה:

 

 

 

תופעות לוואי של EMDR

 

  • למרות שטכניקת EMDR נחשבת יעילה ביותר לעיבוד טראומה, יש המייחסים לה תופעת לוואי קצת בעייתית: יש עדות מחקרית מינורית לכך שהשיטה יכולה לעורר זיכרונות כוזבים.

 

  • יש מטופלים הנוטים לשימוש יתר באינטלקטואליזציה, כנראה מתוך פחד לאבד שליטה. כך יוצא שבמקום לאפשר לעצמם לחוות רגשות הם עסוקים יתר על המידה בחיפוש הרציונל בבסיס התהליך.

 

  • יש מי שחווים תסכול עקב הקושי לדמיין תרחישים מתאימים או להישאר מחוברים לרגש, במיוחד אם הם נוטים לדיסוציאציה במהלך מצבים רגשיים עזים.

 

  • מטופלים זקוקים לעיתים למטפל EMDR שיתאים עבורם את הגישה באופן אישי יותר, למשל דרך הדרכה ישירה יותר, החלפה של סוג הגירוי הדו-צדדי וכמובן העמקת האמון והנוחות עם המטפל. 

 

  • לגבי שימוש באפליקציות EMDR, קיימים חששות לגבי שימוש לא מבוקר, במיוחד עבור מתמודדים עם מהפרעת דחק פוסט-טראומטית מורכבת (PTSD) ומצבים נלווים, בעיקר קשיי ויסות רגשי. בנוסף, כמו באפליקציות טיפוליות אחרות, אבטחת סייבר נראית בינתיים חלקית למדי לגבי חיסיון הנתונים. 

 

 

שיעור נשירה גבוה

 

ניתן לראות EMDR כטיפול בחשיפה לזיכרון הטראומה, הליך שנחשב מאתגר ומציף עבור מתמודדים עם טראומה. 

 

למעשה, מטה-אנליזה שבחנה שיעורי נשירה של מטופלים במהלך טיפולים פסיכולוגיים מבוססי מחקר בטראומה, מצא כי 14.9% מהמטופלים ב-EMDR נוטשים את התהליך לאורך הטיפול ואינם מסיימים אותו (Varker et al, 2021).

 

כפי שניתן לראות בטבלה, נתוני הנשירה בשיטות טיפול אחרות לא הרבה יותר טובים, אבל חשוב לקחת בחשבון מגבלה זו. 

 

שיעור הנשירה מטיפולים ב PTSD

 

נשירה כזו במהלך טיפול ב-PTSD מוסברת בעיקר ע"י החוויה הרגשית הקיצונית שעובר המטופל במפגש החוזר עם האימה הטראומטית.

 

מעבר לבעיית הנשירה, חיסרון נוסף של טיפול המערב חשיפה הוא הגברת הסיכון לטראומה משנית בקרב המטפלים.

 

 

האם טיפול EMDR כואב? 
 

טיפול בשיטת EMDR אינו כולל כאב פיזי כלל והוא בטוח לשימוש.

בניסיון ליצור במוח את התנאים להחלמה מהטראומה, המטופל מקבל גירוי דו צדדי ויזואלי, שמיעתי, או תחושתי (לחיצות קלות על הידיים), על מנת לגרות את שתי אונות המוח ולסייע בכך בעיבוד הטראומה. 

    

 

התייעצו איתנו על טיפול EMDR

    

  

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון / מומחה ספציפי- 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

 

 

 

קראו המלצות 

 על טיפול במכון טמיר

 

 

 

 

 

 כתיבה:

 

יעל דנק, MSW, מומחית לטיפול בטראומה

עם  מומחי מכון טמיר

 

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

  

 

הכשרות לאנשי מקצוע

 

המרכז הקליני הבין-תחומי באוניברסיטת חיפה יקיים ב-2023 קורס EMDR בהנחיית ד"ר אודי אורן.

ההכשרה מיועדת לאנשי מקצוע מוסמכים בעלי תואר שני בתחום בריאות הנפש, כמו פסיכולוגיים, פסיכיאטריים, עובדים סוציאלים קליניים ומטפלים באומנות.

 

הקורס החל זה מכבר, אבל מוזמנים.ות לבדוק האם מתכנסת קבוצה נוספת

 

 

מקורות:

 

אורן, א. (2003). EMDR מאת ד"ר אודי אורן. [גרסה אלקטרונית]. נדלה ב 2/7/2018, מאתר פסיכולוגיה עברית: https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=35

 

אלקינס, ,י׳ (2017), מהו EMDR?. מאת יוני אלקינס. [גרסה אלקטרונית]. נדלה ב 2/7/2019, מאתר פסיכולוגיה עברית: https://www.hebpsy.net/me_article.asp?id=136&article=2920

 

Assessment and Management of Conditions Specifically Related to Stress: mhGAP Intervention Guide Module (version 1.0). (2013). Geneva: World Health Organization.

 

Alting van Geusau, V. V. P., de Jongh, A., Nuijs, M. D., Brouwers, T. C., Moerbeek, M., & Matthijssen, S. J. M. A. (2023). The effectiveness, efficiency, and acceptability of EMDR vs. EMDR 2.0 vs. the Flash technique in the treatment of patients with PTSD: Study protocol for the ENHANCE randomized controlled trial. Frontiers in Psychiatry, 14, 1278052. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2023.1278052

  

Chen, R., Gillespie, A., Zhao, Y., Xi, Y., Ren, Y., & McLean, L. (2018). The Efficacy of Eye Movement Desensitization and Reprocessing in Children and Adults Who Have Experienced Complex Childhood Trauma: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Frontiers in Psychology, 9, 534. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.00534

 

Devilly, G.J., & Spence, S.H. (1999). The relative efficacy and treatment distress of EMDR and a cognitive behavioral trauma treatment protocol in the amelioration of post traumatic stress disorder. Journal of Anxiety Disorders, 13, 131-157.

 

Elkins, Y., & Flint, T. (2018, June). BLSteps: A twelve-steps-EMDR interweaved approach to the treatment of addictions of all kinds especially CLTA (complex life threatening addictions). In EMDR in addiction treatment. Presentation at the 19th EMDR Europe Conference, Strasbourg, France.

 

Goga, N., Boiangiu, C.A., Vasilateanu, A., Popovici, A.F., Drăgoi, M.V., Popovici, R., Gancea, I.O., Pîrlog, M.C., Popa, R.C., & Hadăr, A. (2022). An Efficient System for Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) Therapy: A Pilot Study. Healthcare (Basel), 10(1), 133. https://doi.org/10.3390/healthcare10010133

 

Hase, M., Balmaceda, U.M., Hase, A., Lehnung, M., Tumani, V., Huchzermeier, C., & Hofmann, A. (2015). Eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) therapy in the treatment of depression: a matched pairs study in an inpatient setting. Brain and Behavior, 5(6), e00342.

 

Khalfa, S., & Poupard, G. (2021). MOSAIC: A New Pain-Free Psychotherapy for Psychological Trauma. American journal of psychotherapy, 74(1), 40–43. https://doi.org/10.1176/appi.psychotherapy.202020200018

 

Kenchel, J.M., Domagalski, K., Butler, B.J., & Loftus, E.F. (2020). The messy landscape of eye movements and false memories. Memory. Advance online publication. https://doi.org/10.1080/09658211.2020.1862234

 

Moreno-Alcázar, A., et al. (2017). Eye movement desensitization and reprocessing therapy versus supportive therapy in affective relapse prevention in bipolar patients with a history of trauma: study protocol for a randomized controlled trial. Trials, 18, 160.

 

Onofri, A. (2023). Editorial: Present and future of EMDR in clinical psychology and psychotherapy, volume II. Frontiers in Psychology, 14. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2023.1138153

 

Scelles, C., & Bulnes, L. C. (2021). EMDR as Treatment Option for Conditions Other Than PTSD: A Systematic Review. Frontiers in psychology, 12, 644369. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.644369

 

Shapiro, F. (1995). Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR): Basic Principles, Protocols, and Procedures. Guilford Publications.

 

Shapiro, F. (2014). The Role of Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) Therapy in Medicine: Addressing the Psychological and Physical Symptoms Stemming from Adverse Life Experiences. The Permanente Journal, 18(1), 71–77.

 

Triscari, M.T., Faraci, P., Catalisano, D., D’Angelo, V., & Urso, V. (2015). Effectiveness of cognitive behavioral therapy integrated with systematic desensitization, cognitive behavioral therapy combined with eye movement desensitization and reprocessing therapy, and cognitive behavioral therapy combined with virtual reality exposure therapy methods in the treatment of flight anxiety: a randomized trial. Neuropsychiatric Disease and Treatment, 11, 2591–2598.

 

Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. (2014). York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK). Effects of eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) treatment in chronic pain patients: a systematic review.

 

Valiente-Gómez, A., Moreno-Alcázar, A., Treen, D., Cedrón, C., Colom, F., Pérez, V., & Amann, B.L. (2017). EMDR beyond PTSD: A Systematic Literature Review. Frontiers in Psychology, 8, 1668.

 

Varker, T., Jones, K.A., Arjmand, H.-A., Hinton, M., Hiles, S.A., Freijah, I., Forbes, D., Kartal, D., Phelps, A., Bryant, R.A., et al. (2021). Dropout from guideline-recommended psychological treatments for posttraumatic stress disorder: A systematic review and meta-analysis. J. Affect. Disord. Rep., 4, 100093. https://doi.org/10.1016/j.jadr.2021.100093

 

Wigley, I., Tommasi, V., Bonichini, S., Fernández, I., & Benini, F. (2019). EMDR and Nonpharmacological Techniques for Anxiety Prevention in Children Prior to Invasive Medical Procedures: A Randomized Controlled Trial. Journal of EMDR Practice and Research, 13, 163 - 175. https://doi.org/10.1891/1933-3196.13.3.163.

 

Comprehensive Wellness Centers. (n.d.). How EMDR helps trauma survivors. Retrieved from https://www.cwcrecovery.com/blog/emdr-helps-trauma-survivors/

 

 

 

 

4 תגובות

  • קישור לתגובה גדי שישי, 06 מרס 2020 10:03 פורסם ע"י גדי

    ב"ה

    שאלה

    חייבים מטפל , או שאפשר לעשות לבד את הטיפול EMDR ?

  • קישור לתגובה איתן טמיר, שבת, 07 מרס 2020 17:10 פורסם ע"י איתן טמיר,

    הי גדי,

    שאלה טובה.

    אחד ההיבטים היפים בטיפול EMDR הוא הגיוון בתרגול השיטה והאפשרות של תרגול עצמי. כל עוד נשמרים העקרונות של תרגול דו-צידי, ניתן ליצור וריאציות שונות שאינן תלויות במכשור ספציפי.

    יחד עם זאת, את ההליך עצמו, יחד עם העקרונות הקליניים של הטיפול, כדאי ללמוד עם מטפל/ת שעברו הכשרה ייעודית בטיפול ב-EMDR.

    בהצלחה,

    איתן

  • קישור לתגובה נעמה שישי, 24 נובמבר 2023 16:08 פורסם ע"י נעמה

    איך השיטה עובדת על מבוגרים שלא עברו טראומה גדולה בחיים אך בכל זאת נכנסים לדיכאון וחרדה עד כדי פחד לצאת מהבית לבד?

  • קישור לתגובה eitantamir שישי, 08 דצמבר 2023 11:06 פורסם ע"י eitantamir

    הי נעמה,
    שאלה מעולה.
    בטיפול EMDR מתבצעת עבודה עם גירוי דו-צדדי, המשולב בשיטות שונות כמו חיזוק אמונות חיוביות ודמיון מודרך להתמודדות עם התנהגויות מאתגרות או כאלה שדורשות שיפור. התרגול תורם להפחתת תחושות של פחד, חרדה ולחץ, שקשורות לאתגרים התנהגותיים, ובכך מגביר את הביטחון העצמי.
    שיטת EMDR נמצאה יעילה כטיפול במגוון רחב של בעיות, כולל דיכאון וחרדה. חשוב להדגיש כי טיפול ב-EMDR אינו דורש בהכרח אבחנה של PTSD או כל הפרעה פסיכולוגית אחרת.
    לגבי הקושי לצאת מהבית, יש פתרון:
    מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות העלו כי ניתן להעביר EMDR בהצלחה מרחוק, באמצעות אפליקציות וידאו כמו זום, ולהעניק תוצאות דומות ל-EMDR המסורתי. למעשה, EMDR מקוון נמצא יעיל בדיוק כמו מפגשים אישיים פנים אל פנים עבור PTSD, חרדה, דיכאון והפרעות נוספות.

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024