וירג'יניה סאטיר תרמה וחידשה רבות להבנת דינמיקות משפחתיות, מנקודות ראות וזוויות חדשות. היא האמינה שהבעיה עמה מגיע המטופל היא רק לעתים רחוקות הבעיה האמיתית, ושנושאים סימפטומטיים משמשים לעתים קרובות להסוואת מסקנות מעמיקות ובסיסיות הרבה יותר. פסיכופתולוגיה, מבחינתה, היא תולדה של חוויות משפחתיות שליליות ותפקידים מסורתיים. היא כתבה 12 ספרים, הראשון בהם פורסם ב -1964 ונקרא Conjoint Family . Peoplemaking.
וירג'יניה סאטיר, האמא של היחסים במשפחה, מדברת על 5 דפוסי תקשורת במשפחה, שהם בעצם דרכים להעברת מסרים במשפחה:
החלש, המתרפס– זה שתפקידו לרצות את כולם, להגיד "תלכו לבלות ואני אשב לבד בחושך". מעין "אני כבר אסתדר". למעשה, טיפוס זה מרגיש חסר ערך, שבלי יתר המשפחה אין לו משמעות. לא מדובר בויתור רציונלי: הויתור לא בא מתוך פשרה, שכל פעם מישהו אחר יוותר. הוא פועל מתוך חשש מדחייה: הוא לא רוצה להיות מעמסה על יתר חברי המשפחה. הוא מוותר מראש מתוך חשש שלא יקבל את מה שהוא רוצה.
המאשים– זה שמוצא פגמים בכולם. הוא נמצא בעמדת כוח, והאחרים בעמדת נחיתות. הוא תמיד צודק ויודע הכל, אך למעשה, הוא מוצף בתחושות בדידות וחוסר הצלחה, ואותן הוא מקיא מעצמו החוצה. "הפוסל במומו פוסל".
הסופר-רציונלי - בעל עמדה נוקשה, שומר על שליטה אינטלקטואלית ולא מחובר לצד הרגשי. מפגין קרירות מסוימת ואיפוק. מה שמניע התנהגות זו הוא הפחד מפגיעה: הוא שומר על עצמו על ידי ריחוק.
הלא-רלוונטי, המטשטש: נבהל מאי שקט במשפחה, ופתאום תוקע יציאות לא רלוונטיות, על מנת להסיח את תשומת הלב. התקשורת שלו היא למעשה אין-תקשורת, שמטרתה להימנע מהנושאים הבעייתיים.
אלו הטיפוסים שמשתמשים בדפוסי תקשורת לא פונקציונליים.
המתקשר בצורה הולמת –congruent communicator. מתקשר בצורה ישירה וכנה, מגיב לאחרים, מתייחס לקונטקסט האמיתי של הדברים, אומר את מה שהוא חושב. זה האידיאל שיש לשאוף אליו.
לטענת סאטיר, חמשת הטיפוסים האלה יכולים להתקיים, באופן זה או אחר, בכל משפחה.
מודל השינוי לפי סאטיר
מתוך נקודת הראות הייחודית של סאטיר, שינוי בטיפול משפחתי מתרחש כאשר מתבוננים על הרמה המערכתית, בה תזוזה של כל אחד מחברי המשפחה משנה גם את מיקומם של האחרים.
המודל שהציעה מורכב מחמישה שלבים, בו היא מתארת את ההשפעות של כל שלב על רגשות, חשיבה והתנהגות. באמצעות עקרונות המודל ניתן להבין כיצד מעבדת המשפחה שינוי:
להלן סרטון קצר שמציג את עבודתה של סאטיר בטיפול משפחתי,
מתוך ערוץ PsychotherapyNet ביוטיוב:
כתיבה:
איתן טמיר, (MA), וראש המכון;