חרדה מטסט | טיפול ייעודי בפחד מבחינת נהיגה מעשית

חרדה ממבחן נהיגה

 

הרבה לפני שהוכשרתי כפסיכולוגית שמנסה לעזור לאנשים לפתור קשיים פסיכולוגיים, הרבה לפני שלמדתי על טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT , ובאופן ספציפי יותר- טיפול בחרדה מטסט, עמדתי גם אני בגיל 18 בפני החרדה שמעורר הטסט:

חשתי חרדה, פוביה, פחד וחששות לקראת הטסט המעשי של משרד הרישוי - טסט לנהיגה הוא סוג של מבחן התבגרות אלטרנטיבי, שעוברים כמעט כל מתבגר ומתבגרת במעבר לחיים עצמאיים. לשמחתי, עברתי כבר טסט השני. בטסט הראשון הייתי חרדה מדי, עמוסה במחשבות מטרידות , והטסטר, בוחן הנהיגה הבא בשנים, לא הקל על החרדה שלי: הוא נראה ביקורתי, שיפוטי ונוקב והברקס שלו הגיע יחסית מהר. חרדת ביצוע הטרידה אותי לאורך כל המבחן והתוצאה הייתה בהתאם.

אבל לקראת הטסט השני התכוננתי עם אמירה אישית לטסטר.

במקום למרוט שיערות, אמרתי לו:

"שמע, אני קצת לחוצה לקראת הטסט. אני לא סובלת מחרדות או משהו, אבל חשוב לי שתדע שאני חסרת שקט וזה עלול לפגוע בטסט..".

הטסטר היה אמפתי וממש ידידותי.

היה בו משהו אישי וקרוב. הוא ראה את הקושי שלי ואני חושבת שהוא אפילו העריך את הפנייה אליו והשיתוף שלי לגבי החרדה והחשש.

את הטסט השני עברתי כאמור בהצלחה, המבחן עצמו היה נוח יותר, כמעט לא הרגשתי חרדה מהטסט וכבר באותו יום קיבלתי את הבשורה המשמחת שעברתי.

 

בקרוב אצלכם ! :-)

 

א., פסיכולוגית קלינית בתל אביב,

חברת צוות מכון טמיר ת"א

 

 

 על התמודדות עם חרדה ממבחן עיוני / תיאוריה <

  

 

התמודדות עם חרדות מפני טסט

רבים הם האנשים שאינם בני מזל כמוני, ושהמפגש עם טסטים ומבחנים בכלל הולך ונהיה מחריד מפעם לפעם, החוויות של כישלון חוזר הולכות ומצטברות והחרדה מתעצמת מפני הטסט הבא. המערכת הבוחנת אינה ערוכה להתמודד עם קושי כזה: לרוב המורים לנהיגה אין עניין וידע לסייע למתמודדים עם חרדה מטסט, הטסטרים אינם רואים זאת כחלק מתפקידם המקצועי והתלמיד/ה נגרר מטסט לטסט, עד שלעיתים הם מפתחים המנעות של ממש (שהיא דפוס התנהגות מוכר וידוע בהפרעות חרדה), מניחים את האתגר המתסכל בצד למשך שנים רבות ונמנעים מנהיגה לאורך שנים ארוכות.

חרדה משמעותה פחד קיצוני וברוב המקרים בלתי סביר, חסר הגיון ועוצמתי עד כדי סלידה מהדבר המעורר חרדה והימנעות ממנו. רבים מאתנו חווים או חוו בילדות פחד ממבחנים: חוסר שינה לפני יום המבחן, הרגשה כללית לא טובה, התרגשות, הזעה, חוסר ביטחון וכיוצא בזה. אולם, כאשר פחד זה מתעצם והופך לחרדה – כמעט ולא ניתן לגשת למבחן ובוודאי לא ניתן להצליח בו.

חרדת טסט דומה במהותה לחרדת מבחנים – שניהם שייכים לאותה משפחת 'חרדות ביצוע', שנובעות מדרישות גבוהות של האישיות שלנו וחלקן נצברות כחוויות חוזרות, שלבסוף עלולות להפוך לאמונה עמוקה לגבי עצמנו. 

מי שחווה חרדת מבחנים סביר להניח שיחווה גם פחד מפני הטסט לרשיון נהיגה: השילוב בין ארגון אישיות פרפקציוניסטי, שנוטה לחשיבה אובססיבית בזמני לחץ , לצד התנסויות חוזרות בכישלונות, הוא מתכון מוצלח לכישלון בכל בחינה שהיא.

 

על כשלונות בטסט - מתוך ערוץ "כאן":  

 

 

חשוב להדגיש שאצל מי שסובל מחרדה לקראת הטסט לרכב, אין בהכרח קשר בין המיומנות שנרכשה בשיעורי הנהיגה לבין הביצועים בטסט עצמו.

זה מאוד מתסכל להגיע לטסט העשירי, עם ידע ומיומנות, לצד קושי ליישם אותם בפועל. 

הנבחן עלול לראות בבוחן דמות מאיימת ומסוכנת, מישהו שעלול להכשילו, מישהו נגדו. הנבחן החרד מתקשה אפוא להתרכז, מתקשה להתמקד, נכנס לפאניקה בקלות ממצבים לא צפויים, מתנתק ושוכח את החוקים הידועים לו ועושה את כל הטעויות האפשריות. מבחינה פיזיולוגית, עלול הנבחן החרד לחוש רעד בכל גופו, עד כדי חוסר יכולת לתפקד, הזעה מוגברת, גלי חום ודופק מהיר. כמובן שאין כל סיכוי לעבור את הטסט במצבי משבר נפשיים כאלה.

קשה מאוד להתגבר על פחד כזה ללא הכנה מוקדמת ומה שקורה בפועל, הוא שהפחד הולך ומתעצם ממבחן למבחן וכל הרגשות השליליים, שכביכול כבר קיבלו חיזוק מציאותי – מתעצמים.

 

חופית ויצמן בבאי מטפלת CBT ברמת גן מכון טמיר

חופית ויצמן בבאי, מטפלת CBT בחרדה, עמיתת מכון טמיר ברמת גן

 

טיפול פסיכולוגי לחרדה מטסט - לפעמים מספיקות 2-3 פגישות לפני המבחן 

הטיפול בפחד ספציפי זה הוא טיפול קצר מועד, טיפול קוגניטיבי התנהגותי, CBT ממוקד וקצר,  שמקנה כלים רבי עוצמה להתגברות על המחשבות והרגשות השליליים וחוסר הביטחון שמתגבר ממבחן נהיגה אחד לזה שאחריו. בטיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT), בניגוד לטיפול פסיכולוגי דינמי, עוזרים לנועץ להתמודד עם חרדה מטסט לנהיגה, באמצעות טכניקות מעשיות לניהול מתח וחרדה באופן מיידי. אגב, טכניקות אלה יעזרו לך במצבי חרדה רבים אחרים בהם אנו נתקלים בחיים.

טיפול לחרדה מטסט מועבר ע"י פסיכולוג קליני או פסיכותרפיסט מוסמך בשיטת CBT ממכון טמיר (בתל אביב או בקליניקות עמיתות שלנו בכל הארץ): הטיפול מלמד כיצד לשמור על הביטחון העצמי, לשמר את הביצועים האיכותיים שבאו לידי ביטוי בשיעורי הנהיגה שקדמו למבחן המעשי, כיצד לזהות את חסרונותיך ולנהל אותם, לזהות את יתרונותיך ולהשתמש בהם. כיצד להימנע מלתפוס את הבוחן כדמות מאיימת – אלא כמישהו הבא לעזרתך ולטובתך. טכניקות ההרפיה, הנשימה והתנועה יעזרו לנבחן החרד לחשוב בבהירות ולא לאבד את המיקוד והריכוז, כך שכל מיומנויותיו יוכלו לבוא לידי ביטוי במהלך המבחן.

יתכן מאוד כי במהלך הטיפול ניעזר בשיטת החשיפה, טכניקה טיפולית בה מתנסה המטופל, בליווי המטפל, בתהליך הדרגתי של התנסות עם האירוע המאיים. 

למשל, יתכן שבטיפול בחרדה תצאו יחד עם הפסיכולוג ותתנסו בנהיגה התנאים המדמים טסט מציאותי. דרך אחרת של חשיפה ב-CBT היא באמצעות דימיון.

 

 

בוא/י נסתכל על הפחד 

 

מוזמנים לשיחה עם איתן טמיר,

ראש המכון והמנהל המקצועי, 

לשיחת ייעוץ קצרה, ממוקדת וחד-פעמית - 

הערכה מותאמת אישית, חידוד הבעיה

והכוונה מדויקת למטפל.ת -

אצלנו או אצל עמיתים.

 

עלות: 140 ש"ח

 

 

הרשמה מהירה:

 

 בתל אביבאונליין בזום

 

 

מענה לכל שאלה

(המענה אנושי, לפעמים לוקח זמן):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

 

 

עדכון אחרון

 

14 בדצמבר 2023

 

 

 

קראו המלצות 

 על טיפול במכון טמיר

 

 

 

 נכתב ע״י מומחי מכון טמיר

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

  

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024