שינה (14)

  מלחמת חרבות ברזל וקשיים בשינה   תקופת המלחמה בעזה ובצפון משפיעה לא טוב על השינה.    בצל אזעקות, יירוטים ונפילות, החיים בשגרת חירום כרוכים בהרבה יותר לחץ נפשי, דריכות יתר, דיסוציאציה, סיוטים עקב חשיפה לתכנים מפחידים ועוררות פיזיולוגית גבוהה.  גם החשש הקבוע מפני בשורות קשות, על רקע הטראומה הבלתי…
    אחת מהפרעות השינה המתסכלות ביותר היא אינסומניה אידיופתית:   נדודי שינה כרוניים שמתחילים מוקדם בחיים (בילדות, אפילו בלידה).     אז מהי אינסומניה אידיופתית?   אינסומניה אידיופתית היא סוג של אינסומניה כרונית שאין לה סיבה עליה ניתן לשים את האצבע. המתמודדים עם ההפרעה בריאים יחסית והם שומרים על…
  שינה היא תהליך מורכב, ולעתים תפיסתנו את טיב השינה שלנו - או אפילו את היותנו ישנים או ערים - עשויה להיות שגויה.   אינסומניה היא הפרעת שינה הכוללת קושי מתמיד בהתחלת השינה, בהימשכות השינה או באיכותה. אינסומניה פרדוקסלית, מנגד, קרויה ע״ש הפרדוקס המרכזי שלה, לפיו אנשים במצב זה מאמינים…
  אינסומניה והתמודדות עמה בטיפול CBT   אינסומניה היא הפרעת השינה השכיחה ביותר. היא מתבטאת בקשיי ההירדמות, בקשיים להישאר לישון ו/או בהתעוררויות מוקדמות מדי ללא יכולת לחזור לישון.   טיפול קוגניטיבי-התנהגותי באינסומניה (CBT-I) הוא פרוטוקול לא-תרופתי שמטרתו להפחית את הסימפטומים של אינסומניה כרונית ולשפר את יעילות השינה. הרעיון של CBTI…
  כל מבוגר שלישי בערך חווה אינסומניה כרונית, הפרעת שינה שמאופיינת בקשיים מתמידים להירדם או לישון רצוף. יתרה מכך, 1 מ- 5 מקרים של נדודי שינה קצרי טווח הופכים לנדודי שינה כרוניים, מצב שיכול להימשך שנים.   ואולם, לאלה מאיתנו שאינה חווים אינסומניה, התהפכות במיטה אחרי יום מתוח עשויה להיות…
    מהו טיפול באמצעות הגבלת שינה (SRT)?   לאנשים עם אינסומניה יש קושי להירדם או לחזור לישון במהלך הלילה.    טיפול בהגבלת שינה מתבסס על רציונל פרדוקסלי - הגבלת הזמן בו האדם האינסומני מנסה להירדם במיטה עשויה להוביל לפחות התעוררויות ולשינה יציבה ויעילה יותר.   המטרה של טיפול הגבלת…
  שיתוק שינה   מהו שיתוק שינה?   שיתוק שינה, או אטוניה שרירית (Muscle Atonia) הוא אפיזודה קצרה שמורגשת רגע לפני ההירדמות או מיד לאחר התעוררות, בה האדם חווה חוסר יכולת להזיז את הגוף (פרט לעיניים).   כיוון שההכרה עדיין מעורפלת מהגרייה החושית האינטנסיבית של החלימה, מופיעות לעיתים הלוצינציות (הזיות ראייה,…
    סקסומניה - מגע מיני מתוך שינה   סקסומניה, הידועה גם בשם מגע מיני מתוך שינה, היא סוג של הפרעת שינה המכונה פאראסומניה.     מהן פאראסומניות?    פאראסומניה מתייחסת לתחושות והתנהגויות חריגות, כמו הליכה סהרורית, שאנשים עלולים לחוות או להפגין בזמן שינה, הירדמות או בעת התעוררות. במקרה של…
    מה הקשר בין קשיי שינה לדיכאון?   לשינה ולמצב רוח יש השפעה הדדית:    מאמר סקירה שפורסם ב- 2019 זיהה כי קשר דו-כיווני בין הפרעות שינה לבין דיכאון.   מעבר לכך, לפי החוקרים, אפשר לראות כיצד בעיות שינה עשויות לחזות מראש הופעת דיכאון.   מחקר אחר שנערך באוניברסיטת פנסילווניה הראה כי חסך בשינה,…
  מהי נרקולפסיה?   נרקולפסיה היא הפרעת שינה נוירולוגית המתבטאת בישנוניות מוגזמת ובלתי נשלטת במהלך היום, עד למצבים בהם של הירדמות פתאומית בכל רגע, במהלך כל סוג של פעילות.     ננסה להכיר כאן את ההפרעה, קצר וקולע:       ישנם שני סוגים עיקריים של נרקולפסיה - סוג 1 וסוג 2. …
  מהי פאראסומניה?   פאראסומניה (Parasomnia) היא קטגוריה של הפרעות שינה, המתייחסת להתנהגויות יוצאות דופן שאנשים חווים במהלך השינה, לפני ההירדמות, או במצב התודעתי שבין שינה לערות.   התנהגויות אלו משתנות במידה ניכרת מבחינת המאפיינים, החומרה והתדירות:   דיבור מתוך שינה הליכה בלילה שיתוק תוך כדי שינה סיוטי לילה חריקת שיניים תסמונת…
  המוטיבציה לכתוב טור זה מגיעה בתגובה של מטפל במכון למבטו של בנו בן ה-16.    בשבת בבוקר הוא ניגש אלין, הגור, בעיניים מופתעות, ותיאר כיצד התעורר למשמע קולו בלילה האחרון.   לדבריו, כשניגש לראות עם מי אביו  מדבר, הוא נדהם:    ״אבא, דיברת מתוך שינה, לפחות 2 דקות, על…
  אין כמו לנמנם קצת באמצע היום. יש תרבויות שממש אימצו פרקי שינה מוגדרים כחלק מלוח הזמנים המקובל - שלאף שטונדה או סייסטה למשל.    אבל לפעמים זה הרבה יותר מהפסקה מתוכננת למנוחה:     מה זה EDS?   ישנוניות מוגזמת בשעות היום (Excessive Daytime Sleepiness), או EDS,  מתבטאת בדחף…
    השוואת יעילות של טיפולים בנדודי שינה: טיפול קוגניטיבי התנהגותי, פעילות גופנית וטיפול תרופתי   מחקר מקיף מ-2023 סקר 13 מחקרים אקראיים מבוקרים  בהם השתתפו 1350 מתמודדים עם נדודי שינה מתמשכים, כולם בני 8 שנים ומעלה. החוקרים ביצעו 18 השוואות יעילות מדוקדקות בין טיפול קוגניטיבי התנהגותי עבור נדודי שינה, התערבות…

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024