מהי פוליאמוריה? | טיפול זוגי במערכת יחסים פתוחה פוליאמורית

זוגיות פוליאמורית

 

מה זה פוליאמוריה?

 

פוליאמוריה היא מערכת יחסים רומנטית בין יותר משני אנשים בו זמנית, כאשר כל השותפים בה משתתפים בה באופן הדדי ומוסכם.

 

פוליאמורי הוא אדם המגדיר את עצמו כמעוניין ומחפש לקחת חלק במערכת יחסים אינטימית, בת שותפים בהסכמה יותר משני פרטנרים, גם אם אינו נמצא במערכת יחסים כזו כרגע.

 

משפחות פוליאמוריות הן משפחות בהן יש יותר משני מבוגרים המשמשים כהורים, או יותר משני מבוגרים החיים ביחד ומנהלים קשרי משפחה.

 

חשוב להדגיש כי פוליאמוריה אינה מתמקדת ביחסים מיניים מרובי משתתפים, כי אם במערכת יחסים רומנטית שלשותפים בה רגשות עזים זה לזה.

 

פוליאמוריה, או קשר פוליאמורי, הוא מערכת יחסים רומנטית שבה משתתפים בהסכמה יותר משני אנשים, ולעתים קרובות מחייבת ייעוץ זוגי רציני ומקצועי .

פוליאמוריה מתייחסת גם או לצורות מגוונות של מערכות יחסים פרט למונוגמיה.

שלא כמו פוליגמיה, לפי פוליאמוריה אין תלות במספרם או מינם של השותפים במערכת היחסים.

 

תיאורטיקנים וחוקרים שונים טוענים כי פוליאמוריה היא אבולוציונית. בדיוק כפי שמרבית בעלי החיים אינם מקיימים קשרי זוגיות מונוגמיים (עם בן זוג אחד), כך, גם בני האדם לא אמורים בהכרח לחיות במונוגמיה.

 

הימצאות בקשר זוגי, בעיקר קשר ארוך טווח, מעלה שלל קשיים לאורך החיים, על אחת כמה וכמה כשמדובר בקשר רומנטי אליו משתייכים יותר משני אנשים. ככל שיותר אנשים שותפים במערכת היחסים, המורכבות מטבע הדברים גדלה, כיוון וכל אדם מביא עימו את המורכבות שלו לקשר. עם זאת, לשלישיות יש קשיים ייחודיים, כפי שתקראו בהמשך המאמר.

 

הקושי בלפתור קונפליקטים במערכת יחסים רומנטית מרובת משתתפים הינו במקרים רבות מורכב ביותר.

החל מקנאה, השוואה בין תת מערכות היחסים הנוצרות בין הפרטים במערכת היחסים הפוליאמורית, ועד לקושי בקבלת החלטות, ולו הקטנות ביותר (כגון, לאן יוצאים הערב), כיוון ועתה צריך לספק כמה רצונות.

 

כל מערכת יחסים דורשת ויתורים מצד כל הצדדים הלוקחים חלק בקשר.

בני זוג באים האחד לקראת השני על מנת להמשיך לקיים את המערכת, מוותרים, לפעמים על הרבה, למען רווחת האחר/ת.

כאשר מערכת היחסים אינה מסתכמת בשני פרטנרים, קיים צורך בוויתורים, בסובלנות ובאורך רוח רבים יותר.

 

כפי שיעידו אלו שחיים בפוליאמוריה כבר שנים רבות, ניתן לקיים במסגרתה קשרים רומנטיים מלאים, מאושרים וארוכי טווח גם במסגרת רומנטית כזו.

 

זוגות כאלה מתארים חוויה של Compersion - מצב רגשי הפוך לקנאה ורכושנות.

Compersion (מתורגמת כ״חמלה״, אבל בעברית מתפספסת המשמעות המדויקת) מתבטאת בהשתתפות עמוקה, מכל הלב, באושרם של האחר.

שמחה שאנחנו מרגישים כלפי מישהו אחר, גם כאשר החוויה החיובית שלו אינה כרוכה ישירות בהנאה או תועלת עבורנו.

 

בעזרת קבלת התמיכה הנכונה, ניתן להתגבר על מגוון רחב של קשיים מורכבים העולים במערכות יחסים מרובות משתתפים, כך שיוכלו להישאר יציבות לאורך שנים ארוכות.

 

 

משפחות פוליאמוריות

ישנם אנשים פוליאמורים המקימים משפחות שבהם שותפים מספר מבוגרים ממגדרים שונים.

כך למשל ישנן משפחות שבהן שלושה גברים, שני גברים ואשה, שלוש נשים וגבר, שתי נשים ושני גברים, ואפשרויות רבות נוספות.

 

ישנן מערכות יחסים שבהן זוג או יותר גרים ביחד כמשפחה גרעינית, ועם זאת "מותר" לחברים במשפחה זו ליצור קשרים רומנטיים או מיניים מחוץ לגבולות המשפחה, עם או עירוב שאר המשתתפים.

 

תיתכן משפחה חלקית שבה בן/בת זוג אחד/ת הינם מונוגמיים, ולא מעוניינים ליצור מערכת יחסים עם יותר מבנאדם אחד בזמן נתון, אולם לא מפריע להם שבן/בת זוגם ייטול גם חלק במערכות יחסים אחרות באותו הזמן.

תופעה זו אינה קשורה לנטיות המיניות של בני המשפחה והם עשויים להיות הטרוסקסואלים, הומוסקסואלים או ביסקסואלים.

 

בנוסף, תופעת הפוליאמוריה שונה מתופעת הסווינגינג (חילופי זוגות), כיוון שסווינגינג מתרכז בהיבט המיני ואילו הפוליאמוריה משמעה קיום של מערכת יחסים רומנטית  לא מונוגמית בהסכמה תוך מעורבות רגשית גבוהה. 

 

 

הבעייתיות בקשרים אינטימיים משולשים

איתן טמיר

משולש הוא המבנה הקבוצתי שנחקר ונמצא כהכי פחות יציב בהשוואה לשילובים קבוצתיים כמו זוג או רביעיה.

 

ביחסי שלישייה תעלה תמיד מורכבות של 2+1, משוואה שכרוכה במתח דינמי מובנה ותמידי. 

 

1. ניתן לראות את היחסים המשולשים בין הקבוצה, המנחה והמשתתף כמרחב אדיפלי לכל דבר. את מקומו של כל אחד מהקודקודים בקומפלקס אדיפוס יכולים לתפוס ייצוגים שונים, למשל 'תיאוריה': אם המטפל עובר לעמדה פסיכו-חינוכית ובונה ברית עם 'הידע' (מעביר הרצאה קצרה) הוא עלול להותיר את המשתתפים מאחור - כפי שילד נותר חסוך מול הדיאדה של הוריו. דוגמא נוספת, קבוצה שמקימה קבוצת וואטסאפ מקבילה מותירה את המנחה מחוץ לקשר הדיאדי בין משתתפים וקבוצה.

2. יש ספר מצוין שמלווה את העבודה שלי כאני נתקל במורכבות של דינמיקות משולשות: Working with Relationship Triangles The One-Two-Three of Psychotherapy שיש בו לדעתי את כל מה שצריך כדי לפענח מורכבויות דינמיות של משולשים.

3. מה קורה כאשר הצלע השלישית אינה נמצאת בתהליך הטיפולי? יש על כך הברקה מאירת עיניים של נוויל סימינגטון, אחת מיני רבות: דרך טובה לדעת שטיפול פסיכולוגי עובד היא להבחין בשינוי חיובי שעובר צד ג', שאינו מעורב בתהליך (בן זוג, הורה, ילד).

 

 

איך לבחור מטפל/ת לטיפול בקשרים פוליאמוריים? 

סקירת מחקרים על טיפול בזוגות בקשר פוליאמורי מלמדת אותנו לפחות 5 קריטריונים לבחירת הפסיכולוג או המטפל הזוגי המתאים:

1. לא הכרחי שהמטפל יהיה "מומחה" לפוליאמורה

2. הכרחי שהמטפל יהיה בעמדה פתוחה ונכונה ללמידה

3. אין חשיבות מכרעת להיות המטפל עצמו בקשר פוליאמורי, או בהתנסות שלו בקשר כזה בעבר

4. חשוב שהמטפל יוכל להכיר בכך שפוליאמורה היא דרך חיים יקרה, התפתחותית וחשובה עבור אנשים רבים (יותר ויותר במהלך השנים האחרונות).

5. במידה והמטפל מתקשה לקבל ולתקף את הקשר, מבחינה ערכית, קונספטואלית או מכל סיבה אחרת, חובה עליו להפנות את הלקוחות למטפל/ת המסוגל/ת לקבלו (בדיון בהתקיים לאחרונה בקבוצת פייסבוק של מטפלים הובעו דיעות המתייחסות לבחירה ביחסים פוליאמוריים כבריחה מאינטימיות מונוגמית וכשימוש מופרז במנגנוני הגנה כמו ביטוי בפעולה - Acting Out - על חשבון התמודדות עם קשיים ביחסים שיש בהם בלעדיות זוגית. במקביל, עלו קולות רבים אחרים, מותאמים יותר לרוח התקופה. לפני מספר שנים קיימה הסתדרות הפסיכולוגים - הפ"י - יום עיון מקצועי על יחסים פוליאמוריים.

 

לעיתים, על אף שקיימת אהבה גדולה, כבוד הדדי ורגשות עזים המשותפים לכלל הלוקחים חלק במערכת היחסים הפוליאמורית, הקושי להתנהל בה עולה על גדותיו והופך למכשול כבד שמסבך את הקשר.

 

במקרים אלו, יש צורך לפנות לעיתים לייעוץ זוגי ממוקד במאפיינים של מבנה היחסים הפוליאמוריים.

מעצם היותו טיפול עבור כלל המשתתפים במערכת היחסים, יש אוקסימורון מסוים בהגדרת החוזה כ"טיפול זוגי". נכון יותר היה להתייחס אליו כטיפול משולש, מרובע או כל מבנה אחר בו בחרו לקחת חלק הפרטנרים במערכת היחסים.

 

הפוליאמוריה עדיין אינה תופעה נפוצה וככל הנראה המטפל הזוגי אינו נתקל בה רבות בקרב מטופליו.

חשוב לוודא כי בידיו כלים רבים ומגוונים להתערבות טיפולית במערכות יחסים מרובות משתתפים.

לעיתים, גם ניסיון בטיפול בקבוצות עשוי להועיל: מטפל מנוסה בטיפול זוגי או בטיפול קבוצתי מיומן בלתת מקום לכל מטופליו הלוקחים חלק בפגישה הטיפולית.

הוא דואג לכך שכל הקולות יושמעו, כל הרגשות יוצפו וייזכו לכבוד הראוי.

בטיפול, זוכים המטופלים לברר את רגשותיהם כלפי האחרים בקשר רומנטי, להקשיב לרגשות הפרטנרים בקשר ולעבוד יחדיו על מנת למצוא פתרונות יעילים ומוסכמים להתמודדות.

 

 

איך לשמור על נאמנות ביחסים מונוגמיים?

מרבית הזוגות, לפחות בשנת 2021, עדיין לא בוחרים במערכת יחסים פוליאמורית ומעדיפים להישאר בגבולות המונוגמיה. 

 

אפשר לשער שיחסים פוליאמוריים דורשים מבני הזוג מאמצים רגשיים ומעשיים, כמו גם מאפייני אישיות ייחודיים, ולכן אינם מתאימים לכולם. יתכן שבסופו של יום נראה הפחתה בצמיחה החדה של זוגות מערביים שמתנסים ומאמצים חוזה זוגי של יחסים לא-מונוגמיים מבחירה, אבל באותה מידה יתכן גם שהתופעה תתרחב.

 

מי יודע?

 

מה שאנחנו כן יודעים הוא לתאר ממצאים של מחקר חדש ומעניין, בו בחנו החוקרים מאוניברסיטת ניו-ברוסוויק, 3 טקטיקות התמודדות התנהגותיות של זוגות מונוגמיים והטרוסקסואליים. תכליתן של 3 הטקטיקות היא לא להתפתות לקשר מחוץ לזוגיות, או במילים אחרות - איך לא לבגוד?

 

  • השקעה בקשר הזוגי - מרבית בני הזוג שהשתתפו במחקר דיווחו על שימוש בטקטיקה זו, השקעה ביחסים, כדי להימנע מפיתויים חיצוניים. אפשר להבין ולהעריך -  אם אנחנו בוחרים באהבה מונוגמית, הכי חשוב להסב לבן/ת הזוג שמחה וסיפוק, מה שבדרך כלל מוחזר למשקיע בהוקרה, תשוקה וקרבה. השקעה בקשר כוללת למשל יזימה של חופשות, בילויים משותפים ויחסי מין תדירים. 

  • המנעות מכוונת - טקטיקה התנהגותית ברורה ואינטואיטיבית - במידה ובן הזוג חש משיכה כלפי אשה אחרת, הוא נוקט צעדים אקטיביים כדי להתרחק מקרבתה. כן, אבל... אנחנו יודעים שהחיים הרי קורים בזמן שאנחנו מתכננים אותם. רק אמרנו... 

  • ולבסוף, ניסיון לפתח את הסופר אגו - אם מתעורר בך תשוקה כלפי פרטנר מחוץ לזוגיות, פשוט גער בעצמך, דמיין מה היה קורה אילו היה קורה המצב ההפוך ונסה לפנות אל הצד המוסרי שבך, כולל התייחסות בכוחם של רגשות האשם. 

 

לצערנו, החוקרים מצאו שהשימוש בטקטיקות אלה מצליחות אמנם להפחית פלרטטנות, אבל במבחן התוצאה, שיעור הבגידות לא משתנה.

 

 

אנשים במערכות יחסים פוליאמורית חווים שביעות רצון רבה יותר באמצעות גיוון בני הזוג

מחקר שפורסם ב-2019 ביקש להבין עמוק יותר את את הבחירה המורכבת במערכת יחסים פוליאמוריות.

ידוע כי ברוב מערכות היחסים, תחילת הקשר מתאפיינת בתשוקה והנאה מינית מוגברת, אשר פוחתות בהדרגה ככל שמערכת היחסים מתקדמת בציר הזמן ומוחלפות בתחושות של אינטימיות, נחמה, קרבה וביטחון.

החוקרים הניחו כי במערכות יחסים מונוגמיות קשה לאזן בין שני הצרכים: תשוקה מינית וביטחון.  יתכן כי קושי, זה מנוהל ביעילות במערכות יחסים פוליאמוריות, בהן שני הצרכים עשויים להתמלא במערכות יחסים נפרדות. 

במסגרת המחקר תושאלו זוגות במערכות יחסים מונוגמיות ובמערכות יחסים פוליאמוריות באשר למימוש צרכים אלו וסיפוקם במערכות היחסים שלהם.

 

מה למדנו?

התוצאות הראו כי גברים ונשים במערכות יחסים פוליאמוריות חווים מידה גבוה יותר של היענות לצורך בתחושת ביטחון ומסירות עם בן הזוג העיקרי שלהם, בהשוואה לבן הזוג המשני ולאנשים במערכת יחסים מונוגמית.

 

גם במשתנה של צורך במיניות, נמצא כי פרטנרים במערכת יחסים פוליאמורית חווים מידה גבוה יותר של שביעות רצון עם בני הזוג המשניים שלהם, זאת בהשוואה לבני הזוג העיקריים ולבוגרים במערכת יחסים מונוגמית.

 

לדברי החוקרים, התוצאות עשויות להעיד על כך שאנשים במערכת יחסים פוליאמורית נהנים מהטוב שמוצע בשני העולמות וחווים מידה רבה יותר של סיפוק בשני צרכים אלו.

יחד עם זאת, בחינה מדוקדקת יותר מלמדת כי התמונה מורכבת יותר וכי מידה מסוימת של היענות בתחום אחד מפרטנר אחד משפיעה על מידת ההיענות בתחום אחר מפרטנר אחר.

למשל – נראה כי סיפוק בתחום המיניות מבן הזוג המשני, יוצר חוויה של קרבה עמוקה יותר עם הפרטנר העיקרי, אך לעומת זאת סיפוק בתחום המיניות מבן הזוג העיקרי, יוצר חוויה של קרבה פחותה יותר כלפי בן הזוג המשני.

 

 

נדרשים פה מחקרים נוספים כדי להבין לעומק יותר את הבחירה באפשרות של יחסי פוליאמורה – ואת האופן בו מתן מענה על צרכים באמצעות מגוון של בני זוג משפיעה על תחושת האינטימיות והסיפוק בכל אחת ממערכות היחסים ועל תחושת הסיפוק הכללי לאורך זמן.

 

שאלה מעניינת נוספת היא, האם יכול למלא צרכים זוגיים במערכות יחסים מונוגמיות, ממקורות שאינם שותף מיני נוסף? 

למשל מילוי צרכים של מחויבות וביטחון באמצעות בניית מעגלים של חברים ומשפחה מורחבת ושימוש באמצעים עקיפים כמו פורנוגרפיה. 

 

בצוות מכון טמיר בתל אביב מטפלים זוגיים מומלצים שרכשו ניסיון בתחום הזוגיות הפולאימורית.

תהליך ייעוצי כזה הוכח כמסייע לשימור זוגיות, גם כאשר מערכת היחסים עברה טלטלות ומקרי משבר.

 

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

מוזמנים.ות לשיחה עם איתן טמיר,

ראש המכון והמנהל המקצועי, 

 לייעוץ קצר, ממוקד וחד-פעמי - 

הערכה מותאמת אישית, חידוד הבעיה

והכוונה מדויקת למטפל.ת -

אצלנו או אצל עמיתים.

 

עלות: 140 ש"ח

 

 

הרשמה מהירה:

 

 בתל אביבאונליין בזום

 

 

מענה לכל שאלה

(המענה אנושי, לפעמים לוקח זמן):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

 

 

קראו המלצות מאומתות של

לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר

 

 

 

 

 

 

עדכון אחרון

 

18 בדצמבר 2023  

 

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

  

תודות:

 

קרין אמיתי, MSW,

מכון טמיר

 

 

מקורות:

 

נועה בנוש (20219). עכשיו זה מדעי: זוגות פוליאמורים נהנים יותר. מתוך אתר ynet. נדלה ב23 ליולי 2019:  https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5498522,00.html

 

Geri Weitzman, Ph.D., Joy Davidson, Ph.D. and Robert A. Phillips, Jr., Ph.D. James R. Fleckenstein, B.A. and Carol Morotti-Meeker, M.S., M.L.S.P., editors (2009-10)/ What Psychology Professionals Should Know About Polyamory?

 

http://instituteforsexuality.com/wp-content/uploads/free/polyamory.pdf

 

2 תגובות

  • קישור לתגובה שלמה שלישי, 11 אוגוסט 2020 21:02 פורסם ע"י שלמה

    השלב הראשון בשינוי תודעה ציבורית זה לקרוא לה בשם אקדמי כך כשהנפגש עמה מרגיש טיפש ליד מושג גבוהה כזה, אפשר לקרוא לניאוף באיזה שמות שתרצו אבל זה יישאר ניאוף זה יישאר הרס ממסד המשפחה בישראל. לקחת את האדם ולהפוך אותו לבהמה עם צווארון, שנאת החיים שנאת ערכי החיים שנאת הטוב הנאמנות בין בני הזוג ההקרבה והנתינה אחד לשני כל זה כבר מחקתם מזמן הרי כל מה שמעניין אותי זה מה אני מקבל מקשר כזה איך הצו'פרים שהקבל יהיו הכי נעימים מורגשים וגסים והכול הכול זה בשבילי לא אכפת מהשייכות אל שרשרת הדורות אל אידאל וערך שמעלי הכול זה אני וההנאה שלי

  • קישור לתגובה אליהו חמישי, 29 ספטמבר 2022 23:40 פורסם ע"י אליהו

    אכן מסכים עם התגובה של שלמה . אין ספק שחיצונית ,זה גורם לריגושים ,אך אי אפשר לבנות "מדינה" ,עם יחסים כאלו. כמו שמובן ,שיש בעל עסק אחד ,ולא מתחלפים עיתים לבקרים . אכן כך במערכת נישואין ,שמחייבת קשר אבסולוטי. מובן שביצריות הגוברת כיום ,אזי זה נראה פתרון עתידני ,אך לא בה"א ידיעה . זה סיפוק רגשי רגעי מטריף את החושים ,אך הזוועה הנותרת ,הינה לאין ערוך ,לעומת ההנאה הרגעית החולפת ומתפוגגת .

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024