שינויים באבחון PTSD במדריך DSM-5-TR

 

האבחנה של הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) עברה עדכון משמעותי במהדורה המתוקנת של המדריך האבחוני DSM-5-TR שפורסמה ב-2022. 

 

העדכון לא שינה מהותית את הקריטריונים של PTSD, אבל  הבהיר וחידד היבטים חשובים שמטרתם לשפר את הבנת ההפרעה ואת הזיהוי הקליני שלה.

 

 

 

מה התחדש באבחנה של PTSD?

 

הבהרה לגבי התנהגויות הימנעות

 

ההגדרה של הימנעות בפוסט-טראומה הורחבה וכוללת כעת לא רק הימנעות מגירויים חיצוניים (כמו מקומות או אנשים המזכירים את הטראומה), אלא גם הימנעות מגירויים פנימיים – מחשבות, רגשות או זיכרונות הקשורים לאירוע הטראומטי.

 

 

הרחבת ההגדרה של שינויים שליליים בחשיבה ובמצב הרוח

 

הקריטריון המתייחס לשינויים שליליים בקוגניציה ובמצב הרוחף כולל כעת תיאורים מפורטים יותר של רגשות כמו אשמה ובושה, וכן דגש על עיוותי חשיבה מתמשכים בנוגע לעצמי או לאחרים.

 

 

הדגשת ההשפעה התפקודית

 

העדכון מדגיש את החשיבות של ההשפעה התפקודית של התסמינים, כלומר איך הם משפיעים על תחומים שונים בחיי האדם, כגון עבודה, יחסים חברתיים ותפקוד יומיומי.

 

 

הבחנה בין PTSD להפרעות דומות

 

במהדורת DSM-5-TR הודגש ההבדל בין PTSD לבין מצבים חופפים כמו:

 

המדריך מסייע למטפלים להבחין בין תסמינים הקשורים לטראומה לבין תגובות לאירועים שאינם מסכני חיים. לדוגמה, PGD עוסקת בתסמינים הקשורים לאובדן, בעוד PTSD דורשת חשיפה לאירוע טראומטי שמאיים על החיים.

 

בנוסף, המהדורה מדגישה את שכיחותן הגבוהה של הפרעות בתחלואה נלווית עם פוסט-טראומה, כמו דיכאון או התמכרויות, ומעודדת התאמה של תוכנית האבחון והטיפול בהתאם לכך.

 

 

דגש על ההיבט התרבותי של אבחון PTSD

 

המהדורה המתוקנת של המדריך האבחוני DSM-5-TR (2022) לא רק חידדה את הקריטריונים לאבחון PTSD, אלא גם הדגישה את החשיבות של הבנת ההקשר התרבותי שבו מתפתחים ומתבטאים תסמיני ההפרעה.

 

הגישה התרבותית הזו נועדה למנוע אבחנות שגויות ולהבטיח טיפול מותאם תרבותית.

 

 

הנחיות לאבחון רגיש תרבותית

 

ה-DSM-5-TR כולל מדריך לראיון מובנה תרבותית (Cultural Formulation Interview), המסייע למטפלים להבין כיצד תרבות, דת, מוצא אתני ומעמד חברתי משפיעים על חוויית הטראומה והתסמינים הנלווים לה. המדריך כולל שאלות המכוונות להבנת תפיסות המטופל בנוגע לסבלו, דרכי ההתמודדות שלו, והציפיות מהטיפול.

 

 

הכרה ב"תסמונות תרבותיות"

 

המהדורה החדשה מדגישה את קיומם של סינדרומים תרבותיים – תבניות של תסמינים נפשיים המוכרים בתרבויות מסוימות, אך אינם תואמים בהכרח את ההגדרות הפסיכיאטריות המערביות. לדוגמה, במזרח אסיה קיימת תופעה של "אובדן נשמה" או "לב חלש", המתארת חוויות של ניתוק או חולשה נפשית בעקבות טראומה.

 

 

הדגשת השפעת גזע, אתניות ואפליה

 

ה-DSM-5-TR מכיר בכך שאפליה, גזענות וחוויות של דיכוי חברתי יכולים להוות גורמי סיכון לפיתוח PTSD. המסמך מדגיש את הצורך בהבנת ההקשרים החברתיים וההיסטוריים של המטופל, במיוחד בקרב קבוצות מיעוטים אתניים ותרבותיים.

 

 

התאמת הקריטריונים לתרבויות שונות

 

המהדורה החדשה מתייחסת לכך שתסמיני PTSD יכולים להתבטא באופן שונה בתרבויות שונות. למשל, בתרבויות מסוימות, תסמינים גופניים כמו כאבים או עייפות עשויים להיות הביטוי המרכזי של טראומה, ולאו דווקא תסמינים רגשיים או קוגניטיביים.

 

 

 

CFI - ראיון מובנה תרבותית (Cultural Formulation Interview)

 

ראיון Cultural Formulation Interview" (CFI), מתוך ה-DSM-5, עוד לפני העדכון, הוא כלי מובנה שנועד לסייע למטפלים להבין את ההקשרים התרבותיים של חוויות המטופל, במיוחד בהקשר של אבחנה וטיפול בהפרעות נפשיות.

 

ה-CFI כולל סדרה של שאלות פתוחות שמטרתן להעמיק בהבנת תפיסות המטופל לגבי הבעיה, זהותו התרבותית, מקורות תמיכה, דרכי התמודדות והקשר עם המטפל. הוא נועד לשפר את הרגישות התרבותית של האבחנה והטיפול, ולהבטיח שהשירותים הניתנים יהיו מותאמים במדויק לרקע התרבותי של המטופל.

 

ניתן למצוא מידע נוסף על הכלי ועל השימוש בו באתר האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית.

 

 

לסיכום, ה-DSM-5-TR מציע גישה מקיפה ורגישה תרבותית לאבחון PTSD, המאפשרת למטפלים להבין את המטופלים בהקשר הרחב של החיים, התרבוות והחוויה האישית של המטופל בהקשר זה.

 

גישה כזאת חיונית במיוחד בחברות מגוונות, כמו אצלנו הישראל, בה מתקיימת ריבוי תרבויות, דתות ושפות.

 

 

למידע נוסף, ניתן לעיין במסמך של האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית לגבי תשומת לב לתרבות, גזענות ואפליה ב-DSM-5-TR.

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 



כתיבה:

 

מומחי מכון טמיר



 

 

 

מקורות:

 

 

Jarvis, G. E., Kirmayer, L. J., Gómez-Carrillo, A., Aggarwal, N. K., & Lewis-Fernández, R. (2020). Update on the Cultural Formulation Interview. Focus (American Psychiatric Publishing), 18(1), 40–46. https://doi.org/10.1176/appi.focus.20190037

 

Ritchie, E. C., & Brady, M. P. (2025, April 25). The persistence of trauma: Posttraumatic stress disorder (PTSD). Medscape. https://reference.medscape.com/slideshow/ptsd-6011009

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2025

שיחת ייעוץ