מהי תופעת "היסחפות המטפל" (Therapist Drift) בטיפול פסיכולוגי?

היסחפות המטפל

 

 "היסחפות המטפל"

בטיפול פסיכולוגי

מבוסס ראיות

 

כתיבה:

 

אופיר ברגמן פרי, MA,

מאבחנת לקויות למידה

 

איתן טמיר, MA, ראש המכון 

עם מומחי מכון טמיר

 

 

עדכון אחרון

 

2 ביולי 2022   

  

מהי היסחפות המטפל?

"היסחפות המטפל" הוא מונח המתאר סיטואציה שכיחה בטיפולים פסיכולוגיים מבוססי- מחקר, בו מטפל מתקשה להיצמד לעקרונות ולטכניקות הייחודיים של שיטת הטיפול שנבחרה עבור המטופל, או בהתרחקות (מודעת או לא מודעת) מהמטרות הקליניות שהוגדרו בין הצדדים בעת ניסוח החוזה הטיפולי ותכנית הטיפול. 

התופעה בעייתית בעיקר בשיטות ממשפחת הפסיכותרפיה הקוגניטיבית-התנהגותית, אשר יעילותן נחקרה היטב בהקשר של הפרעות נפשיות ספציפית ושקווי המתאר שלהן מפורטות בצורה תיאורית ומדויקת עבור המטפל שהוכשר בהן. למעשה, כוחן הרב של שיטות טיפול מבוססות מחקר מגיע מתוך הנחת עבודה שהמטפל נצמד ככל הניתן לדרכים הפסיכולוגיות שנבחנו בתנאי מעבדה. לכן הן מציעות הצלחה בהסתברות גבוהה, ממש כמןו במודל הרפואי לטיפול במחלות גופניות (התופעה פחות מפריעה בשיטות טיפול דינמיות קלאסיות, בהן הצמדות המטפל לפרוטוקול טיפולי אינה הכרחית, ולעיתים פרוטוקול מאחד אף אינו קיים). 

הסחפות המטפל נובעת ממגוון סיבות: יתכן שהמטפל שילב טכניקות שונות שאינן תואמות לפרוטוקול הטיפולי, או שפעל אינטואינטיבית על דעת עצמו, מבלי שיישען על תימוכין מחקריים. לכן, בעת חיפוש מטפל, חשוב מאד לבדוק את גישתו הטיפולית לאור הבעיות והמטרות הרלוונטיות אליהן חותר המטופל ואת מידת הנכונות של המטפל להשתמש באופן שיטתי ובלעדי בטכניקות ובכלים שנבחנו, ורק בהן. 

לכולנו יש אישיות ייחודית המשתקפת בפרקטיקה הקלינית. נוסף על כך, לחוויות עבר יש אפקט על העבודה הטיפולית. הבעיה היא שלא תמיד אנחננו יודעים כיצד אותו אפקט פועל ומפעיל, כך שלעיתים המטפל יראה את העבר כמשפיע, יותר או פחות, בהשוואה לחשיבות ההיסטוריה במדריך הטיפולי (הספר) ו/או לחשיבות שהמטופל מייחס לה. מה שהמטפל מאמין בו, חושב ומרגיש משתלב בתוך העבודה הטיפולית ובנוסף קיימת דינמיקה ייחודית בין כל מטפל ומטופל. שני הגורמים הללו גורמים לאינטראקציה טיפולית ספציפית לכל טיפול. לכן, הדרכה קלינית קריטית כאן, במטרה לוודא שהמטפל, המטופל ושיטת הטיפול אכן נמצאים באותו דף

 

 

סימנים להיסחפות המטפל

 

קיימים מספר סימנים שניתן לשים לב אליהם:

 

  • ראשית, בתחילת כל טיפול יש לקבוע את התוצאה הרצויה ועל מה שמים את מירב ה"פוקוס", כך ששניהם יהיו ברורים לשני הצדדים. במידה וזזים מהמוקד הטיפולי המקורי, יש לזהות, להתייחס, להבין מה הסיבות ולהתאמץ לחזור לתלם. אין זה אומר שאסור לדבר על נושאים נוספים, אך הם צריכים להיות רלוונטיים למטרת הטיפול.

  • סימן נוסף הינו כאשר המטפל נסוג ונמנע ממגע עם תכנים קשים שמתגלים בטיפול. העבודה הטיפולית צריכה לחקור דפוסים עמוקים, משמעויות ודרכי התמודדות. טיפול אינו תהליך נוח. לכן, בטיפול עצמו יש לבסס מיומנויות התמודדות כך שהטיפול יהא איתן ותוצאותיו עמידות לאורך זמן. 

  • סימן שלישי של היסחפות מתרחש כאשר המטפל מנסה לפתור עבור המטופל את בעיותיו. בטיפול פסיכולוגי, אין זה תפקידו של המטפל להביא פתרונות ישירים למטופל.  האחרון אמור להבין אותם או לבנותם בכוחות עצמו על פי עולמו שלו, המטרות הראשוניות שהוגדרו בתחילת התהליך והתוכניות לשינוי.

 

 

הימנעות מהיסחפות

 

על מנת למזער את הסיכויים להיסחפות בטיפול, קיימות מספר שאלות בסיסיות שעל המטופל לשאול את המטפל לפני שמתחילים טיפול קוגניטיבי-התנהגותי:

 

  1. באילו גישות אתה מוכשר לטפל ומה יתרונותיהן?

  2. האם אתה מאמין באינטגרציה בין גישות טיפול שונות? 

  3. עבור אילו בעיות וקשיים מותאמות אותן גישות?

  4. מהן הראיות הקליניות של השיטה?

  5. לאילו ארגונים מקצועיים אתה משתייך?

  6. כיצד אתה נוהג להתעדכן במידע מחקרי חדש?

  7. מה למדת לאחרונה על הסימפטומים שלי?

  8. האם אתה נוהג ללכת להדרכה קלינית?

  9. איך אתה יודע שהטיפול שלנו עובד?

חלק מהשאלות הללו נשמעות אמנם מאד ישירות, אולם מטפל טוב יוכל להרגיש מספיק בטוח בכדי להתדיין עמך בפתיחות לגביהן.

 

 

לומר שלום למטפל

 

טיפול פסיכולוגי אינו תמיד עובד, ולהיפרד מהמטפל זה תהליך לא פשוט.

אנחנו פונים לטיפול ומדברים על הכל, על תכנים שאין אנו מספרים לאף אחד אחר, וזה יוצר מערכת יחסים קרובה, אישית ואינטימית. אך יש לזכור כי לא משנה כמה אתה מרגיש קרוב למטפל שלך, זוהי מערכת יחסים מקצועית.

במידה והיא אינה עובדת כראוי, יתכן שהגיעה השעה לסיים את הטיפול. 

לפני כן, שתף את המטפל שלך. זה עשוי לעזור להשיב את הטיפול לדרך המלך.

על המטפל להיות נכון לשינויים. ואם החלטת להיפרד, זה בסדר להיות אסרטיבי - הבהר באופן רגוע שהטיפול כבר אינו יעיל עבורך ושהחלטת לסיימו.

 

 

מקורות:  

 

Waller (2009). Evidence-based treatment and therapist drift. Behaviour Research and Therapy 47(2):119-27 · November 2008

 

Waller & Tyrner (2016). Therapist drift redux: Why well-meaning clinicians fail to deliver evidence-based therapy, and how to get back on track. Behaviour Research and Therapy, Volume 77, February 2016, Pages 129-137

 

Wisniewski, L et al (2018) Therapists' self-reported drift from dialectical behavior therapy techniques for eating disorders. Eating Behaviors, Volume 28, January 2018, Pages 20-24

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024