סינדרום הקשב הקוגניטיבי (Cognitive Attentional Syndrome – CAS) היא מושג מרכזי בתיאוריה המטה-קוגניטיבית של הפסיכולוג הבריטי אדריאן וולס, המתארת דפוס חשיבה והתנהגות לא מסתגל, שמוביל להחמרה ולהתמשכות של מצוקה נפשית, ובפרט של הפרעות חרדה.
CAS מורכבת משלושה מרכיבים עיקריים:
-
חשיבה מתמשכת ולא יעילה – כמו דאגנות (worry) וחשיבה מעגלית (rumination), שבהן האדם עסוק בשאלות כמו "מה אם?" או "למה זה קרה לי?".
-
מעקב אחר איומים – נטייה להתמקד בגירויים מאיימים או שליליים, פנימיים או חיצוניים, כמו תחושות גופניות או מחשבות מטרידות.
-
אסטרטגיות התמודדות לא יעילות – כגון הימנעות, הדחקה או חיפוש הרגעה מבחוץ חוזר ונשנה, מה שמחזק את הכאב הנפשי במקום להפחית אותו.
דפוס זה ניזון מאמונות מטה-קוגניטיביות שגויות, כמו "אם אדאג, אוכל למנוע אסון" או "אם לא אשלוט במחשבותי, אני עלול להשתגע".
אמונות אלו תוקעות את האדם החרד בלופ של חשיבה שלילית ומצוקה מתמשכת.
איך מטפלים ב־CAS?
הטיפול המטה-קוגניטיבי (MCT) מתמקד בזיהוי ושינוי של האמונות המטה-קוגניטיביות השגויות ובשבירת דפוסי החשיבה הלא מסתגלים של CAS.
באמצעות טכניקות כמו אימון קשב (Attention Training) ומיינדפולנס מנותק (Detached Mindfulness), המטופל לומד להתבונן במחשבותיו מבלי להיסחף אחריהן, וכך להפחית את הסבל הנפשי.
הבנת CAS חשובה במיוחד בטיפול בהפרעות כמו חרדה מוכללת, דיכאון, הפרעת פאניקה וחרדת בריאות, שבהן דפוסי חשיבה מתמשכים ואמונות שגויות על המחשבות משחקים תפקיד מרכזי.
מקורות:
Wells, A. (2009). Metacognitive Therapy for Anxiety and Depression. Guilford Press.