רגשי נחיתות | מהו תסביך נחיתות אצל מבוגרים ואיך מטפלים?

רגשי נחיתות

 

 

מהם רגשות נחיתות?

 

בפשטות, רגשות נחיתות הם אמונה פנימית בכך שאין לנו ערך אמיתי בהשוואה לאנשים אחרים.

 

זוהי תחושה עמוקה המלווה אותנו כמו צל ולוחשת לתפיסת העצמי שלנו שאין לנו ערך, שלא משנה מה נעשה או כמה נשיג או נצליח, תמיד נהיה פחות טובים, פחות ראויים לאהבה ולאישור מכל אחד אחר.

 

כאשר רגשי הנחיתות מוקצנים בתוכנו, אנו חיים בתחושה תמידית של חוסר ערך וריקנות פנימית מכאיבה שיכולה להתבטא גם בדיכאון וחרדה ולהוביל להתמכרויות שונות ולתחושות של חוסר שמחת חיים וחוסר משמעות.

 

למעשה, בתוך כולנו קיים במידה כזו או אחרת, אותו מקום ריק, נטוש ונחות שמרגיש תמיד חסר ערך ולא משנה כמה עשינו, מה הספקנו או כמה מחמאות קיבלנו. קשה לנו להאמין שיש לנו ערך אמיתי וכך נשארת תחושה של לחץ, חשש וחוסר בטחון.

 

 

כתיבה:

 

ליהיא מרון MSW פסיכותרפיסטית בגישה פסיכודינמית מכון טמיר

 

ליהיא מרון, MSW,

מטפלת במבוגרים בגישה דינמית, עמיתת מכון טמיר בשפלה.

 

ליהיא פוגשת מטופלים/ות בקליניקה פרטית במכבים 

 

 

המחקר נוטה להבחין בין שני סוגים של רגשי נחיתות:

 

  1. רגש נחיתות ראשוני – שמופיע בגילאי הילדות ונובע מחוויה של חולשה וחוסר יכולת אל מול אחרים במשפחה.

  2. רגש נחיתות שניוני – מופיע בגילאי הבגרות ונובע מחוויה (אובייקטיבית או סובייקטיבית) של חוסר הצלחה בהשגת יעדים שאמורים היו לשפר את רגש הנחיתות הראשוני.

 

ישנם גם רגשי נחיתות שאינם מודעים שמניעים אותנו להישגיות, ממריצים ודוחפים להשתדלות ומצוינות.

אנחנו אפילו לא נרגיש שהכול נובע מתוך חווית נחיתות, מתוך רצון לפצות על תפיסה עצמית לפיה "אני פחות טוב, אז אני חייב לפצות". כשחווית הנחיתות מנהלת אותנו היא מלווה בהרבה מאוד לחצים, ואי שקט, חשש מתמיד שמישהו "יהיה טוב ממני" וכידוע קשה עד בלתי אפשרי לשלוט על ביצועים של אחרים. 

 

 

כיצד מתפתחים רגשות נחיתות?

 

המקור של רגשות הנחיתות הוא לרוב בילדות המוקדמת. ישנם הורים שלא ידעו לתת לילדיהם תחושה של ערך עצמי אמיתי והסיבה לכך היא שלרוב, להם עצמם לא הייתה תחושה כזו.

 

אם ניזכר לרגע בהורינו נוכל להרגיש בקלות באיזו מידה הייתה להם תחושה של ערך עצמי שלא תלוי בהישגים חיצוניים, או כמה הם עסקו בניסיונות להדחיק ולהתעלם מרגשות.

 

עלינו לזכור שילדים יכולים לראות בקלות מבעד למסך האישיות של המבוגרים, והם מצליחים לראות ולהבין מה מתרחש עמוק בתוך נפשם של הוריהם.

מהסיבה הזו כל כך חשוב לעודד ילדים צעירים ולהתפעל מהם.

 

חשוב לזכור שכל ילד זקוק למבוגר שיראה לו את הנקודות שבהן הוא חזק, מסוגל ויכול.

שיראה לו את הדברים היפים והנעימים שבו, כדי שהילד ירגיש שהוא אהוב, יכול לתרום ובעל ערך.

ילד שגדל בסביבה כזו אינו מרגיש שהוא נחות, ואין לו צורך "להנמיך" אחרים כדי להתבלט ולהנכיח את עצמו.

הוא יגדל להיות חברותי, משתף פעולה עם אחרים, יעודד ויתמוך באחרים והאווירה סביבו תהיה נעימה יותר.

 

 

סימפטומים של רגשות הנחיתות

 

אחד הסימפטומים המובהקים של רגשי נחיתות הוא עליות וירידות במצב הרוח שמקורן בשינוי גלי בתחושת הערך העצמי. במידה וכילדים לא קיבלנו תחושה אמיתית של ערך עצמי, אנו נוטים לנסות להעריך את עצמינו על ידי השוואה לאחרים. כתוצאה מניסיונות ההשוואה האלה, אנו עלולים לחוות עליות וירידות תמידיות בערך העצמי, מה שמשתקף במצבי הרוח שלנו.

 

רגש נחיתות יכול להתבטא גם בדרכים אחרות, כמו אמונה של אדם שערכו נמוך יותר, ושהוא שווה פחות מאחרים, פחות מעניין מאחרים, פחות אהוב מאחרים. תחושות כאלה עלולות לייצר חיפוש מתמיד אחר אישור מהסביבה, קושי בקבלת החלטות, והתעסקות מתמדת בשאלות: "האם אני ראוי? האם אני מקובל?"

 

אנשים שחווים רגשי נחיתות כאלה יהיו זקוקים לאישורים מהסביבה, יחפשו תמיכה או מחמאה על פעולותיהם. לעיתים גם כאשר זוכים למחמאה, היא אינה שורדת בתוכם, הם לא מצליחים להפנים אותה ולייצר לעצמם חווית הישג והצלחה מתמשכת.

 

המחמאה פשוט מתמוססת לה, ושוב חוזרת ההרגשה הבסיסית לפיה "אני לא מספיק טוב", "אני פחות מאחרים".

 

סימפטומים נוספים של רגשי נחיתות כוללים דפוסים של התנשאות, שתלטנות, ביטול עצמי, קורבנות ונטייה לעקשנות, מריבות וויכוחים.לעיתים קרובות אנו יודעים שאין סיבה אמיתית להתעקש ובכל זאת אנו ממשיכים להתווכח באופן שמרגיש בלתי נשלט ואומרים מילים קשות ופוגעות. הסיבה העמוקה ביותר לדפוס התנהגות זה היא תחושת חוסר הערך הפנימית שבאופן לא מודע לא מאפשרת לנו להודות בכך שאולי טעינו, שזה בסדר גם לא לדעת, ושלא תמיד חייבים להיות "צודקים". המקום הפגוע והכואב הזה, גורם לקשיים במערכות יחסים, מריבות, וויכוחים מיותרים, פגיעה בעצמנו ובאחרים ולאשמה וצער רב.

 

כשאנו מתנהלים באופן לא מודע מתוך רגשות הנחיתות שלנו, לעיתים נדמה לנו שאנו מעל כולם ולעיתים נדמה שאנו מתחת, אך מה שלא משתנה בכל המסע הגלי הזה היא תחושת הבדידות.

הרי גם כשאנו מעל כולם וגם כשאנו מתחת לכולם אנחנו עדיין לבד. עבור אדם עם רגשי נחיתות, הדבר הקשה ביותר הוא להרגיש באמת שייך, מוערך ואהוב בעולם הזה.

אם אתם מזהים את הקושי הזה בכם, הבשורה היא שאפשר לתקן. אפשר לנצח את רגש הנחיתות ולגבור עליו במסגרת טיפול.     

 

                                                                              

טיפול ברגשי נחיתות

 

כדי לרפא באמת את רגשי הנחיתות שלנו ואת כל הסימפטומים המכאיבים שנובעים מהם, עלינו לעבור תהליך של מפגש מחודש עם המקום המושפל, הנטוש והנחות שבנו. וזו החלטה קשה, מלווה בכאב, אבל טומנת בחובה הזדמנות לשינוי פנימי שיכול להתאפשר על ידי היכולת שלנו לתת לעצמנו אישור, אישור להיות מה שאני עכשיו, גם אם אני מרגישה מושפלת ונחותה וכך לזכות באפשרות להיות עצמינו באופן אותנטי.

 

תהליך הטיפול ברגשי נחיתות, ולמעשה בכל קושי אחר שאנו מתמודדים איתו, עובר דרך הסכמה כנה להכיר יותר ויותר ברגשות שלנו ולפגוש את כל ההיבטים המחשבתיים, הרגשיים והגופניים שקשורים אליהם.

 

למעשה, כשאנו מתחילים לפגוש את עצמנו לעומק תחת מסגרת קשובה ואוהבת, המאפשרת לכל אותם מקומות רגשיים נטושים, עזובים ומושפלים שקיימים בנו מאז הילדות להשתחרר ואנו מתחילים לחוות תחושת הקלה, שחרור ועוצמה פנימית מחודשת. כמובן שלאורך התהליך והחזרה שלנו אל עצמנו, אנו עוברים מידי פעם במקומות כואבים ולא קלים ויש רגעים של קושי וכאב, אך בליווי נכון וקצת עזרה הקושי מצטמצם והתהליך כולו הופך למסע של גילוי עצמי, שחרור רגשי והעצמה.

 

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

  

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון / מומחה ספציפי- 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

 

 

 

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024