מה ההבדל בין ייעוץ תעסוקתי לטיפול פסיכולוגי קצר מועד?

ייעוץ תעסוקתי VS טיפול קצר מועד

מתוך "בין טיפול קצר מועד

לייעוץ תעסוקתי" 

עפרה נבו והדס ויסמן

 

במהלך השנים טכניקות מתחומי הפסיכותרפיה הוטמעו לתוך הייעוץ התעסוקתי. היועץ המקצועי / התעסוקתי, צריך למצוא את שביל  הזהב בין שני קטבים:

בין הציפייה המוגדרת והצרה של הנועץ למידע שינתן לו ממבחנים בעוד הוא מקבל תפקיד פאסיבי של מקבל עיצות, לבין הנטייה של היועץ להתייחס לבעיות נפשיות.

המוקד של הייעוץ התעסוקתי הפסיכודינאמי הוא מחד להסתפק בבחינה רציונליסטית של בעיותיו של הפונה ומאידך להמנע מטיפול בנושאים שאינם תעסוקתיים.

הפונים לייעוץ תעסוקתי מחפשים שינוי אישי דרך ההחלטה המקצועית.

תפקידו של היועץ, להישאר צמוד למוקד של הבחירה המקצועית ולעזור לנועץ לראות את התלבטויויותיו והמחסומים לקבלת החלטות כחלק מהתפתחותו. המקרים המתוארים בספרות  לרוב עוסקים במאבק לעצמאות, אינדיוידואציה, גדילה ושינוי אשר קשורים בהחלטות מקצועיות.

 

 

עקרונות מרכזיים של טיפול דינמי קצר מועד וייעוץ תעסוקתי

פסיכותרפיה קצרת מועד, מסיבות מגוונות, קיבלה כיום מעמד של טיפול מועדף עבור רוב המטופלים. קיימים מספר עקרונות משותפים המהווים נקודות מפגש בין טיפול דינאמי קצר מועד לבין ייעוץ תעסוקתי-התפתחותי:

  1. שינויים בטווח החיים- הנחת היסוד בשניהם היא כי מטופלים מסוגלים לעשות שינויים, הפרט נתפס כמשתנה ומתפתח לאורך כל החיים.

  2. זמן תחום ומוגבל – חשיבות נושא הזמן הינה בלב טיפול קצר המועד, וייעוץ תעסוקתי מטבעו הנו ייעוץ למספר פגישות מועטות.

  3. החשיבות של הברית הטיפולית – הקשר הטיפולי מהווה מרכיב תרפוייטי מרכזי משותף, היכולת ליצור קשר חיובי ולתת אמון במטפל הכרחית להצלחת הטיפול , וחשיבות הקשר מודגש גם בספרות לגבי הייעוץ התעסוקתי.

  4. הערכה מוקדמת מהירה – קיימת חשיבות להערכת המטפל לגבי המידה שבה המטופל מתאים לטיפול קצר מועד. בייעוץ התעסוקתי תהליך ההערכה מהווה חלק בלתי נפרד מהייעוץ עצמו.

  5. מיקוד – אחד המאפיינים של טיפול קצר מועד הוא המיקוד בבעיה אחת או מספר מצומצם של קונפליקטים מרכזיים. המטרה של הייעוץ התעסוקתי הדניאמי היא לעזור לפרט לגלות את התמה המרכזית ולקשרה לנושא התעסוקתי.

  6. אקטיביות ודידקטיביות מצד המטפל – גישה אקטיבית אופיינית לייעוץ תעסוקתי , והיא גם משמשת את המטפל קצר המועד כדי לשמור על המוקד בשיחה והנושאים בהם הוחלט יחד לטפל. שניהם למשל יכולים לכוון את השיחה, לחקור בצורה אקטיבית , לנסח תכניות פעולה, לתת "שיעורי בית", ללמד פתרון בעיות ולהציע למטופל תמיכה והכוונה.

  7. גמישות טיפולית – גמישות פסיכולוגית בבחירת ההתערבות מאפיינת הן את  היועץ התעסוקתי המשלב בעבודתו טכניקות שונות, והן את מטפל שבוחר את ההתערבויות שלו בצורה גמישה.

  8. התייחסות לסיום הטיפול – מעצם היות הזמן אחד ממרכיבי הטיפול, מהווה נושא סיום הטיפול חלק בלתי נפרד בשני סוגי התהליכים.

 

המוקד בייעוץ תעסוקתי קלאסי הוא קבלת החלטה על מסלול קריירה. הנועץ מגיע עם ציפיות מוגדרות של עיסוק בבחירת חלופות תעסוקתיות ובהתאמתן של החלופות השונות לפרט.

מודל העבודה של היועץ התעסוקתי מתייחס לשני מוקדים: התעסוקתי והאישי (הדינאמי). אחת מהדרכים לשלב בין שני המוקדים היא לנסח סוגייה מרכזית המכילה בתוכה את הכאב הכרוני כפי שהוא שזור בשלב ההתפתחותי שבו הנועץ נמצא סביב קבלת החלטה תעסוקתית.

האתגר, הוא שמירה על האיזון העדין בין עבודה דינאמית על הסוגיה המרכזית והמוקד התעסוקתי. המשקל שינתן לשני המוקדים יקבע לפי המקרה עצמו. ניתן לנסח חוזה עבודה הכולל התייחסות לבעיה האישית שבמוקד ההתלבטות התעסוקתית. בשלב זה רצוי גם לתאם ציפיות בנוגע לאורך הייעוץ עצמו. זמן מוגבל פעמים רבות מביא לתהליכים מזורזים של תובנה וקבלת החלטות ולהאצת תהליכים טיפוליים.

הספרות מצביעה על כך שהפונים לייעוץ  תעסוקתי מדווחים על בעיות אישיות לא פחותות מאשר הפונים לייעוץ אישי אולם הם בוחרים לפנות לייעוץ תעסוקתי  ומצפים לפתור את בעיותיהם האישיות דרך בחירה בקריירה. בייעוץ, מבחנים ושאלוני אישיות מאפשרים התיייחסות ייחודית לסוגייה המרכזית ומצליחים למקד את תשומת הלב של הנועץ לנושאים חשובים העומדים בבסיס ההתלבטות התעסוקתית.

לסיכום, ניתן ללמוד מכאן על כלים אופרטיביים למודל עבודה משולב של ייעוץ תעסוקתי דינאמי – התפתחותי.

 

 

על דוגמאות לתהליכי ייעוץ המיישמים את המודל המשולב ניתן להרחיב בקריאה:

 

נבו עפרה, ויסמן הדס, בין טיפול קצר מועד לייעוץ תעסוקתי: הצעה למודל עבודה.  אדם ועבודה, 9,  29-54, 2000.

 

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024