טיפול קבוצתי (25)

מה טיפול קבוצתי?

טיפול קבוצתי הוא סוג של פסיכותרפיה שכולל מטפל אחד או שניים שעובד/ים עם מספר מטופלים ביחד. 

מדיום זה של פסיכותרפיה זמין ויעיל מאוד בארגונים רבים, בהם קליניקות פרטיות וציבוריות, בתי חולים ועמותות קהילתיות. 

לעתים טיפול קבוצתי יועבר כשלעצמו ולעיתים הוא משולב בתוכנית טיפול מקיפה, שכוללת גם טיפול אישי בשיחות ו/או טיפול תרופתי. 

מה המבנה של קבוצה טיפולית?

קבוצות יכולות להיות קטנות, 3-4 משתתפים, אך לרוב טיפול קבוצתי מתקיים במסגרת של 6-15 משתתפים.

הקבוצה תיפגש פעם-פעמיים בשבוע, או יותר, בכל פעם לשעה וחצי-שעתיים.

למרות שמספר המפגשים המינימלי לקבוצה משתנה לאור מטרות הקבוצה, חלק ניכר מהקבוצות מתקיימות לפחות למספר חודשים. 

במתווה של מפגשים פתוחים, שנקרא גם קבוצת רכבת, או On-going group משתתפים חדשים מוזמנים להצטרף בנקודות מסוימות בתהליך, בעוד שבקבוצה סגורה נוכחים רק משתתפי הליבה ההתחלתיים. 

במקרים רבים הקבוצה תיפגש בחדר שבו הכיסאות מסודרים במעגל גדול, כך שכל חבר בקבוצה יכול לראות את כולם. מפגש מתחיל בהצגה עצמית של חברי הקבוצה ובשיתוף הסיבה שהצטרפו אליה. הם יכולים גם לשתף חוויות והתקדמות מאז הפגישה הקודמת. האופן המדויק שבו מנוהל המפגש תלוי רבות במטרות הקבוצה ובסגנון המטפל. יש מטפלים שיעודדו דיאלוג חופשי יותר, בו כל אחד משתתף כרצונו, בעוד שלאחרים יש תכנית ספציפית לכל מפגש שעשויה לכלול תרגול של מיומנויות חדשות בקבוצה. מבחינת יעילות, טיפול קבוצתי יכול להיות יעיל עבור דיכאון.

מחקר מ-2014 הראה שיפור בקרב 44% מהמדוכאים שקיבלו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) בקבוצה. עם זאת, שיעור הנשירה היה גבוה ועמד על משתתף 1 מכל 5. במאמר אחר נטען כי טיפול קבוצתי עשוי להיות יעיל עבור הפרעת פאניקה, הפרעה דו-קוטבית, הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD), פוביה חברתית ושימוש בחומרים.

 

יתרונות הטיפול הקבוצתי

1. מאפשר לאנשים לקבל תמיכה ועידוד מחברי הקבוצה ולהרגיש שאינם לבדם.

2. חברי קבוצה יכולים לשמש מודל לחיקוי לאחרים, הרואים כיצד הם פותרים בעיות בהצלחה. הדבר עשוי לטעת בהם תקווה להחלמה, וגם הם בתורם יוכלו לשמש מודל לאחרים ובכך להרגיש תחושת הצלחה והישג.

3. אינו יקר. עבודת המטפל עם כמה אנשים במקביל מוזילה את הטיפול מאוד.

4. מהווה מקום בטוח. המשתתפים יכולים לחוש בטוחים לתרגל התנהגויות ופעולות במסגרת הקבוצה

. 5. המטפל יכול לראות בעיניו כיצד כל מטופל מגיב לאחרים ומתנהג בסיטואציה חברתית. המידע הוא בעל ערך עבורו ומאפשר לו לתת משוב לכל מטופל.

  אחת ההתנסויות הכואבות והמטלטלות שיכולות להשפיע באופן עמוק על נפש האדם היא חרם חברתי.   התגובה לחרם אינה אחידה, היא תלויה בגורמים רבים, נסיבתיים ואפיזודיים, ובמאמר זה אנסה לבודד את הגורם האישיותי בתגובתיות לחרם אצל מבוגרים. מבנה האישיות של האדם מכתיב לרוס את האופן בו הוא תופס את מקומו…
  חרם והמעגל האכזרי של תוקפנות והדרה   כאשר האדמה רועדת תחת רגלינו והעולם מפנה לנו גב, הכאב המשתק של חרם ונידוי חברתי יכול להמם אותנו. הדחף הראשוני במצבים כאלה הוא לפתור את הבעיה במהירות, להגיב במחאה או לסגת פנימה. אך תגובות אלו, טבעיות ומוצדקות ככל שיהיו, עלולות להעמיק את…
    רגע לפני שמתחילים לתאם ראיונות עם המשתתפים, אנו מזמינים אתכם לקרוא תמליל של שיחה עם אורית זיידמן.   אורית מנחה את קבוצת התמיכה למטפלים/ות עיקריים במכון טמיר:      מהם גורמי הלחץ המרכזיים המוטלים על כתפיי המטפל העיקרי? יש כל כך הרבה גורמים מקווה שאצליח להעלות את כולם. אני אחלק…
  חיזוק דימוי עצמי בהתמודדות עם מחלה קבוצת תמיכה לצעירים     צעירים המתמודדים עם מחלה או עם מוגבלות מתמודדים עם קשיים ייחודיים.    מתמודדים/ות עם מוגבלויות עשויים לחוש בדידות וחוסר הבנה אף בתוך משפחתם, משום שלרוב אין דומים להם בתוך המשפחה ואף קיימת הכחשה כי אחד מבני המשפחה הגרעינית…
  קבוצת תמיכה לבני משפחה מטפלים של מתמודדים עם מחלות ו/או פרוגרסיביות   הקבוצה בתהליך של בחינת היתכנות     הנחיה:   אורית זיידמן, MA בטיפול בהבעה ויצירה, עמיתה בכירה במכון טמיר, פסיכותרפיסטית CBT מומחית בקליניקה פרטית, רכזת תחום הטיפול ב״בית ארזים״, מדריכה צוותים מקצועיים על התמודדות עם הפרעות נפשיות…
  בשנים האחרונות הולכת ומתפשטת בארץ שיטת ריפוי כשבבסיסה ריפוי בינדורי, או העברה בינדורית ששמה "קונסטלציה משפחתית". את הקונסטלציה המשפחתית פיתח התראפיסט ברט הלינגר. הקונסטלציה המשפחתית במקור היא עבודה בקבוצה, אך אפשר כיום גם לעבור טיפול בקונסטלציה בעבודה פרטנית. .   העבודה בקבוצה נעשית בצורה כזו שיש לנו מונחה או…
  טיפול קבוצתי אבני דרך במאה השנים הראשונות   סמינר עבודה קבוצתית בהנחיית איתן טמיר, ימי שישי, אחת לשבוע, בזום.   מועד ההתחלה והשעות טרם נקבעו.       נושאי המפגשים מבוא: היסטוריה של התפתחות תיאוריות בעבודה קבוצתית: גשטלט, מורנו, לוין.    פרויד: הפסיכולוגיה של ההמון והאנליזה של האני, העדר, רגרסיה…
קבוצה ליחסים בינאישיים ברמת השרון  בהנחיית איילת כהן-תדהר, מכון טמיר   למה קבוצה  "אנחנו נולדים בקשר, נפצעים בקשר ונרפאים בקשר", אמר הנדריקס, מייסד תורת האימאגו.   קשרים ויחסים נטועים בנו מעצם היותנו אנושים, כולנו צמאים לקשר, כולנו מבקשים לאהוב ולהיות אהובים ומשמעותיים עבור האחר.   האחר עשוי להיות הורה, בן…
  קבוצת מיומנויות לניהול חרדה קבוצה שבועית בזום   - לא מתקיימת ב-2024 -     חרדה היא תחושה אנושית מוכרת מאוד, שניתן לטפל בה.   רבים נמצאים כבר בטיפול פסיכולוגי איכותי, בו הם עובדים על היבטים תהליכיים, עמוקים ומורכבים, בדרך לשינוי. לפעמים מה שחסר זה בדיוק אותן מיומנויות פשוטות…
  לחשוב, לגעת, לגלם סמינר קריאה לצוות מכון טמיר 2021-2022       סמינר הקריאה יעסוק בתיאוריה קלינית.    תיאוריה קלינית היא רישיון שהפסיכותרפיסט לוקח לעצמו להפוך ספרי קודש המתקטננים בהבדלים דקים כבחשיבות עליונה, לעיסת נייר גסה שלא מבחינה באמצעים המספקים לו  תקווה, נחמה, מפלט, וגם דרך.    אלו הם…
  סדנת מיומנויות CBT לאכילה רגשית       מהי אכילה רגשית?   אכילה רגשית היא אסטרטגיה שנועדה לווסת או להרגיע רגשות שליליים, כמו מתח, כעס, פחד, שעמום, עצבות ובדידות. אירועי חיים משמעותיים, כמו גם טרדות היומיום, יכולים לעורר רגשות שליליים שמובילים לאכילה רגשית ומשבשים את המאמץ לשלוט באכילה.   לפעמים…
קבוצה אנליטית בהנחיית יפי שפירר   החל מהחודש הבא תתארח במכון טמיר בתל אביב קבוצה דינמית לגברים ונשים בגילאי 30-50, אשר מעוניינים ללמוד ולעבוד על עצמם דרך המפגש עם אחרים.    ישבתי לשיחה עם המנחה, יפי שפירר, מטפלת רבת הכשרות ופעלים, אך אולי יותר מהכל מלאת תשוקה למקצוע ולחיים בכלל,…
  cbt קבוצתי לילדים ברמת גן:  הפרעות קשב ו-CBT    הקבוצה אינה מתקיימת בהווה. תיבחו הקמה מחדש אחרי סיום חרבות ברזל   אנו שמחים להודיע על פתיחת קבוצות טיפול cbt לילדים ברמת גן, שנועדו עבור ילדים בטווח הכיתות ב׳ עד ו׳.  בקבוצות מיומנויות חברתיות לילדים, ובכלל בהתערבויות פסיכולוגיות לילדים, ההורים…
    מבנה הקבוצה   לפי הפרוטוקול של לינהן (2015), קבוצת העמיתים היא מנדטורית עבור כל מטפ שעובד בגישת DBT, פרטנית א/או קבוצתית. קבוצת העמיתים היא חלק אינטגרלי מ-4 רכיבי הטיפול המקיף.  הקבוצה כוללת לפחות את מנחה הפגישה (מטפל שחבר בקבוצה), כאשר חברי הקבוצה חולקים ביניהם את התפקידים השונים לפי…
  טיפול קבוצתי בדיכאון בגישת CBT     אנו שמחים להודיע על מאמץ לפתיחת קבוצה לטיפול פסיכולוגי בדיכאון, בתל אביב, בגישה קוגניטיבית התנהגותית (CBT), במסגרת מכון טמיר.   הקבוצה תעבוד עם הכלים הטיפוליים העדכניים והמוכחים ביותר בעולם הטיפול הפסיכולוגי: CBT ו-MBSR (מיינדפולנס) , לאורך 16 פגישות, בהנחיית פסיכולוג. בכל פגישה…
   גישת 12 הצעדים לטיפול בהתמכרויות      מהי שיטת 12 הצעדים?   שיטת 12 הצעדים, הקרויה באנגלית Twelve-Step Program היא תוכנית גמילה ממגוון התמכרויות והתנהגויות כפייתיות, טיפול בהתמכרויות שפותח בשנות ה-30 של המאה ה-20 בארה״ב, ע״י בוב סמית וביל וילסון.   השיטה פותחה לראשונה לטובת קבוצות AA, אלכוהוליסטים אנונימיים,…
וילפרד ביון    תרומתו של ביון לטיפול פסיכולוגי קבוצתי ופרטני       במאמר זה תוצגנה כמה מתרומתיו המרכזיות של וילפרד ביון להבנת נפש האדם, בקבוצות ובטיפול פסיכולוגי פרטני.    קשה לראות את עולם הפסיכותרפיה כיום, ללא אבחנותיו והבחנותיו החדות והמדויקות של ביון. החשיבה של ביון מלווה מטפלים ומטופלים, בתהליכים…
  מאמרים על הנחיית קבוצות     דף מאמרים זה מומלץ למנחי קבוצות תמיכה וטיפול  קבוצתי:  יש בו מאמרים יישומיים להבנת תהליכים טיפוליים, כלים בסיסיים על בעבודה קבוצתית עם דגש טיפולי דינמי והמלצות קריאה של מאמרים חדשים על הנחיית קבוצות ותרפיה קבוצתית.     לשם כך קיבצנו את הרעיונות והעקרונות שעשויים להוות…
עמוד 1 מתוך 2

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024