טיפול פסיכולוגי
לילדים ונוער בירושלים
שוקלים טיפול רגשי לילדים בירושלים?
פסיכותרפיה לילדים ונוער, אבחון פסיכולוגי,
הכי טוב לבוא לקליניקות העמיתות של מכון טמיר -
טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT לילדים
או טיפול רגשי מקצועי,
פרטי, קצר, מותאם אישית ובעלות נוחה.
כתיבה:
טלי בורלא גלילי, פסיכולוגית קלינית מומחית מדריכה,
בוגרת תואר שני בפסיכולוגיה קלינית של הילד
בהצטיינות באוניברסיטת תל אביב; פסיכולוגית ראשית במכון טמיר
ואחראית על ההתמחות בפסיכולוגיה קלינית
לשיחת הכוונה והתאמה למטפל ילדים מתאים-
פונים למטפלים לילדים ונוער של מכון טמיר
כתבו שאלה ממוקדת
למתאמת טיפול במכון
(נשיב בהקדם האפשרי):
טיפול ממוקד לילדים ונוער בירושלים,
בית שמש, מבשרת ציון, מעלה אדומים,
מטפל רגשי, מטפל CBT, או פסיכולוג ילדים מומלץ לילדים ונוער בירושלים
המונח "פסיכותרפיה", טיפול נפשי, או טיפול פסיכולוגי מתייחס למגוון הטכניקות ושיטות הטיפול בהן עושים שימוש בכדי לסייע לילדים ולמתבגרים המתמודדים עם קשיים רגשיים או התנהגותיים. ישנם סוגים שונים של טיפולים רגשיים, או טיפולי CBT , וכולם מתבססים על תקשורת ככלי מרכזי לשינוי רגשי או התנהגותי אצל הילד.
פסיכותרפיה ב-2018 היא בדרך כלל תהליך מוגבל הזמן ומתמקד במטרות ספציפיות ומוגדרות. היא יכולה להתבצע בשיחות אישיות של פסיכולוגית ילדים עם הילד, במפגשים של קבוצת ילדים, בפגישות משפחתיות, בהדרכת הורים או בפגישות של קבוצת משפחות. הטיפול בילדים ובמתבגרים נעשה באמצעות משחק, ציור, בנייה ומשחקי תפקידים, כמו גם באמצעות שיחה. אמצעים אלו משמשים בדרכים מגוונות לשיתוף רגשי ולפתרון בעיות.
טיפול רגשי לילדים בירושלים עשוי לסייע לילדים ולמתבגרים סביב בעיות רבות. לעיתים קשה למצוא מענה ציבורי מתאים, אולם המציאות מצמיחה יוזמות קהילתיות יפות, כמו זו של עיריית ירושלים, שמציעה באוגוסט 2019 מפגש עם פסיכיאטר ילדים ונוער, תוך שבוע, עבור מתבגרים שנמצאים בסיכון. היוזמה, שמתבצעת בשיתוף פעולה של המחלקה לשירותים חברתיים יחד עם התחנה לבריאות הנפש בבית חולים הרצוג בירושלים, מאפשרת מפגש מיידי עם איש מקצוע, תוך שבוע לכל היותר.
ריבה ארז, מטפלת רגשית לילדים ובני נוער ומדריכת הורים בירושלים, מכון טמיר
תפקיד מרכזי של הטיפול הוא לספק תמיכה רגשית, וחשוב לייצר מערכת יחסים מתאימה בין הילד או המתבגר לבין המטפלת או הפסיכולוג. הטיפול יכול לסייע בלמידת דרכים לפתרון קונפליקטים עם ילדים ובני נוער אחרים, בהבנת תהליכים רגשיים וברכישת טכניקות התמודדות יעילות.
מטרות הטיפול יכולות להיות ספציפיות, למשל, שינוי התנהגותי או שיפור מערכות יחסים עם משפחה או עם חברים, או כלליות, כמו הפחתת חרדה, מאבק בדיכאון או העלאת הדימוי העצמי.
משך הטיפול משתנה בהתאם לסוג הבעיה ולחומרתה.
כאמור, למערכת היחסים שנבנית בין המטפל לבין הילד יש חשיבות רבה להצלחת התהליך. לכן חשוב שהילד או המתבגר יגיעו לכתובת מדויקת - במטרה שיחוש נינוח, בטוח ומובן עם המטפל. תחושת הביטחון הכרחית בכדי לאפשר לילד לשתף ברגשות ובמחשבות ובכדי שיוכל להשתמש בטיפול ככלי לשינוי.
צרו עמנו קשר לשיחת הכוונה טלפונית
ונחשוב יחד איך לסייע לכם במציאת המסגרת
המדויקת, החדה והממוקדת ביותר לילד האהוב שלכם.
להשתמע!
צוות המטפלים לילדים ונוער
בקליניקות העמיתות,
הגבעה הצרפתית ומרכז העיר ירושלים
בתיה ברגר, מטפלת רגשית לילדים בירושלים, מכון טמיר
מקורות נוספים לעזרה נפשית למתבגרים בירושלים:
מרכז בריאות הנפש טלביה בירושלים - ילדים ונוער <
מור צח מוכתר מראיינת את כ., פסיכולוג קליני מנוסה בעבודה עם ילדים מירושלים:
הי כ., ספר לי על הרקע המקצועי
את התואר הראשון שלי בפסיכולוגיה עשיתי באוניברסיטת ת"א.
התואר השני שלי היה בפסיכולוגיה חינוכית- קלינית באוניברסיטה העברית.
לאחר הלימודים התחלתי התמחות כפסיכולוג חינוכי בשפ"ח בית שמש.
כעבור שנה התחלתי התמחות קלינית שכללה שלוש שנים בתחנה לטיפול בילד ובמשפחה בקרית יובל בירושלים ושנה במחלקה למבוגרים בבי"ח איתנים.
בסופו של דבר החלטתי לא לסיים את ההתמחות החינוכית ולהתמקד בהתמחות קלינית.
לאחר סיום ההתמחות הקלינית המשכתי בעבודתי בתחנה לטיפול בילד ובמשפחה, ויחד עם ההתמחות שם אני נמצא שם כעשור.
העבודה שם כוללת אבחון וטיפול בילדים ומתבגרים עם מגוון קשיים ובעיות, וכן הדרכות להורים ולמשפחה.
בנוסף, עבדתי כפסיכולוג בפנימיית "בית הילד" בגילה בירושלים.
עבודה זו הרחיבה את היכרותי עם ילדים ומשפחות מרקע סוציו- כלכלי קשה.
בשנים האחרונות התחלתי לעבוד בקליניקה פרטית בטיפול בילדים, נוער ומבוגרים.
במקביל התחלתי בשנים האחרונות לטפל גם בגישת CBT ועברתי הכשרה בטיפול ב- CBT לילדים וכן בשימוש בביופידבק בטיפולים.
בתור פסיכולוג שלמד פסיכולוגיה חינוכית וקלינית של הילד, ספר לי על ההבדלים בין התחומים
פסיכולוגים קליניים מתמחים בעיקר בטיפול פסיכולוגי.
כמובן שכדי לקיים טיפול פסיכולוגי מתאים ואפקטיבי יש צורך ביכולת טובה לאבחון ולהערכה של הקשיים והכוחות של המטופל.
פסיכולוגים חינוכיים עובדים לרוב במסגרות חינוכיות (בתי ספר, גני ילדים). נוכחותם במסגרת החינוכית מאפשרת עבודה מערכתית (עם צוות ביה"ס, ההורים והתלמידים) וכן איתור ראשוני של ילדים עם קשיים רגשיים. מעבר לכך, פסיכולוגים חינוכיים מעריכים את התאמתו של תלמיד עם קשיים למסגרת החינוכית ובוחנים מה העזרה לה הוא נזקק במסגרת החינוכית.
מתי היית ממליץ לפנות לפסיכולוג חינוכי ומתי לפסיכולוג קליני?
מומלץ לפנות לפסיכולוג קליני לילדים במקרים של מצוקה או קושי רגשי ובעיקר כאשר המצוקה מובילה לקשיים בתפקוד.
פסיכולוג קליני לילדים יבצע הערכה של המצוקה ויציע טיפול בהתאם.
פסיכולוג חינוכי שנמצא במסגרת החינוכית יכול להוות הדמות המקצועית הראשונית להתייעצות במקרה של מצוקה רגשית או קושי תפקודי של הילד.
במידה והמצוקה והקושי התפקודי באים ליידי ביטוי במסגרת החינוכית חשוב שהפסיכולוג הקליני יהיה בקשר עם הפסיכולוג החינוכי במהלך הטיפול.
קשר כזה יעודד התייחסות למצבו הרגשי של הילד במסגרת החינוכית ויאפשר לפסיכולוג הקליני להיות מעודכן במצבו של הילד במסגרת החינוכית.
מעבר לכך, פסיכולוג חינוכי יכול לאבחן ולייעץ במקרים של קשיי למידה או לקויות למידה. בנוסף, ישנם גם פסיכולוגים חינוכיים שנותנים טיפול פסיכולוגי.
איך מחליטים על מסגרת הטיפול המתאימה?
לפני התחלת כל טיפול פסיכולוגי לילדים, נערכת הערכה ראשונית שלה חשיבות רבה בקביעת המסגרת הטיפולית המתאימה.
הפגישות הראשונות יוקדשו להיכרות עם הילד, ההורים והמשפחה. בפגישות אלו ננסה להבין את הכוחות והקשיים, את הגורמים המשמרים את המצוקה ואת אלו התורמים להקלה. רק לאחר הערכה זו והבנה של הקשיים ניתן יהיה לתכנן את המסגרת הטיפולית המתאימה, שתהווה המענה הטוב ביותר. בסיום ההערכה אזמין את ההורים ואשתף אותם בהתרשמותי ובהבנותיי וברציונל לבניית המסגרת הטיפולית. בהמשך אשתף גם את הילד בהבנתי, באופן שתואם את גילו.
ככל שהמצוקה או הסימפטום שבעקבותיהם פנו ממוקד יותר, הנטייה תהיה להעדיף טיפול התנהגותי קוגניטיבי.
ספר לי על הדרכת הורים בירושלים – מה עושים שם ובאילו מצבים הטיפול המומלץ יתבסס רק על הדרכות הורים ומתי רוב הטיפול יהיה דווקא מול הילד?
כאמור, ההורים הם הדמויות המשמעותיות והמשפיעות ביותר בחיי הילד. לכן לעבודה עימם חשיבות גדולה מאוד וכל שינוי שיבצעו יהיה בעל אפקט גדול מאוד על מצבו הרגשי של הילד. בהדרכה ההורים מתייעצים בנוגע לקשיים של הילד ולקשיים שלהם בהורות, כשהדגש הוא על שיפור הקשר בין ההורים לילדים. כל הורה מגיע אל ההורות עם "מטען" של ציפיות, פנטזיות ועמדות בנוגע לעצמו כהורה ובנוגע לילדו. הדרכת ההורים היא הזדמנות לבחון "מטען" זה ולראות את השפעתו על הקשר בין ההורה לילד, היכן "מטען" זה מסייע והיכן יוצר קושי.
בכל טיפול בילד מומלץ לשלב גם הדרכת הורים, אם כי יתכן שהתדירות תשתנה בהתאם לצורך. ככל שהילד קטן יותר הטיפול יתבסס יותר על הדרכה להורים ויתכן שתבוצע רק הדרכה להורים, ללא טיפול בילד. הדרכה להורים ללא טיפול בילד מתקיימת גם במקרים בהם הילד מסרב להגיע לטיפול.
איך יודעים מה הטיפול הרגשי המתאים לילדנו?
השלב הראשון של הטיפול בילד ובמתבגר הינו שלב אבחון והערכה.
איש מקצוע, פסיכולוג ילדים בתחום ילדים ונוער – פסיכותרפיסט לילדים או פסיכיאטר – יוכל להעריך את מצבו של הילד או המתבגר ולהמליץ על טיפול מתאים.
ההערכה מתייחסת לבעיה הנוכחית, להיסטוריה האישית והמשפחתית, לרמת ההתפתחות, וכן למידת שיתוף הפעולה והיכולת לקחת חלק בטיפול. המטפל/ת יוכל להמליץ על דרך הטיפול היעילה ביותר להתמודדות עם הבעיה, בהתחשב בהערכה הכללית. לעיתים, פסיכותראפיה נעשית בשילוב עם טיפולים נוספים: טיפול תרופתי, התערבות התנהגותית, הדרכת הורים או תוכנית ליווי בבית הספר.
כשם שחשוב שהילד או המתבגר יחוש בטוח עם המטפל, כך גם חשוב שהוריו ירגישו מידה גבוהה של ביטחון בפנייה שלהם לעזרה. אם כך, מהן השאלות שכדאי להורים לשאול:
מה הנימוקים להמלצה על טיפול פסיכולוגי?
לאילו תוצאות ניתן לצפות?
תוך כמה זמן ניתן יהיה לראות שיפור במצב הילד?
מהי תדירות המפגשים המומלצת?
האם המטפל יפגש רק עם הילד או שיתקיימו גם מפגשים משפחתיים?
כמה עולה מפגש טיפולי?
האם וכיצד המטפל יעדכן אותנו, ההורים, בהתקדמות הטיפול?
האם המטפל ינחה אותנו כיצד לעזור לילדנו?
מתי כדאי לפנות לטיפול פסיכולוגי לילדים?
ישנם מספר "סימני אזהרה" שמצביעים על מצוקה של הילד או על קושי שמצדיק פניה לטיפול. סימנים אלו משתנים בהתאם לגיל:
בגיל הגן: קשיים בשינה ובאכילה; קשיים בגמילה או רגרסיה בגמילה שהושגה; קשיי פרידה מההורים, היצמדות אליהם, קושי להתחבר לאחרים; התקפי זעם, אלימות מתמשכת או בכי מתמשך.
בגיל בית הספר היסודי: תלונות על מיחושים, ללא סיבה רפואית; סירוב ללכת לבית הספר, או היעדרות חוזרת ונשנית משיעורים מסוימים; קשיי ריכוז; ירידה משמעותית בהישגים לימודיים; ריבוי קונפליקטים עם חברים, נטייה לשימוש באלימות; קושי בקבלת סמכות; עיסוק יתר במוות; קושי להפריד בין מציאות לדמיון; פחדים מתמשכים הפוגעים בתפקוד.
בגיל חטיבת הביניים והתיכון: ריבים תכופים עם בני המשפחה; ווכחנות עם גורמים סמכותיים; שימוש בסמים, באלכוהול או בחומרים אחרים; התחברות עם ילדים או מבוגרים בעלי השפעה שלילית; מעורבות בפעילות פלילית; שינויים בדפוסי אכילה, שינה, ירידה בהישגים לימודיים; הסתגרות מרובה, חשאיות, שימוש מופרז במחשב; התנהגות מינית לא מותאמת; ירידה במצב הרוח, איומים בפגיעה עצמית, עיסוק במוות ובאובדנות.
בכל מקרה שאתם מודאגים, חוששים שילדכם במצוקה או מתלבטים כיצד לנהוג, כדאי לפנות לאיש מקצוע בעל הכשרה וניסיון בטיפול בילדים ובמתבגרים. הוא יוכל להעריך את המצב ולסייע לכם לעזור לילדכם.
אם אתם מעוניינים בייעוץ או טיפול פסיכולוגים שיותאם לך בדיוק רב, עם פסיכולוג קליני, פסיכולוגית קלינית, מטפל CBT, או פסיכולוג ילדים מומלץ ממש במרכז ירושלים, פנו אלינו ואנו נדאג להתאים לכם את מטפל/ת מדויק לצרכיכם ולתקציב שלכם.
במכון טמיר בתל אביב ובקליניקות העמיתות פעילים פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים מנוסים בטיפול עם ילדים ומבוגרים המתמחים בשיטות טיפול שונות, לרבות טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT לילדים, טיפול פסיכודינמי, טיפול זוגי, הדרכת הורים בירושלים ועוד.
צרו עמנו קשר לשיחת הכוונה טלפונית
ונחשוב יחד איך לסייע לכם במציאת המסגרת
במכון טמיר ירושלים או עם מטפלי הילדים
העמיתים בכל הארץ
להשתמע!
צוות המטפלים לילדים
ובני נוער בירושלים
על טיפול במכון טמיר
מקורות:
יפעת ראובן, 2019, כל העיר ירושלים. יוזמה פורצת דרך של עיריית ירושלים: תור תוך שבוע לשירותי בריאות הנפש לצעירים: https://www.kolhair.co.il/jerusalem-news/99927