מה זה ASMR? האם הוא יכול לסייע לטיפול בקשיי שינה, דיכאון וחרדה

האם ASMR עוזר בהפחחת לחצים?

 

מה זה ASMR?

 

והאם מדובר באופנה חולפת

או בטיפול פורץ דרך

 

 

ASMRראשי תיבות של Autonomous Sensory Meridian Response, היא חוויה ויזואלית ושמיעתית שמעוררת בצופה צמרמורת נעימה או רטט בעור, בעיקר בחלק העליון של הראש, בתגובה למגוון טריגרים אודיו-ויזואליים כמו לחישה, הקשה ותנועות ידיים. 

תחושות אלו, כך מדווח, עשויות להתפשט לעבר העורף, אל החלק העליון של עמוד השדרה וגם לעוד איברים בגוף, ולהיות מלווה בתחושת רגיעה ושלווה. 

מסתבר שמאות אלפי צופים נעזרים בסרטונים הללו, מתוך מטרה להירגע ולהקל על דיכאון, לישון יותר טוב ולהפחית תסמינים שלכאב כרוני.

 

אלא שאחרים מוצאים אותם פשוט משעממים... 

 

הדוגמה השכיחה ביותר לתוכן של סרטון שיופיע ב-Youtube תחת מילת החיפוש ASMR, הוא של בחורה צעירה שיושבת מאחורי מיקרופון בסגנון מיושן, מברישה את שערה ברחש מונטוני ולוחשת לצופה שיירגע ושירגיש נינוח - 

 

בחרנו סרטון אופייני -

 

שימו את הציניות בצד,

קחו נשימה עמוקה,

ונסו להרגיש אם ואיפה זה פוגש אתכם: 

 

  

  

 

סרטונים אלו, שחלקם מתהדרים במיליוני צפיות, הם במובנים רבים מעין מדריכים להירגעות, למדיטציה או אולי לסוג של היפנוזה עצמית.

 

בנוסף למגוון הרעשים, הם כוללים גם אלמנטים של עניין ודאגה לצופה, בנוסח ״אתה לא לבד״, יחד עם שאלות מקרבות אודות הרקע שלו (מעניין, אולי מה שעוזר ב-ASMR זה בעצם הפגה של בדידות?).

 

 

ASMR לטיפול בבעיות שינה

 

לבעיות שינה יש השפעה הרבה יותר גדולה מעייפות מתמשכת:

מחקרים קשרו בין תסמינים של אינסומניה לבין פיתוח מחלות אחרות, בהן סוכרת סוג 2, דמנציה, שבץ ומחלת כליות כרונית, וסימפטומים ספציפיים של אינסומניה נקשרו לעלייה במחלות לב.

יש גם קשר בין אינסומניה למוות, דרך פציעות בעבודה ובתאונות דרכים.

בנוסף, לאינסומניה השפעה דו-סטרית על מצבים רפואיים ונפשיים קיימים, בעיקר דיכאון, והיא מהווה גורם מנבא משמעותי להתפרצות הפרעות פסיכיאטריות, בהן דיכאון, חרדה ואלכוהוליזם.

 

סרטוני ה-ASMR החלו להופיע בשנת 2010 וכיום ישנם ערוצים המשדרים ברציפות, משך שעות, קולות ASMR בשידור חי, כאשר באותה שעה ממש, ערוצים אחרים משדרים פארודיות על הטרנד. 

ידוע כבר כי מוזיקה מרגיעה, או מסעירה, משפיעה מיידית ובעוצמה רבה על מצבנו הרגשי, אך לאחרונה מתקבלות ראיות מדעיות לטובת טכניקת ה-ASMR בסיוע ללוקים באינסומניה - הפרעה שכיחה של נדודי שינה

זאת ועוד, חלק מיוצרי הסרטונים הללו הצליחו לצבור כל כך הרבה עוקבים, עד שהם תומכים בעצמם בסיפוק התכנים הללו על בסיס קבוע. 

 

את אותו אפקט שמשיגות טכניקות קוגניטיביות-התנהגותיות מודרכות של רגיעה ומדיטציה, עשויים סרטוני ה-ASMR להשיג באמצעות טיפול עצמי, אולי באמצעות הסחה, שמאפשרת לצופה את היסח הדעת המיוחל מדאגות וממחשבות טורדניות, באמצעות מערך של קולות מרגיעים ומוכרים.

 

 

אינטימיות בעירבון מוגבל

 

הקולות הללו, כך לפחות נטען, עשויים להזכיר, איכשהו, את הדרך בה דאגו לנו בילדות, או להעניק חוויה של דאגה אישית, חרף העובדה שהצופה מודע לכך שהוא אחד מבין רבבות צופים.

לא מפתיע שעולם הפורנו פיתח קטגוריה שלמה של סרטוני ASMR, בתעשייה נישתית שהחלה לגלגל מיליונים. 

 

 

האם ASMR עוזר?

 

משאלון אינטרנטי שחקר את השפעת הסרטונים עלה כי מרבית הצופים השתמשו בהם לצרכי רגיעה וכנגד אינסומניה ומתח נפשי

 

עוד נמצא כי הטריגרים המרגיעים בהם נעשה השימוש התכוף ביותר היו לחישות, תשומת לב אישית, רעשים חדים כמו טיפוף אצבעות וכן תנועות איטיות ורפטטיביות (מעניינת האסוציאציה לטיפול EMDR, שיטה בה משתמש במטפל בגירויים דו-צידיים, תוך כדי עיבוד חוויות רגשיות קשות של המטופל).

 

רעשים חזקים וצורמים, למשל, כמו מנועים של מטוס, שואבי אבק וצחוק רועם לא התחברו אצל המשיבים ל-ASMR.  

לא כל הצופים הגיבו באותו האופן לאותם טריגרים, והם חוו רמות שונות של תגובה לכל אחד מהם. 

נתון מעניין הוא שחלק מהמשיבים דיווחו שתרופות הרגעה הקהו את החוויה. 

נוסף על כך, משיבים שטענו כי הם מתמודדים עם דיכאון דיווחו שלעתים תכופות הם חשים טוב יותר כאשר הם צופים בסרטוני ASMR. 

 

במחקר אחר, שבחן את המאפיינים האישיותיים של אנשים הנעזרים ב- ASMR נמצא שהם פתוחים לחוויות ובעלי נטיה נוירוטית בשיעור גבוה מהנורמה. כמו כן, עלה כי הם פחות מצפוניים, פחות מוחצנים ופחות ״נעימים״ מאלה שנמנו על קבוצת הביקורת

מעניין... 

עוד נמצאה קורלציה חיובית בין הטריגרים הנפוצים של ASMR לבין הפתיחות לחוויות ולנוירוטיות של המשיבים: 

רמת הפתיחות הגבוהה יותר לחוויות מצביעה על כך שלאנשים החווים ASMR יש רגישות גבוהה יותר לתחושות, בעוד שרמות גבוהות יותר של נוירוטיות עשויות להצביע על רמה גבוהה יותר של דיכאוניות אצל קבוצת צופי ה-ASMR שנבדקה, כזו המקושרת גם לרמות נמוכות יותר של יציבות רגשית.  

על סמך התוצאות הללו הציעו החוקרים ש-ASMR קשור לתכונות אישיות ספציפיות, מה שיכול אולי להסביר מדוע אנשים מסוימים חווים ASMR באופן מיטיב יותר מאחרים. 

 

 

הפעילות הפרדוקסלית של ASMR

 

בקבוצת מחקרים אחרת נמצא כי הצפייה בסרטוני ASMR מגבירה את המצבים הרגשיים החיוביים רק בקרב אנשים שחוו ASMR, ולא בקבוצת ביקורת. 

 

כמו כן, נמצא כי ASMR קשור לשינויים פיזיולוגיים, כמו קצב לב מואט והולכה עורית מוגברת (זהו מדד פיזיולוגי חשוב שמעיד על מתח וחרדה, שנקרא בקצרה GSR). 

 

צופים שחוו ASMR הפגינו רגיעה מוגברת רק נוכח סרטוני ASMR ולא כתוצאה מצפייה בסרטוני ביקורת והשינויים הפיזיולוגיים היו משמעותיות רק בצפייה בסרטוני ASMR. 

ירידה בפעילות פיזיולוגית עשויה להסביר חלק מהמורכבות של החוויות שבהן ניכרת רגיעה (הפחתה במתח) לצד התרגשות (תחושת העקצוץ), ועלתה השערה שמדובר בחוויה חושית שנחווית כאמיתית ועשויה להוות בסיס לשיטת ויסות רגשי עם ערך טיפולי פוטנציאלי. 

 

מחקר שנערך ב-2017 בדק את רשת ברירת המחדל המוחית, הקשורה לחלימה בהקיץ ולנדידת מחשבות, אצל אנשים שנעזרים ב- ASMR לעומת מי שאינם. 

רשת ברירת המחדל המוחית הופכת לא פעילה כאשר המוח מעורב בפעילות משימתית.

מן המחקר,, שהשתמש במדדי MRI, עלה שהקישוריות הפונקציונאלית בין הרכיבים של רשת ברירת המחדל אצל אנשים החשים ב-ASMR היתה נמוכה משמעותית באזורי מוח מסוימים וגבוהה באחרים, זאת ביחס לקבוצת הנבדקים שאינם חשים ב-ASMR. 

לקישוריות המופחתת עשויה להיות זיקה לירידה בשליטה בקשב, כאשר ASMR עשוי לערב עכבה מופחתת לחוויות חושיות-רגשיות שהיו מדוכאות אצל מרביתנו. מעניין שהשערה דומה עולה לגבי טיפול בחומרים פסיכדליים, שנמצאים לאחרונה בחזית המחקר בהקשר של טיפולים נפשיים (כמו MDMA, פסילוציבין ו-LSD). 

 

כיום מנסים יזמים להעביר את חוויית ה-ASMR לעולם הפיזי על ידי “סשנים” חיים ואישיים, שיתקיימו לאחר שייקבע אילו גירויים הם היעילים ביותר עבור המטופל. 

נראה כי ל-ASMR עשוי להיות שימוש בטיפול בהפרעות שינה, לפחות עבור חלקנו. 

 

בינתיים, גם אם  לא נצליח כפסיכולוגים ומטפלים למצוא ביסוס מדעי ליעילות אמפירית של השיטה, רבות ורבים בכל העולם נהנים מאוד מהסרטונים הללו ומוצאים בהם תועלת רבה.

 

ועל כך נאמר דיינו... :-)

 

 

בואו לדבר עם מישהו

 

מוזמנים לשיחה עם איתן טמיר,

ראש המכון והמנהל המקצועי, 

לשיחת ייעוץ קצרה, ממוקדת וחד-פעמית - 

הערכה מותאמת אישית, חידוד הבעיה

והכוונה מדויקת למטפל.ת -

אצלנו או אצל עמיתים.

 

עלות: 140 ש"ח

 

 

הרשמה מהירה:

 

 בתל אביבאונליין בזום

 

 

מענה לכל שאלה

(המענה אנושי, לפעמים לוקח זמן):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

 

 

עדכון אחרון

 

16 בדצמבר 2023

 

 

 

קראו המלצות 

 

 

 

נכתב ע״י מומחי מכון טמיר

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024