מיומנויות לוויסות רגשי בטיפול דיאלקטי התנהגותי

ויסות רגשי בטיפול DBT

 

 

מה הם קשיים בוויסות הרגשי?

 

ישנן הגדרות פסיכולוגיות שונות לקשיי ויסות רגשי.

במאמר זה נגדיר אותם, בהתאם לגישת הטיפול הדיאלקטית-התנהגותית, כנטיה מופרזת לפגיעות רגשית, עם חוויה שלילית, סוערת ותנודתית של רגשות, לצד היעדר אסטרטגיות התמודדות מתאימות לוויסות רגשי במצבי משבר ו/או נוכחות של אסטרטגיות ויסות שאינן יעילות.  

 

 

המחירים של קושי בוויסות רגשי

 

קשיים בוויסות רגשי מצויים על ספקטרום נרחב של הפרעות, לא רק הפרעת אישיות גבולית.

להלן ההשפעות המרכזיות של חיים עם קשיי ויסות רגשיים:

  • דימוי עצמי נמוך - התחושה של "עיוורון רגשי" שוחקת את ההערכה והביטחון העצמיים. המתמודדים עם קשיי ויסות רגשי  חווים פעם אחר פעם את המשובים הסביבתיים לגבי חוסר המותאמות של תגובותיהם. בהיעדר תיקוף עצמי וחיצוני נוצר קושי מצטבר 'לקרוא את המפה הרגשית' ולהגדיר "מה עובר עלי בסיטואציה".  בהיעדר טיפול ראוי, מייחסים לעצמם המתמודדים תארי גנאי, כמו "אני שרוט" או "אני דפוקה", תוך שהם ממשיכים להגיב באופן לא מותאם ומנציחים את הבעיה: או שהם מעניקים פרשנות קטסטרופלית למצב  פשוט, או שהם נותרים אדישים במצבים רגשיים רבי עצמה.  

  • בעיות כרוניות ביחסים בין-אישיים - למתמודדים עם קשיי ויסות רגשי יש קשיים מורכבים בשימור מערכות יחסים. אם נחשוב על זה, כדי לקיים מערכת יחסים קבועה ומעמיקה, נדרשות יכולות ויסות רגשי די יציבות ומבוססות. למשל, בקשר זוגי, כאשר הפרטנר מתרחק או מאוכזב, או במקום העבודה, כאשר נוצרת סיטואציה של קונפליקט בין-אישי שדורש תקשורת בהירה ואסרטיבית. בהיעדר תיקוף של רגש, ודאי של רגשות קשים, עלולה להיווצר סערת נפש חריפה שתוצאותיה עלולות להוביל לסיום היחסים. בחיי המתמודדים עם קשיי ויסות רגשי קיימות דרמות שנוטות לחזור על עצמן בקשרים שונים, כאשר בכל פעם החוויה הרגשית נפיצה ובוערת.

 

  • ספקות עצמיים - מצבים שדורשים ויסות רגשי, בעיקר מצבים חברתיים, משפחתיים, זוגיים ומקצועיים, מעוררים חרדה עצומה. לעיתים היא מתבטאת בשיתוק וקפיאה ולפעמים בהתפרצות רגשית (כמו בכי או צעקות). סביבה לא מתקפת, בה מתקבל שוב ושוב המסר שמה שאתה מרגיש אינו נכון, מוביל לפקפוק עצמי קשה שמביא למחיקת האמונה העצמית.

 

  • קושי לתייג ולשיים (לתת שם) חוויות רגשיות-  גם כאן, בהיעדר מיומנות בסיסית של תיקוף עצמי, המתמודדים עם קשיים בוויסות הרגשי אינם לומדים כיצד לסמוך על עצמם. אצל רובנו, תהליך שיום הרגש הוא טבעי ואוטומטי, אבל בפועל מדובר בלמידה ישירה ועקיפה שנרכשת לאורך שנות חיים רבות. ניתן לכנות אותה אינטואיציה, או תחושת בטן, רדאר חשוב ביותר שפעילותו לוקה בחסר אצל המתמודדים עם קשיים בוויסות רגשי.  

 

  • קושי לזהות ולעמוד בלחצים - המתמודדים עם קשיי ויסות רגשי עלולים לא לפתח את היכולת לקרוא ולעבד את הסיגנלים המתאימים, הפנימיים והחיצוניים, שמשרתים אותנו במצבי לחץ.

 

  • אימוץ תגובות אימפולסיביות וקיצוניות  - המתמודדים עם קשיי ויסות רגשי נוטים לבחור באחד הקטבים (מה שמכונה ב-DBT תקיעות דיאלקטית): או שהם צועקים את הצורך במטרה לקבל התייחסות ותמיכה מיידית או  שהם נמנעים לחלוטין מביטויים רגשיים (כמו עצב, יגון, תסכול או כעס). התקיעות הזו מובילה לאחת משתי אפשרויות התנהגותיות: השטחה רגשית קיצונית או תגובתיות חזקה שאינה פרופורציונלית למצב ואינה מגייסת ביעילות את הסביבה.

 

  • קושי ביצירת מטרות וציפיות ריאליות -. אחד הקשיים המרכזיים של המתמודדים עם קשיי ויסות רגשי הוא להגדיר מטרות קצרות וארוכות טווח. בהיעדר מטרות, כל סיטואציה מורכבת או עמומה עלולה להוביל לתנודתיות רגשית שתוביל לתוצאות אקראיות. המתמודדים סבורים ש"הכל קטן עלי" וכלום לא מלחיץ, או שכל סטרסור מינורי מפוצץ מערכות יחסים.

 

  • היעדר תיקוף עצמי  - חוסר בסיסי זה ב-ולידציה גורם לתלות עצומה בסביבה והיעדר ביטחון בעצמאות. האמונה הפנימית במסוגלות העצמית, שנבנית לאורך הזמן אצל מתמודדים עם קשיי ויסות רגשי, היא  הזדקקות מתמדת לתמיכת הסביבה, על מנת לקבל אישור וחיזוק חיובי לכל פעולה מינורית.

 

 

מה הן מיומנויות ויסות רגשי?

 

מטרותיה של המודולה "ויסות רגשי" בטיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT) היא לצייד את המטופלים במיומנויות התנהגותיות להבנת רגשות, הפחתת פגיעות וצמצום אופטימלי  של סבל רגשי.  

המשתתפים לומדים בקבוצת DBT על טיבם של  רגשות, על סוגי רגשות אנושיים ועל הפונקציות החיוביות שהם משרתים.

משתתפי קבוצת המיומנויות ב-DBT לומדים להכיר, להבחין ולהבין את הרגשות בחייהם. הם לומדים כיצד להתבונן ברגשות ואיך לתייג ולשיים אותם באופן מדויק, תוך התייחסות לרגשות שונים כמקור מידע חיוני.

תהליכי הלמידה הללו מגבירים את האפשרות להגיב באופן מותאם יותר בהשוואה לתגובות הקיימות ולשנות את ההתניות הפנימיות, האוטומטיות, בכדי להפחית את תחושת הדחיפות שעולה בסערת המגע עם רגשות כואבים.

 

 

להלן כמה מהמיומנויות שלומדים מטופלי DBT:

 

מיינדפולנס

 

שימוש במיינדפולנס נוכח בכל המודולות של טיפול דיאלקטי-התנהגותי. בלמידה על ויסות רגשי נעזרים המשתתפים במיינדפולנס כדי לחוות רגשות ללא שיפוטיות, לחסום התנהגויות ותגובות דחפיות ולאמץ דרכים להסיח את הדעת בעיתות מצוקה חריפה.

חשוב לציין כי מטרתן של מיומנויות הוויסות הרגשי אינה להשתחרר ולהיפטר מרגשות קשים, אלא ללמוד תיקוף עצמי, לפתח עמידות בפני מצוקה ולהכיר בצורה מספקת את "משק הבית הרגשי" שלי.

 

 

מיתוסים על רגשות

 

משתתפי קבוצת המיומנויות ב-DBT לומדים ודנים לעומק באמיתותם של מיתוסים על רגשות:

למשל -

האם קיימת דרך אחת נכונה להגיב בכל מצב?

האם קיימים רגשות מטופשים שדורשים גינוי עצמי?

האם רגשנות היא ביטוי של חולשה ואובדן שליטה מלא?

האם לכל רגש יש סיבה?

 

 

בניית חוויות חיוביות

 

במיומנות זו לומדים המשתתפים כיצד לבנות מאגר חוויות רגשיות חיוביות ולאמץ את אלה שהכי מתאימות עבורם.

המיומנות מתייחסת לחוויות חיוביות לטווח הקצר ולחוויות חיוביות לטווח הארוך יותר:

 

 

חוויות חיוביות לטווח הקצר:

 

לבחור לעשות פעילויות מהנות ונעימות שמייצרות רגשות חיוביים. גם אם אנחנו נמצאים בתוך כאוס רגשי סוער, גם אם אנחנו בתוך תוהו ובוהו, חשוב לדעת להיכן לפנות כדי לעורר מיידית רגשות חיוביים. הפעילויות מגוונות ואישיות: התארגנות על גלידה אהובה וטעימה, צפייה בסרטונים מצחיקים ביוטיוב ועוד מלא אפשרויות. אלה אינן כוללות, כמובן, פתרונות הרסניים, כמו עישון ג'וינט או שתיית אלכוהול. נזכיר שמרבית המטופלים ב-DBT אימצו לעצמם סט של התנהגויות מרגיעות לטווח הקצר, אך מחבלות מטבען. חוויות חיוביות במיומנות זו נועדה להחליף סט זה בהתנהגויות יותר בריאות.

 

 

חוויות חיוביות לטווח הארוך:

 

לינהן מתייחסת למטרות לטווח ארוך כמטרה מרכזית בטיפול DBT, יעד שעונה להגדרת האתגר "לחיות חיים שראוי לחיותם".

הרעיון הוא להכין רשימה של פעילויות רצויות שבכוחן לתרום להשגת חיים איכותיים וחיוביים יותר בעתיד.

מתוך רשימה זו מגדירים המשתתפים כמה צעדים קטנים שניתן ליישם בדרך להגשמת המטרות. הרעיון הוא בעיקר להתחיל עם צעד ראשון. זה נותן המון.  

 

 

מיומנויות DBT נוספות במודולה של ויסות רגשי:

 

  • תיקוף עצמי

  • מיומנות PLEASE - הקפדה על טיפול רפואי, אכילה בריאה, החלפת תרופות אם צריך, שינה טובה ופעילות גופנית

  • לשחרר רגשות קשים

  • לתאר ולשיים רגשות

  • פעולה הפוכה - עליה ניתן לקרוא כאן

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

מוזמנים.ות לשיחה עם איתן טמיר,

ראש המכון והמנהל המקצועי, 

 לייעוץ קצר, ממוקד וחד-פעמי - 

הערכה מותאמת אישית, חידוד הבעיה

והכוונה מדויקת למטפל.ת -

אצלנו או אצל עמיתים.

 

עלות: 140 ש"ח

 

 

הרשמה מהירה:

 

 בתל אביבאונליין בזום

 

 

התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

 

 

קראו המלצות מאומתות של

לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר

 

 

 

עדכון אחרון:

 

27 בינואר 2024

 

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024