מה זה פטישיזם (Fetish) מה הביטויים וכיצד מטפלים?

פטישיזם

מה זה פטישיזם?

פטישיזם, בתחום הפסיכולוגיה והסקסולוגיה, הינו הנאה מינית ארוטית המושגת ע"י חפץ מסוים או איברי גוף שאינם קונבנציונליים להנאה מינית.

הסיפוק שחש האדם נובע מהתבוננות באובייקט הפטיש, מגע עימו, הרחתו וטעימתו.

פטיש יכול להיות נלווה, באופן שאינו פתולוגי, להנאה מינית בכללותה, אבל במקרים מסוימים יכול להפוך להפרעה נפשית, במיוחד במצבים בהם הוא גורם למצוקה נפשית כלשהי או להפרעה בשגרת החיים.

 

 

מהם סוגי הפטיש הנפוצים?

דוגמאות לפטישים נפוצים הן פטיש לכפות רגליים, פטיש לשיער, לבשמים, להלבשה תחתונה, פטיש לצורות לבוש מסוימות, לצבע עור מסוים, למבנה גוף מסוים, ורבים נוספים.

האובייקטים האלה מעוררים באדם תשוקה מינית והנאה מינית, לעיתים ללא קשר ישיר לאדם המחזיק בהם.

 

 

איך נוצר Fetish?

מחקרים מתחום הפסיכולוגיה ההתנהגותית מציעים שפטיש מושג בדרכי התניה קלאסית, כלומר בצורה של למידת קשר בין גירוי מסוים לתגובה שהוא מעורר בגוף.

לרוב, מדובר בקשר שנוצר בגילאים צעירים יחסית, בין אובייקט מסוים לגירוי ועוררות מינית.

למשל, פטיש להלבשה תחתונה או לשיער ארוך עשויים להיווצר דרך הקשר שלהם לנשיות ולגוף האישה.

כלומר, האדם לומד ששיער ארוך והלבשה תחתונה מסוימת מסמלים את בואה של הנאה מינית או תשוקה מינית, והקישור שנעשה גורם לאדם לפתח פטיש לאובייקטים האלה.

 

ההסבר ההתנהגותי בדמות ההתניה הקלאסית זכה לביקורת רבה, שטענה כי התניה קלאסית אינה מספיקה על מנת להסביר כיצד נוצר פטיש, כיוון ומרבית בני האדם באותה החברה נחשפים לגירויים דומים, ורובם כמובן, אינם מפתחים פטיש משום סוג.

הצעה נוספת מסבירה כי פטישיזם הינו יותר מהתניה קלאסית פשוטה, כיוון ומעורבת בה גם אב-נורמאליות מסוימת בתפיסות מיניות או בתהליך הלמידה של ההתנהגות המינית.

תיאוריות Imprinting, כלומר תיאוריות "הטבעה" או "החתמה" מתחום הפסיכולוגיה האובולוציונית, טוענות שאצל כל בני האדם מתבצעים תהליכי הטבעה, מיניים ולא מיניים, כבר בילדותם המוקדמת.

כלומר, אנו מטעינים אובייקטים שונים במשמעות מסוימת, אשר הולכת איתנו לכל אורך חיינו.

פטישיזם, לפי גישה זו, הינו מקרה פרטי של הטבעה לא מדויקת, אבחנת יתר של אובייקט מיני. לדוגמה, במידה וילד למד כבר בצעירותו שלשיער ארוך יש קשר להנאה ולעוררות מינית, הוא אינו בהכרח מקשר זאת לכלל המין הנשי, כי אם משאיר את האבחנה כפרטית- רק למקרי שיער ארוך. לפי תיאוריה זו, מדובר בטעות באבחון, שכן ההנאה המינית אינה נובעת מהשיער הארוך אלא מהאדם שמתחתיו.

במקרים קיצוניים יותר, בהם העניין המיני הופך להיות ממוקד כולו סביב האובייקט אליו התפתח פטיש, מוגדר הפטישיזם כסטייה מינית - פרפיליה.

מחקרים מלמדים כי גברים נוטים לפתח פטישים בשיעור גבוה הרבה יותר, ובפער משמעותי בהשוואה לנשים, וכן כי מדובר בנטייה ששורשיה בילדות, על אף שלרוב לא תתפרץ לפני גיל ההתבגרות, ולעיתים גם הרבה לאחריו.

 

 

איך מטפלים בפטישיזם?

מרבית אנשי הטיפול סוברים שפטישיזם הוא נפוץ ולגיטימי, ועליו לקבל התייחסות טיפולית רק כאשר פוגם בתפקודו התקין של האדם או יוצר מצוקה נפשית, לאדם או לסובביו.

במקרים פתולוגיים של פטישיזם, טיפול CBT - שיטות פסיכותרפיה התנהגותיות וקוגניטיביות-התנהגותיות - הן הנפוצות ביותר, אשר עובדות על שינוי דפוסי החשיבה של האדם והעשרת כלי ההתמודדות שברשותו אל מול דחפיו.

 

 

נכתב ע״י מומחי מכון טמיר

 

עדכון אחרון

1 באפריל 2022   

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024