טיפול ביופידבק | תיאור מקרה על חרדה שהתחלפה בשליטה

 

אני בן 30 וכבר מספר שנים אני מתמודד עם חרדה וגם עם כאבי גב שלפי הבדיקות לא נמצא להם הסבר רפואי.

 

הסיפור התחיל בהתקף חרדה שהיה לי בטיול אחרי צבא עם חברים, אירוע ספציפי ששיבש אותי לגמרי.

החרדה שלי היא לא משהו שאפשר לראות מבחוץ, אבל בתוכי זה כמו סערה מטורפת שלא הפסיקה.

 

עשיתי בדיקות רפואיות והכל היה בסדר, קצת מביך היה לשמוע מהרופאה שכדאי לעבוד על גורמים נפשיים.

אני לא בן אדם של טיפולים והייתי שם את כל זה בצד, אבל התחלתי לקלוט שהחרדה הזו השפיעה לרעה על כל תחום בחיי - עבודה, חברים, בת זוג. 

 

ניסיתי כל מיני דברים - בעיקר שיטות אלטרנטיביות ומישהי שעשתה לי NLP, אבל משהו תמיד חסר.

אז כששמעתי המלצה מחברה של חבר על ביופידבק, אמרתי לעצמי שאין לי מה להפסיד. 

 

התחלתי את הטיפול בגישה סקפטית - איך חיישנים ומסכים יכולים לעזור לי להתמודד עם החרדות שלי?

אני לא מכונה. אבל הייתי מוכן לנסות כל דבר. בהתחלה, התחושה של להיות מחובר לחיישנים הייתה מוזרה.

הם היו מחוברים לראש שלי, לאצבעות, לחזה - מדדו הכול, מגלי מוח ועד פעילות בבלוטות הזיעה.

המטרה הייתה ללמוד על התגובות שלי, ולנסות לשנות אותן. זה היה נראה כמו מדע בדיוני, אבל באמת היה מדע.

 

בכל פעם שהייתי בטיפול, המטפל היה מנסה לעזור לי להבין איך הגוף והמוח שלי מגיבים לחרדה.

ראיתי על המסך איך גלי המוח שלי משתנים כשאני נרגע, איך הנשימה שלי משתנה, איך הטמפרטורה שלי עולה ויורדת. היה כל כך מרתק לראות את זה בזמן אמת.

 

החלק הכי מאתגר היה ללמוד לשלוט בגוף שלי. המטפל נתן לי משימות - להרגיע את הנשימה, להרפות את השרירים. זה לא היה פשוט. לפעמים, זה היה מרגיש כאילו אני מנסה ללמוד שפה חדשה, אבל במקום מילים, הייתי משתמש בגוף שלי.

המטפל הסביר לי שכאבי גב כרוניים, במיוחד כאלו שאין להן מקור אורגני מובהק, נהיים יותר כואבים על רקע לחץ נפשי, בעיקר גלל התכווצויות שרירים שאנחנו בכלל לא ערים אליהן. כאן ביופידבק עזרה להבין איך לשלוט בתהליכים  האלה ולבסוף להביא להקלה בכאב.

הבנתי שיש מחקרים שבדקו את ההשפעה הביופידבק על כאבי גב כרוניים. השימוש בו הביא לירידה בעצימות הכאב, הפחתה בדיכאון, שיפור ביכולת הגופנית ולימדו אותי אסטרטגיות להתמודדות עם הכאב.

אבל ביופידבק לא מוסיף הרבה לטיפול הקוגניטיבי התנהגותי שמועבר לבד, למרות שהשילוב בין שניהם זה הכי טוב.

 

 

הטיפול לקח כמה חודשים, עם פגישות שבועיות של 50 דקות.

חשוב לדעת שבטיפול הזה עובדים בין לבין, זה לא כמו הטיפול הדינמי שהייתי בו, שהיה יותר מרגש אבל עבורי לא היה שיפור לאורך זמן. בטיפול הייתי מתרגל בבית עם מכשירי ביופידבק כאלה שניתן לתפעל אותם עצמאית. אחרי חודש וחצי חודשיים התחלתי לראות שיפור של ממש. הרגשתי פחות מתח, פחות חרדה. לא היו ימים קלים תמיד, אבל התחושה שאני לומד לשלוט בגוף וברגשות שלי הייתה משהו שלא חוויתי קודם, בעצם אף פעם. 

 

בכנות, היו רגעים שהרגשתי שאני מתקדם, ואז ימים שבהם הכול נראה כמו צעד אחורה היה רגע או שניים ספק ותסכול. אבל המטפל שלי הזכיר לי שזה חלק מהתהליך. ללמוד להתמודד עם חרדה זה לא ספרינט, זה מרתון.

 

הטיפול הסתיים לפני שנה וחצי. ובמבט לאחור על המקום שהייתי בו לעומת איפה שאני היום, אני מרגיש הרבה יותר בשליטה. הביופידבק נתן לי את הכלים להבין את עצמי יותר טוב, להבין איך הגוף והמוח שלי מגיבים לסטרס. זה לא אומר שהחרדה נעלמת לגמרי, אבל עכשיו יש לי יותר כוח להתמודד איתה.כשאני פוגש את החרדה יש לי כלים מוכנים להתמודד איתה. ואני יודע שהם יהיו איתי לתמיד.

 

 

הוספנו לסיפור האישי של תומר כמה מילים על טיפול ביופידבק:

 

 

איך עובד טיפול בביופידבק?

 

במהלך תהליך ביופידבק האדם מחובר לחיישנים אלקטרוניים המסייעים לו לקבל מידע על גופו. באמצעות משוב זה הוא לומד לבצע שינויים עדינים בגופו, למשל להרגיע שרירים מסוימים על מנת להפחית כאב. במילים אחרות, ביופידבק הוא טיפול המבוסס על שינוי המודעות לאופן בו המוח מתקשר עם הגוף, והוא מאפשר דרך חדשה לשיפור תנאים בריאותיים או ביצועים גופניים. 

 

 

סוגים של טיפולי ביופידבק

 

שיטות שונות של ביופידבק מתאימות למצבים שונים ולמטרות שונות, ביניהם: 

 

  1. גלי מוח (נוירופידבק) – שימוש בחיישני קרקפת ו-EEG (רשם גלי מוח) לניטור גלי מוח

  2.  נשימות – במהלך ביופידבק נשימתי מונחות רצועות על בטנו וחזהו של המטופל לשם ניטור דפוסי הנשימה שלו; 

  3. קצב לב – שיטה המבוססת על חיישני אצבע או תנוכי אוזניים ומכשיר EMG המאתר בעיות בפעילות החשמלית בשרירים, הגורמות להתכווצויות

  4. פעילות בבלוטות הזיעה - חיישנים מוצמדים לאצבעות, לכף היד או לפרק היד באמצעות מכשיר EDC, הבודק את פעילות בלוטות הזיעה ואת כמות הזיעה על העור ומתריע על חרדה

  5. טמפרטורה – חיישנים מוצמדים לאצבעות או לכפות הרגליים ומודדים את זרם הדם לעור. מכיוון שפעמים רבות טמפרטורת הגוף צונחת במצב של מתח, מדדים נמוכים עשויים להנחות את המטופל לבצע טכניקות הרפיה.

 

 

טיפול עצמי בביופידבק

 

ישנם מכשירי ביופידבק ביתיים הבודקים שינויים פיזיולוגיים בגוף על ידי שימוש בחיישנים המוצמדים לאצבעות או לאוזן ומתחברים אל המחשב האישי. באמצעות גרפיקה ממוחשבת, המכשירים הללו מסייעים לשלוט במתח על ידי כך שהם עוזרים להסדיר את הנשימה, להרגיע את השרירים ולחשוב באופן חיובי על יכולת ההתמודדות של המשתמש.  בינתיים, תוצאות המחקרים חיוביות בנוגע ליעילותם של מכשירים מסוג זה. 

 

סוג נוסף של טיפול ביופידבק כרוך בחבישת רצועה על הראש, המנטרת פעילות מוח במהלך מדיטציה. מכשירים אלה עושים שימוש בקול כדי להודיע מתי המוח רגוע ומתי הוא פעיל. 

 

הטכניקה נועדה לסייע בשליטה על תגובות מתח, והמידע שנאסף בכל שימוש יכול להישמר על המחשב האישי או על הטלפון הסלולרי, לשם מעקב אחר התקדמות. זן אחר של מכשירים מבוסס על חיישנים הנלבשים באזור המותניים ומנטרים דפוסי נשימה באמצעות אפליקציה. האפליקציה מתריעה במצב של מתח מתמשך ומציעה פעילויות של נשימה אקטיבית על מנת לחדש את תחושת הרוגע.

 

בעוד שמנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אינו נוטה להסדיר את השימוש במכשירי ביופידבק לשימוש ביתי, המכשיר Resperate, המסייע בהפחתת מתח ולחץ דם על ידי נשימות עמוקות ואיטיות, אושר על ידו. חשוב לדעת: כאשר שוקלים לרכוש מכשיר ביופידבק לשימוש ביתי, יש לשים לב לכך שחלקם משווקים כמכשירי ביופידבק אך אינם כאלה בפועל. לכן, לפני הרכישה מומלץ להיוועץ באיש מקצוע רלוונטי מתחום הבריאות.

 

 

למי מתאים ביופידבק?

 

ביופידבק מסייע לניהול מצבים פיזיים ומנטליים כמו חרדה, מתח, אסתמה, אינסומניה, הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם, הפרעות אכילה, סכיזופרניה, תופעות לוואי של כימותרפיה, כאב כרוני, עצירות, אי-שליטה על הסוגרים, פיברומיאלגיה, אפילפסיה, כאבי ראש, לחץ דם גבוה, תסמונת המעי הרגיז, מחלת רנו, צפצופים באוזניים, שבץ והפרעות במפרק הלסת. 

 

ביופידבק עשוי למשוך אנשים ממגוון סיבות, בין היתר העובדה שהוא אינו פולשני, וכן יכולתו להפחית או להסיר את הצורך בתרופות, או להגביר את יעילותו של טיפול תרופתי. זאת ועוד, ביופידבק עשוי לעזור לאנשים שאינם יכולים ליטול תרופות (בשל היריון, הנקה וסיבות אחרות), לכאלה העוברים טיפולים ללא תוצאות משמעותיות ולמי שמעדיף לקחת חלק אקטיבי יותר בשיפור מצבו הבריאותי. מעניין לראות שלרבים מהמצבים שלהם ביופידבק מספק מענה יעיל יש דבר בולט במשותף: הם נובעים ממתח משמעותי. במובן זה, ביופידבק הוא מעין דרך טבעית להקלה על מתח.

ביופידבק נחשב לשיטה בטוחה אשר מזה עשורים השתמשו בה פסיכולוגים ומאמני ספורט, אך הוא עשוי שלא להתאים לכולם, בין היתר לאנשים הסובלים ממצבים רפואיים שונים, כמו הפרעות בקצב הלב או בעיות עור מסוימות.

 

 

איך בוחרים מטפל בביופידבק?

 

אם החלטתם לנסות טיפול ביופידבק ואיתרתם מומחה שנראה מתאים, מוטב לשאול אותו שאלות אודות הכשרתו, ניסיונו הכללי ובמצב הספציפי שברצונכם לטפל, מספר הטיפולים שיידרש לדעתו ועלותם.

במהלך הטיפול עצמו המטפל יצמיד אליכם חיישניים והמידע שיתקבל מהם יופיע על גבי מסך או יתבטא בצפצופים או באורות מהבהבים.

באמצעות הפידבק תלמדו כיצד לשלוט בתגובות גופכם על ידי שינוי מחשבותיכם, רגשותיכם והתנהגותכם.

בכך תוכלו לשפר את המצב שבו ברצונכם לטפל.

 

 

כמה זמן נמשך הטיפול?

 

משך הטיפול יעמוד בדרך כלל על 30-60 דקות, והפגישות יתפרשו על פני חודשיים-שלושה.

מכיוון שהמטרה היא, בסופו של דבר, שהמטופל יוכל לתרגל באופן עצמאי את הטכניקות שלמד, הטיפולים יכללו בדרך כלל שיעורי בית שיהיה עליו ליישם בין המפגשים. המפגש הראשון יכלול הערכות ומבדקים, על מנת לקבל נתונים על המטופל ומצבו הרפואי, ובהתאם להם יתפור המטפל את טיפול הביופידבק המתאים.

כמו בכל סוג של טיפול, גם כאן יש לנקוט אמצעי זהירות. 

מכיוון שביופידבק אינו מערב נטילת תרופות, רבים מחשיבים אותו לבטוח יותר מטיפול תרופתי בהפרעות, ואולם ישנם כמה אלמנטים שיש לקחת בחשבון, כמו תופעות לוואי אפשריות -  חרדה, מוח מעורפל, ריכוז ירוד, טרדות, חוסר מנוחה, עייפות וקשיי שינה. זאת ועוד, יעילות הטיפול עשויה להשתנות באופן דרסטי מחולה לחולה, בהתאם למגוון קריטריונים ונתוני רקע.

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

מוזמנים.ות לשיחה עם איתן טמיר,

ראש המכון והמנהל המקצועי, 

 לייעוץ קצר, ממוקד וחד-פעמי - 

הערכה מותאמת אישית, חידוד הבעיה

והכוונה מדויקת למטפל.ת -

אצלנו או אצל עמיתים.

 

עלות: 140 ש"ח

 

 

הרשמה מהירה:

 

 בתל אביבאונליין בזום

 

 

התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

 

 

קראו המלצות מאומתות של

לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר

 

 

נכתב ע״י תומר 

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024