איוואסקה כטיפול בדיכאון | מחקרים, טיפולים ועדכונים רפואיים

איוואסקה

  

מה זה איוואסקה (Ayahuasca)?

 

איוואסקה הוא סם פסיכדלי הנצרך כחליטה לשתייה.

 

החומר הפסיכואקטיבי הפעיל נרקח משילוב בין גזע ה-Banisteriopsis caapi (איוואסקה) לבין עלי צמח ה- Psychotria virids (צ'אקרונה), שניהם גדלים פרא ביערות האמזונס. 

 

משקה האיוואסקה מכיל רמות גבוהות של N, N-dimethyltryptamine (DMT), הלוציגן סרטונרגי, יחד עם מעכבי מונואמין אוקסידאז.

 

 

לפני שמתחילים ולאור הרבה פניות:

 

אנו לא מקיימים במכון טמיר

טיפולים באמצעות חומרים פסיכדליים.

 

מטרת המאמר היא הנגשת מידע בלבד. 

 

 

ההיסטוריה של איוואסקה

 

קשה לדעת מתי בני אדם החלו להשתמש בחומר, אולם הרשומות האנקדוטליות הראשונות של תושבי אירופה שנתקלו באיוואסקה מופיעים כבר מהמאה ה -16.

היו אלה מיסיונרים מספרד ומפורטוגל שנסעו לדרום אמריקה וגילו כי הילידים שם משתמשים באיוואסקה.

הם תיארו את טקסי האיוואסקה כעבודת השטן, מה שכמובן עורר מחלוקת בין-תרבותית לגבי השימוש בו.

 

מי שדיווח לראשונה על השפעת איוואסקה היה הבוטנאי האנגלי ריצ'רד ספרוס, בשנת 1851, אולם ההשפעות הפסיכוטרופיות של הסם חדרו לתודעה הציבורית במערב רק בסוף המאה ה-20.

 

כיום , פרו נהנית מ״תיירות איוואסקה״ - זרימת המוני תיירים המבקשים להתנסות בחוויה שמבטיחה ההתנסות עם המשקה.

 

מה קורה ברטריט איוואסקה? 

נראה שאיכות החוויה באיוואסקה משתנה.

טקסי האיוואסקה מונחים לרוב על ידי שאמאן מנוסה.

טקס השתייה אורך בין 20-60 דקות ואז מתחילה ההשפעה, שיכולה להימשך עד 6 שעות.

ההשפעות האופייניות כוללות הזיות ויזואליות וחחויה פנימית שנעה כל קשת. בין אופוריה חיובית לפרנויה שלילית.

 

לאחרונה פורסם מחקר מעניין המתאר קשר חיובי בין שימוש בסמים פסיכדליים למטרות אנתאוגניות (כלומר דתיות / אמוניות) לבין התפתחות רוחנית מוגברת. 

 

 

DMT

 

הרכיב הפסיכדלי המרכזי שפעיל באיוואסקה נקרא DMT, או N, N-dimethyltryptamine. 

ההשפעה הפסיכואקטיבית של DMT ידועה זה מכבר - 

היא כוללת הלוצינציות ראייה קצרות אך אינטנסיביות וחוויה המתוארת על ידי המשתמשים כהארה רוחנית.

 

מרבית מדינות העולם מסווגות את ה- DMT כסם אסור.

עם זאת, מדינות מסוימות מחזיקות בחוקים מקלים המתייחסים להחזקת או שימוש באיוואסקה. 

 

 

ההשפעה המוחית של איוואסקה

 

ניתן לתאר את ההשפעה הביוכימית של איוואסקה כמצב מדיטטיבי.

בגדול, השפעה זו מפחיתה פעילות-יתר מוחית המובילה לדיכאון ולחרדה.

רכיב ה- DMT באיוואסקה מתקשר עם קולטני הסרוטונין, שמשפיעים בתורם על היבטים תודעתיים מגוונים, כמו רגשות ומצב רוח. 

 

על פניו נראה כי שימוש מאוזן באיוואסקה לא נקשר להחמרה בבעיות נפשיות או בקשיי תפקוד נוירופסיכולוגיים, אבל נתייחס עוד מעט לסיכונים, שבהחלט קיימים. 

 

 

מה ההבדל בין איוואסקה לפטריות הזיה?

 

על אף הדמיון לפיו האיוואסקה ופטריות ההזיה מעוררות הזיות, ישנם הבדלים בין החומרים, כאשר ההבדל החשוב ביותר הוא במרכיבים הפסיכואקטיביים השונים.

פטריות הזיה מכילות פסילוסיבין בניגוד לאיוואסקה שמכילה DMT ובטא-קרבולין. 

 

 

הפוטנציאל של איוואסקה כטיפול בדיכאון

 

במקביל לגל הפסיכואקטיבי בו אנו מצויים בתחילת העשור השלישי, גם איוואסקה מעוררת עניין מחקרי ביו -רפואי בנוגע לתועלות הקליניות.

 

לחליטת האיוואסקה הפסיכואקטיבית עשויה להיות פעילות נוגדת דיכאון וחרדה.

 

נתונים ממחקרי תצפית מראים כי לאיוואסקה ול-DMT, עשויה להיות השפעה נוגדת חרדה, וחרדה חברתית בפרט (Dos Santos, et el, 2021).

 

מחקר מ-2016 מצא יתרונות טיפוליים משמעותיים עבור מתמודדים/ות עם דיכאון מג'ורי, זאת לאחר מתן מנה אחת של איוואסקה.  

 

 

בנוסף, מחקר קליני עם הקצאה אקראית, שפורסם ב-2019, מלמד כי בהשוואה לקבוצת פלצבו, מנה אחת של איוואסקה קשורה לירידה משמעותית בתסמינים דיכאוניים.

לאיוואסקה גם יש אפקט קליני שיוצר אינטראקציה עם תרופות SSRI, לכן חשוב במיוחד להתייעץ עם רופא מנוסה.

 

 

מחקר מ-2024 מראה שהתנסויות עם החומר עשויות להוביל לרגשות מתמשכים של הכרת תודה וחיבור חזק יותר לטבע (Aday et al, 2024).

שינויים כאלה יכולים להיות ממש יעילים במסגרות טיפוליות. למשל, מטפלים יכולים לשקול לשלב טיפול בעזרת איוואסקה עבור מטופלים המחפשים צמיחה אישית ותחושה עמוקה יותר של הכרת תודה וחיבור לטבע.

 

 

מחקר שפורסם ב-2022 על ידי חוקרים מהאוניברסיטה הפדרלית בריו גרנדה בברזיל סומן כמחקר קליני מבוקר ראשון שנערך עם איווסקה במטופלים עם דיכאון עמיד לטיפול.

החוקרים מצאו נמצא כי פרמטרים רגשיים ופיזיולוגיים ספציפיים שנראו בזמן השימוש, מילאו תפקיד מכריע בשיפור סמנים ביולוגיים של דיכאון. כגון; נצפתה פעילות בגורם נוירוטרופי שמקורו במוח, יומיים לאחר נטילת האיווסקה (de Sousa et al, 2022).

 

במחקר השתתפו 72 אנשים, 28 מתוכם עם דיכאון בין בינוני לעמיד ו44 מטופלים בריאים. מחצית מכל קבוצה קיבלה איווהסקה, ואילו המחצית השנייה קיבלה פלסבו. המחקר נערך בבית החולים האוניברסיטאי אונופר לופס ונמשך כ-8 שעות. המשתתפים עברו הערכה קלינית של בריאת הנפש, וסיפקו דגימות רוק לפני הניסוי במהלכו ואחרי פגישת המינון.

 

לפי תוצאות הניסוי, תהליכים מסוימים שקרו במהלך פגישה בשילוב של איהוואסקה מיתנו את השיפור של סממנים ביולוגים של מטופלים עם הפרעת דיכאון מג'ורי ואף בקהילה של חולים עם דיכאון שעמיד לטיפול. ככל שהירידה בתסמיני הדיכאון גדולה יותר, כך רמות הקורטיזול בסרום גבוהות יותר, בעוד ששינויים נמוכים יותר ברמות הקורטיזול בסרום היו קשורים לרמות גבוהות יותר של גורם נוירוטרופי שמקורו במוח של חולים שהראו תגובה חמורה יותר של דיכאון.

 

צוות המחקר באוניברסיטה הפדרלית של ריו גרנדה בוחן את ההשפעות נוגדות הדיכאון של איהוואסקה במשך כ-12 שנים. מחקר זה שנערך לאחרונה בשיתוף עם צוות רב תחומי של חוקרים בברזלים ובאוסטרליה מספק צעד קדימה בתחום הפסיכדליים. שכן הוא מעריך את השינויים הביולוגיים של סמנים ביולוגיים מולקולריים בהפרעת הדיכאון המג'ורי. 

 

 

באופן לא מפתיע, במחקר שנערך ב-2019 נמצא כי בקרב סובלים מהפרעת אישיות גבולית הובילה האיוואסקה לירידה בקשיי ויסות רגשי.

 

 

 

סיבוכים ותופעות לוואי

 

מחקרים תצפיתיים שפורסמו לאורך השנים בחנו את ההשפעות ארוכות הטווח של שימוש קבוע באיאוואסקה בקהילות דתיות.

בגדול,  ניתן ללמוד כי שימוש ארוך טווח באיוואסקה לא מדרדר את היכולת הקוגניטיבית, אינו מייצר התמכרות ולא מחמיר בעיות נפשיות קיימות.

 

למעשה, חלק מהמחחקרים הללו מצביעים אפילו על הפחחת שימוש באלכוהול ובסמים, לצד תפקוד קוגניטיבי ובריאות נפשית טובה יותר. 

 

יחד עם זאת, כאשר איוואסקה ניטלת דרך הפה, זה יכול להיות מסוכן החומר הפעיל מכילים כימיקלים שגורמים להזיות, רעידות, הרחבת אישונים, הגברת לחץ הדם ובחילות.

אחת התופעות הבולטות ביותר לאחר שימוש באיווסאקה היא הקאות ושלשולים.

יש מי שרואה בתופעות הללו ברכה, הם מרגישים שהם עוברים תהליך ניקוי שמאפשר לטהר את אלמנטים שליליים בחייהם.

 

בעלי היסטוריה של הפרעות פסיכיאטריות, כמו סכיזופרניה, צריכים להימנע מאיוואסקה כיוון שהיא עלולה להחמיר סימפטומים פסיכיאטריים קיימים ולגרום למאניה או לפסיכוזה.

 

סיכונים חריפים יותר כוללים פרכוסים, דום נשימה וקומה (תרדמת). במקרים נדירים יותר קיים סיכון לתמותה.

 

 

מה ההבדל בין טריפ איוואסקה לאיבוגאין?

 

הן צריכה של איוואסקה והן של איבוגאין גורמות לטריפים תודעתיים מאוד אינטנסיביים.

יחד עם זאת, בגלל התכונות הייחודיות של האיבוגאין והאופן שבו הוא עובר חילוף חומרים בכבד, שימוש באיבוגאין אורך הרבה יותר זמן, עד 18-36 שעות. פי 1.5 עד 3 מאיוואסקה.

לאיבוגאין השפעות ייחודיות על הלב והוא נחשב לפסיכדלי מסוכן יחסית.

טיפול באיבוגאין מחייב בדיקה רפואית אבל דווחו מקרי מוות במהלך הטיפול באיבוגאין.  

איוואסקה לא מסוכן כמו איבוגאין, אבל ישנם כמה סיכונים פוטנציאליים, במיוחד עבור אנשים עם בעיות לב - שתמיד יכולים להיות לא מאובחנים.

 

 

  

עדכון אחרון

 

26 בפברואר 2024

 

   

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

מקורות:

 

Aday, J. S., Bloesch, E. K., Davis, A. K., Domoff, S. E., Scherr, K., Woolley, J. D., & Davoli, C. C. (2024). Effects of Ayahuasca on Gratitude and Relationships with Nature: A Prospective, Naturalistic Study. Journal of psychoactive drugs, 1–10. Advance online publication. https://doi.org/10.1080/02791072.2024.2312980

 

St. Arnaud, K. O., & Sharpe, D. (2023). Entheogens and spiritual seeking: The quest for self-transcendence, psychological well-being, and psychospiritual growth. Journal of Psychedelic Studies, 7(1), 69–79. https://doi.org/10.1556/2054.2023.00263

  

de Sousa GM, de Oliveira Tavares VD, de Menezes Galvão AC, de Almeida RN, Palhano-Fontes F, Lobão-Soares B, de Morais Freire FA, Nunes EA, Maia-de-Oliveira JP, Perkins D, Sarris J, de Araujo DB, Galvão-Coelho NL. Moderators of ayahuasca's biological antidepressant action. Front Psychiatry. 2022 Dec 5;13:1033816. doi: 10.3389/fpsyt.2022.1033816. PMID: 36545037; PMCID: PMC9760741.

 

Dos Santos RG, Osório FL, Rocha JM, Rossi GN, Bouso JC, Rodrigues LS, de Oliveira Silveira G, Yonamine M, Hallak JEC. Ayahuasca Improves Self-perception of Speech Performance in Subjects With Social Anxiety Disorder: A Pilot, Proof-of-Concept, Randomized, Placebo-Controlled Trial. J Clin Psychopharmacol. 2021 Sep-Oct 01;41(5):540-550. doi: 10.1097/JCP.0000000000001428. PMID: 34166299.

 

Fábregas JM, González D, Fondevila S, Cutchet M, Fernández X, Barbosa PC, Alcázar-Córcoles MÁ, Barbanoj MJ, Riba J, Bouso JC. Assessment of addiction severity among ritual users of ayahuasca. Drug Alcohol Depend. 2010 Oct 1;111(3):257-61. doi: 10.1016/j.drugalcdep.2010.03.024. Epub 2010 Jun 15. PMID: 20554400.

 

Frecksa, E., Bokor, P. & Winkelman, M. The therapeutic potentials of ayahuasca: Possible effects against various diseases of civilization. Front. Pharmacol. 7, 10.3389/fphar.2016.00035 (2016).

 

Hamill, J., Hallak, J., Dursun, S. M., & Baker, G. (2019). Ayahuasca: Psychological and Physiologic Effects, Pharmacology and Potential Uses in Addiction and Mental Illness. Current neuropharmacology, 17(2), 108–128. https://doi.org/10.2174/1570159X16666180125095902

 

Lawn, W., Hallak, J.E., Crippa, J.A. et al. Well-being, problematic alcohol consumption and acute subjective drug effects in past-year ayahuasca users: a large, international, self-selecting online survey. Sci Rep 7, 15201 (2017). https://doi.org/10.1038/s41598-017-14700-6

  

Palhano-Fontes, F. et al. Rapid antidepressant effects of the psychedelic ayahuasca in treatment-resistant depression: a randomized placebo-controlled trial. Psychol. Med. 15, 1–9 (2018). 

 

Sanches RF, et al. Antidepressant effects of a single dose of ayahuasca in patients with recurrent depression: a SPECT study. J. Clin. Psychopharmacol. 2016;36:77–81

 

Sarris, J. (2021). Ayahuasca use and reported effects on depression and anxiety symptoms: An international cross-sectional study of 11,912 consumers. Journal of Affective Disorders Reports. https://doi.org/10.1016/j.jadr.2021.100098

 

Zeifman, R. J., Palhano-Fontes, F., Hallak, J., Arcoverde, E., Maia-Oliveira, J. P., & Araujo, D. B. (2019). The Impact of Ayahuasca on Suicidality: Results From a Randomized Controlled Trial. Frontiers in pharmacology, 10, 1325. https://doi.org/10.3389/fphar.2019.01325 

 

 

2 תגובות

  • קישור לתגובה סול ראשון, 17 ספטמבר 2023 10:59 פורסם ע"י סול

    האם ניתן לקבל טיפול כאן בארץ ואיך?

  • קישור לתגובה eitantamir חמישי, 21 ספטמבר 2023 18:12 פורסם ע"י eitantamir

    הי סול,
    נכון להיום אייוואסקה מחוץ לחוק.

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024