טיפול תמיכתי-אקספרסיבי הוא פסיכותרפיה פסיכודינמית מבוססת-ראיות שנמצאה יעילה לטיפול בהתמכרויות.
מטרת הטיפול התמיכתי-אקספרסיבי היא לעזור למטופל להשיב שליטה על קשייו, לצבור תובנה ולתרגל שליטה עצמית לגבי השימוש.
הטיפול פותח על ידי הפסיכולוג לסטר לובורסקי והוא מבוסס על התיאוריה לפיה ההתפתחות של שימוש בעייתי בחומרים, בדומה להתפתחות האישיות, מושפעת מהתנסויות חיים מעצבות.
בסיס תיאורטי
טיפול תמיכתי-אקספרסיבי שואב את מקורותיו מהאוריינטציה הפסיכודינמית, שמקורה בתיאוריה הפסיכואנליטית של פרויד, הטוענת שבעיות פסיכולוגיות נעוצות בילדות:
בעיות פסיכולוגיות יכולות להתרחש לצד בעיות שקשורות לצריכת חומרים ויכולות להיות מטופלות ע״י צבירת מודעות, התמודדות והתגברות על קונפליקטים פנימיים ודפוסים לא יעילים במערכות יחסים.
הטיפול מתמקד בהתנהגות המתמכרת כחלק מהקשר נרחב יותר, של המטופל עצמו ושל מערכות היחסים בחייו.
מסלול טיפוסי של טיפול בשיטה זו מורכב מ-16-30 מפגשים בני כשעה.
טיפול תמיכתי-אקספרסיבי מורכב משני רכיבים עיקריים:
טכניקות תמיכתיות המסייעות למטופל להרגיש בנוח לדון בחוויות האישיות שלו
טכניקות אקספרסיביות שעוזרות לו לזהות ולהתגבר על דפוסי מרכזיים במערכות יחסים.
התהליך מתמקד בעבודה על:
1. חוויות רגשיות, למשל דרך זיהוי ותיוג הרגשות שהאדם חווה.
2. תקשורת בין המטפל למטופל.
3. פרשנות של מה שעולה במפגשים הטיפוליים.
במהלך טיפול תמיכתי-אקספרסיבי המטפל והמטופל חוקרים וצוברים תובנות ביחס לקונפליקטים שהתפתחו בעקבות החוויות המוקדמות של המטופל וביחס לאופן שבו הם מיוצגים במצבים ובמערכות יחסים בהווה.
כמו סוגים אחרים של פסיכותרפיה, טיפול תמיכתי-אקספרסיבי יכול לטפל בבעיות נפשיות מגוונות, בהן חרדה, דיכאון, הפרעות אכילה, בעיות בינאישיות, מצוקה פסיכולוגית, הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), הפרעת חרדה חברתית וכמובן התמכרויות.
עבור מי מתאים הטיפול?
תוצאותיו הטובות ביותר של הטיפול נמצאו בשילוב בינו לבין ייעוץ בנושא גמילה מסמים, בעיקר אצל מתמודדים/ות עם תחלואה כפולה.
גישה טיפולית זו משפיעה גם על האופן בו אנשים חושבים, מרגישים ומתנהגים, בכך שהיא מקדמת מיומנויות התמודדות טובות יותר, שיקוף עצמי, תובנות וצמיחה רגשית.
יעילות
מחקרים הראו שטיפול תמיכתי-אקספרסיבי אפקטיבי יותר מייעוץ בנושא סמים בטיפול בהפרעות שימוש בחומרים חמורות, והשיפור נמשך כ-12 חודשים לאחר סיום הטיפול. הטיפול עשוי להתאים במיוחד למטופלים עם הפרעות שימוש בחומרים חמורות והפרעת שימוש בקוקאין כאשר הם פתוחים לשוחח ולחקור את חוויותיהם הפנימיות.
בטיפול מתמשך באמצעות מתדון (אדולן), היתרונות של טיפול תמיכתי-אקספרסיבי כוללים הפחתה של שימוש בסמים וצורך בפחות מתדון ותחזוקה של הישגי הטיפול. עוד תועד שיפור בתעסוקה מבחינת מס׳ ימי העבודה וגובה השכר.
למרות שפסיכותרפיה תמיכתית-אקספרסיבית נחקרה גם בהקשר של הפרעות שימוש בחומרים וגם של בעיות נפשיות אחרות, עדיין ידוע מעט לגבי אילו אסטרטגיות הן האפקטיביות ביותר או מתי אופטימלי למטפל להשתמש בטכניקות תמיכתיות להבדיל מאקספרסיביות.
למרות שיש פרוטוקול, הוא גמיש יחסית בטיפול זה.
טיפול תמיכתי-אקספרסיבי הוא טיפול לא-מנחה, כלומר המטופל ולא המטפל הוא זה שמחליט במה חשוב להתמקד:
המטפל הוא היד המכוונת והמטופל חייב לעבוד קשה, ובכלל זה להיות פגיע, להיפתח ולהתחייב לתהליך הטיפולי.
בכל סוג של טיפול בהתמכרות, חשוב גם לזכור כי מציאות ההחלמה כוללת התמודדות עם דחפים, השתוקקות (״קרייבינג״) ואפילו חזרה אחורה, כך שכנות של המטופל במהלך הטיפול היא הכרחית.
מי שחש כי טיפול תמיכתי-אקספרסיבי יכול להועיל לו או לאדם שיקר לו, כדאי שישקול את הצעדים הבאים:
לבקש הפנייה – רופא המשפחה או יועץ התמכרויות יכול להפנות לאיש מקצוע בתחום בריאות הנפש שמוסמך לספק טיפול תמיכתי-אקספרסיבי.
לבחור במטפל המתאים – כשבוחרים מטפל יש לשקול לא רק את האיכויות שלו אלא גם את רמת הנוחות שהמטופל חש מולו.
לשקול ״שופינג״ של מטפל – אם אין תחושת חיבור עם המטפל או שיש תחושה שהמפגשים לא עוזרים, אפשר לנסות מטפלים אחרים, עד שמרגישים בנוח עם מישהו.
נכתב ע״י מומחי מכון טמיר