טיפול CBT בילדים
בתל אביב
ועם המטפלית העמיתים/ות בירושלים, חיפה, באר שבע, הרצליה,
רעננה, ראשון לציון, רחובות, נס ציונה, חולון, אשדוד, אשקלון
התקשרו אלינו לייעוץ -
עם ראש המכון / מומחה ספציפי-
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
בשנים האחרונות, הולכת וגוברת המודעות לשיטת הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי, אשר הופכת נפוצה יותר ויותר ומנפצת מיתוסים רבים המיוחסים לטיפול פסיכולוגי.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי, המוכר גם בקיצורו הלועזי CBT Cognitive Behavior Therapy, מניח כי דפוסי חשיבה ודפוסי התנהגות שליליים ולא נכונים הם העומדים בבסיסן של מרבית הפתולוגיות הנפשיות והקשיים הרגשיים מהם סובל האדם, באשר הוא. לכן, עיקרו של הטיפול הוא בשינוי דפוסי החשיבה והרגלי ההתנהגות השגויים, והחלפתם בחדשים, אדפטיביים יותר. זאת, תוך השתתפות פעילה של המטופל בעשייה אקטיבית לשינוי, בהנחיית המטפל, תוך עיסוק פרקטי בפתרון הבעיה.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי, כאמור, מנפץ סטריאוטיפים שונים המיוחסים לעולם הפסיכותרפיה, ביניהם היותה מתמשכת לאורך שנים ונוברת בנפשו, המודעת ושאינה מודעת, של האדם. טיפול קוגניטיבי התנהגותי אורך לרוב 4-6 חודשים, וכמעט ואינו נובר בנסיבות שהובילו לקושי הרגשי, כי אם במציאת דרך פרקטית להקל עליו ולשפר את איכות חייו של האדם.
ממה נובע קושי בוויסות רגשות אצל ילדים ובני נוער? <
על אף שטיפולים קוגניטיביים התנהגותיים מדוברים בעיקר בהקשר של מבוגרים, חשוב לדעת כי כבר שנים רבות, החל משנות ה-60 של המאה ה-20, מטפלים בילדים בשיטות אינטגרטיביות, כדוגמת טיפולי CBT. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוכח כמועיל לילדים הסובלים מקשיים מגוונים, כדוגמת חרדות ופוביות אצל ילדים, בעיות חברתיות, הימנעויות שונות, בעיות התנהגות, הפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות, ורבות נוספות.
בקרב ילדים, עקרונות הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי זהים לזה של המבוגרים, אך כמובן ומטבע הדברים- הם מותאמים לילד, לקושי עימו מתמודד, ליכולותיו, כישוריו והמידה בה רוצה ומסוגל לשתף פעולה עם הטיפול והמטפל.
להלן מספר נקודות חשובות של דמיון ושוני בין טיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים לטיפול המקביל בילדים:
במרבית המקרים, ככל שהילד צעיר יותר- מידת המעורבות של הוריו בטיפול, כיוזמה של המטפל, תגדל. ככל שהילד צעיר יותר, הוא יכול לעשות פחות על מנת לשנות את מצבו, ולכן יהיה צורך בהדרכה הורית רבה יותר. עם זאת, כשמדובר בילד אשר בכוחותיו לפתור את בעיותיו, הטיפול בו ייעשה כמעט ללא צורך במעורבות ההורים, ממש כמו בטיפול במבוגרים, גם אם מדובר בילד צעיר מאוד. למשל, גם בגיל 10, על אף שמגיע להורים עדכון על התקדמות הילד ועל מצבו, לעיתים אין כלל סיבה לערבם בתהליך הטיפולי באופן אקטיבי, כיוון והילדים כבר מסוגלים לנהל שיחה קוהרנטית ולפתור בעיות רבות מהם סובלים בכוחות עצמם ובליווי מטפלם.
ככל שהילד צעיר יותר, וכתלות ביכולותיו הקוגניטיביות והשפתיות, השיחה תיקח חלק קטן יותר מהטיפול. במקומה, יבוצעו טכניקות טיפוליות חלופיות המותאמות לילדים, כדוגמת משחקים משותפים, משחקי תפקידים וכיוצא באלה.
ילדים רבים כלל אינם יודעים מדוע נשלחו לטיפול, לא ביקשו אותו ואינם מסוגלים לדבר על הקושי מהם סובלים. לכן, יש חשיבות רבה להשגת המוטיבציה שלהם, אשר גם היא מושגת בטכניקות טיפוליות שונות. במקרים אלה, בהם הילדים אינם מסוגלים לדבר על רגשותיהם ועל קשייהם בצורה קוהרנטית, הבעיה עשויה כלל לא לעלות באופן מודע בשיח הטיפולי (למשל, אין בהכרח טעם לדבר עם ילד ב 5 על החרדה הקשה עימה מתמודד), אך אין זה אומר שהבעיה אינה מטופלת.
גם בטיפול בילדים, אקטיביות המטופל היא חשובה. הילדים, או הוריהם (במידה ויש צורך בכך), מקבלים משימות לבצע גם מחוץ למסגרת הטיפולית, אשר מטרתן לקדם את המטופל גם מעבר לשעת הטיפול, ולסייע לו לרכוש חוויה חיובית בהתמודדויות הקשות.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים צובר תאוצה ולא בכדי.
הוא יעיל יותר, פרקטי יותר ומתאים למגוון כה רחב של בעיות- סיבות רבות לבחור בו.
בנוסף, חשוב לדעת כי במרבית המקרים, יעילותו והפרקטיות שבו אינן באות על חשבון יציבותו לאורך זמן.
הישגי הטיפול לרוב מלווים את האדם לאורך חייו, והכלים שרכש במסגרת הטיפולית מסייעים לו בהתמודדויות המגוונות בהם עוד יתקל.
לאור כל אלה, לעיתים, טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא המזור הנכון ביותר לקשיים הרגשיים של ילדינו, ולמצוקתם, כשזו מתעוררת.
מקורות:
Beck, J.S. (2011). Cognitive Behavior Therapy, Second Edition: Basics and Beyond. The Cognitive Behavior Therapy, Second Edition: Basics and Beyond.Guilford Press: New York