דימוי גוף שלילי | ביטויים, גורמים ודרכים לנצח בושה והמנעות

דימוי גוף

 

דימוי גוף שלילי -

מהיכן זה מגיע

ואיך מתמודדים נכון?

 

 

מהו דימוי גוף?

 

דימוי גוף הוא שילוב של המחשבות והרגשות שיש לאדם לגבי גופו.

הוא נע על רצף, בין חוויות חיוביות לשליליות, כך שאדם אחד יכול להרגיש תחושות חיוביות או שליליות בזמנים שונים, או שילוב של שניהם.

דימוי הגוף מושפע מגורמים פנימיים קבועים (כמו אישיות) וגורמים מצביים חיצוניים (כמו סביבה חברתית).

 

 

סוגים של דימוי גוף 

 

אנחנו נוטים לחבר בין קשיים בדימוי גוף לבין הפרעות אכילה.

 

זה קשר חשוב, אבל במבט יותר מעמיק, הספרות המקצועית מחלקת את המונח דימוי גוף ל-4 קטגוריות: 

 

 

דימוי גוף נתפס

 

 

איך אני תופס/ת את הגוף שלי?

 

הדרך בה אדם רואה את הגוף אינה חופפת תמיד לייצוג נכון של המראה המציאותי. 

דימוי הגוף וההערכה העצמית משפיעים ישירות זה על זה. למשל, אם נערה לא אוהבת את גופה או חלק מגופה (דימוי גוף נמוך), יהיה לה קשה להרגיש טוב עם כל העצמיות שלה (הערכה עצמית חיובית).

 

במקרים קיצוניים אדם תופס את עצמו כשמן למרות שבמציאות הוא סובל מתת-משקל. 

 

 

דימוי גוף רגשי

 

 

איך אני מרגיש/ה כלפי הגוף שלי?

 

יש דברים שאדם עשוי לאהוב או לא לאהוב במראה שלו. יש כאלה שמכניסים תמיד את הבטן, אחרים מצטלמים רק בצד אחד של הפנים ולא בשני. 

דימו גוף רגשי מסתכם במידת הסיפוק או חוסר הסיפוק הסובייקטיבי באשר למראה, למשקל, לצורה ולחלקי הגוף האחרים. 

 

 

דימוי גוף קוגניטיבי 

 

 

מה אני חושב/ת על הגוף שלי?

 

יש אנשים המאמינים שהם ירגישו טוב יותר עם עצמם אם יהיו רזים יותר. אחרים מאמינים שהם ייראו טוב יותר אם יפתחו יותר שרירים. 



 

דימוי גוף התנהגותי 

 

איך אני מנסה לשפר את מראה הגוף שלי?

 

כאשר אדם אינו מרוצה מאיך שהוא נראה, הוא עלול להשתמש בהתנהגויות הרסניות כמו פעילות גופנית מוגזמת או אכילה כפייתית כאמצעי לשינוי המראה.

אחרים מפתחים אובססיה כלפי שיפור איברים שונים בגוף, ובפרט בפנים, באמצעות ניתוחים פלסטיים וקוסמטיים. החל מרמה מסוימת של אובססיביות כזו תאובחן הפרעת גוף דיסמורפית (BDD).

יש אנשים שבוחרים בהימנעות ופשוט מבודדים את עצמם כי הם מרגישים רע לגבי איך שהם נראים. 

 

 

מהי חוסר שביעות רצון מהגוף?

  

חוסר שביעות רצון מהגוף הוא תהליך רגשי וקוגניטיבי פנימי המתבטא במחשבות וברגשות שליליים מתמשכים לגבי דימוי הגוף.

לצד התהליך הפנימי, קיימת השפעה של גורמים חיצוניים, כמו לחצים חברתיים לעמוד באידיאל מראה מסוים. 

דימוי גופני שלילי יכול להתבטא לעיתים קרובות בעיסוק בהתנהגויות לא בריאות של שליטה במשקל, כמו עיסוק בלתי פוסק בשיפור הגוף (למשל באמצעות דיאטה, חדר כושר, עיסוק מוגזם בלבוש, תספורת ואיפור) ואימוץ דפוסי אכילה בעייתיים, שמגבירים סיכון לפתח הפרעת אכילה.

 

הפגיעה החזקה ביותר של דימוי גוף ירוד הוא תחושת חוסר ערך. 

פגיעה כזו מובילה לקושי להיות פגיע בנוכחות אחרים (למשל, להוריד חולצה בבריכה או בים) ובפרט למורכבות ביצירת אינטימיות עם האחר בתוך קשר זוגי.

 

 

האם קיימים הבדלים מגדריים?

 

מבחינה מגדרית, אין הבדל בתפיסת דימוי גוף שלילי בין גברים לנשים, אולם נשים נוטות לחוות יותר חוסר שביעות רצון מהגוף (Griffiths et al, 2016).

זאת ועוד, גברים ונשים המתמודדים עם דיספוריה מגדרית מדווחים.ות כי הם פחות שבעי רצון מגופם (Becker et al, 2016).

מעבר לכך, מי שמתמודדים עם דיכאון ו/או הערכה עצמית נמוכה מדווחים על פחות שביעות רצון מהגוף. 

 

בגלל הנורמות התרבותיות לגבי מראה הגוף האידיאלי, אנשים עם משקל עודף חווים את דימוי הגוף שלהם כפחות חיובי.

 

 

הפרעות אכילה ודימוי גוף

 

החברה בה אנו חיים פועלת ומושפעת מתפיסות והגדרות של אידיאל רזון ויופי. תפיסות אלו נתבעות בנו כבר מילדותנו (אורבך, 1977). מסיפור 'סינדרלה' - היפה והרזה - שניצחה את אחיותיה החורגות, השמנות והמכוערות וזכתה בחיים עם הנסיך טוב הלב ויפה התואר, נשקפת גם המציאות של ימינו. גם היום, לצד הקדמה והתחכום המערביים, נתפס הרזון כבסיס מוצק להשגת הצלחה, אושר וסיפוק, ונדמה כהולך יד ביד עם תכונות רצויות.

 

נשים בעולם המערבי סובלות מחוסר שביעות רצון תמידי בנוגע לדימוי גופן וחייהן מתנהלים לא פעם במטרה להגיע אל הרזון המיוחל. שאיפה זו, להגיע ל'גוף אידיאלי', מושפעת וניזונה מהתרבות והחברה של ימינו. הקושי לקבל את הגוף כמות שהוא הופך גורם מעכב בדרך לחיות, בדרך להיות, ובדרך להגשים את עצמנו.

 

אני זוכרת כיצד בגיל 12, מספר הערות בודדות מצד הסובבים אותי לגבי מראי החיצוני היו די והותר בכדי לעורר בקרבי תחושת חוסר שביעות רצון מגופי. בהמשך התבססה לה תחושת אי נוחות כתוצר של החיים בגוף הזה, שהוא שלי. הגוף הזה שהוא גבוה מידי, שמן מידי, ובעיקר לא מספיק שווה בעיניי - בעליו, ובעיני הסביבה. הצורך לרזות ליווה אותי בכל השנים שחלפו מאז, גם כאשר במבט אובייקטיבי לאחור, היטבתי להיווכח כי כלל לא סבלתי מעודף משקל. זה היה מאבק מתמשך בעצמי ובמשקלי, בניסיון לרזות בכל מחיר. לא היה דבר שלא ניסיתי. התוצאה היתה דפוס חיים שנע בין שתי קצוות קיצוניות, דבקות מוגזמת ונוקשה בדיאטה כזו או אחרת, לעומת זלילות בלתי מבוקרות ובולמוסי אכילה.

 

למעשה, חייתי בהמתנה ליום בו אסיים לרזות ואהיה ראויה מספיק לחיים. חייתי במסדרון לקראת החיים שלי, תוך תכנון בלתי פוסק של החיים בקצה המסדרון, ביום בו אהיה רזה מספיק כדי להגשים את עצמי. תיאור אישי זה שבחרתי להביא כאן, הוא דוגמא לתוצאה של חיים בחברה המחנכת לפעול על פי תפיסות והגדרות יופי. אלו, משפיעות על מיקומנו החברתי ועל מצבנו הנפשי, כאשר סטייה מהנורמה החברתית המקובלת גוררת לעג ודחייה בגילאים צעירים ואפליה וריחוק בגילאים בוגרים יותר. בשלבים שונים של החיים יש לכך השפעה על גיבוש הזהות העצמית (תאומים, 2005).

 

כיום ידוע שלדימוי גוף יש קשר הדוק עם עולם הנפש. חיבור זה, הוא שתרם לתובנה כי מעבר לקיומנו הפיסי מתפתח גם דימוי גוף המשפיע על המבנה הנפשי שלנו. דימוי גוף הינו מושג שכיח בפסיכולוגיה ובפסיכאטריה. ניתן למצוא בספרות ריבוי הגדרות ומושגים נרדפים, דבר המשקף את מורכבותו.

 

תרומה ייחודית לפיתוח מושג דימוי הגוף הייתה זו של שילדר, הראשון שערך אינטגרציה בין ההתייחסויות הנוירולוגיות והפסיכולוגיות למושג דימוי הגוף. הוא הגדיר את דימוי הגוף כתמונה כללית אשר בונה האדם במוחו לגבי גופו. תפישה זו רואה בדימוי הגוף ייצוג מנטאלי גמיש המורכב ומושפע הן מההתפתחות הפיזית, הן מההתפתחות הקוגנטיבית והן מהגורמים הסביבתיים והבינאישיים. החידוש המרכזי בגישתו הוא בכך שדימוי הגוף כולל גם משאלות, עמדות רגשיות ואינטרקציות עם אחרים. לפיו, דימוי הגוף אינו סטאטי, אלא נמצא בתהליך שינוי מתמיד בהתאם לגורמים המשפיעים עליו.

 

בשנים האחרונות מתייחסים מחקרים רבים לדימוי הגוף ברוח הגדרתו של פישר, אשר מתייחס לדימוי הגוף כמבנה רב ממדי המתפתח בילדות אך ממשיך להשתנות לאורך החיים. הגדרתו העכשווית: דימוי הגוף כמייצג את הדרך בה היחיד חושב, מרגיש ומתנהג ביחס לתכונותיו הפיזיות. ודימוי גוף כמבנה רב פנים המתייחס לתפישות ולגישות האינדיבידואל כלפי גופו ובעיקר כלפי הופעתו החיצונית. בהקשר של דימוי הגוף, חשוב להתייחס למוש נוסף הנקרא 'העצמי' -מושג העצמי מתייחס לאישיות כולה, למכלול התפקיד הנפשי, לעצמי הגופני, וכן לייצוגו של אדם בעיני עצמו. הדימוי העצמי הינו מה שהאדם רואה כאשר הוא מתבונן בעצמו, מערכת הדעות והאמונות שיש לאדם על עצמו ועל ערכיו. אמונות ודעות אלה יקבעו כיצד יתפוס את האירועים המתרחשים בעולמו (רוזמן, קליינמן-זלצמן, וחסון-פרנקל, 1990). יש הרואים את הדימוי העצמי כבעל שני מרכיבים - תחושת קבלה ואהבה מאחרים ותחושת יכולת ושליטה בביצוע מטלות ופתרון בעיות באופן עצמאי (Self esteem,). הדימוי נתפס כסך כל התנסויות האדם, מתוכן מסיק האדם אודות עצמו. לכל אדם ישנן שאיפות והישגים ובמידה והפער בין השאיפה להישג יהיה גדול, הוא יכול להוביל לדימוי שלילי. הישגים התואמים ציפיות יובילו לדימוי חיובי, בטחון ולקיחת סיכונים.

 

דימוי הגוף כגורם מעכב הינו תופעה בקרב נשים בעיקר בשני העשורים האחרונים, כפי שפירטה מירה דנה בספרה 'נשים אוכלות את עצמן'. לטענתה, בדאגה של האישה לגודל גופה ולמשקלה, היא משוחררת ממחשבות או דאגות לגבי בעיות אפשריות בחייה, ולחלק מהנשים ההתעסקות עם דימוי גופן מעניק תחושה של תוכן ושל משקל רגשי. ולאחרות הוא נותן בטחון, היות והוא משמש תירוץ לכשלון. 

אדלר מציין כי פעולתו של אדם למען מטרה שהציב לעצמו, פירושה כי קיים בידיו חופש בחירה. חופש בחירה זה מאפשר לאדם לשנות את האופן בו הוא תופס את המציאות, מפרש אותה וחווה רגש בעקבותיה. מכאן שיש בידי האדם שליטה על התנהגותו ויצירת סיפור חייו. טיפול נפשי יכול לתרום לאנשים באשר הם לבחור לראות את חייהם אחרת, לצאת מן המסדרון לקראת החיים, ולהתחיל לחיות באופן מלא. אם גם את מתמודדת עם העיכובים הקיימים בדרך למימוש עצמי, ומוכנה להתחיל להתוודע אליהם ולזהות אותם בחייך, אם את מייחלת ושואפת לחיות את חייך במלואם ולממש את עצמך, אם את מבקשת למצוא את הדרך להתמודד, לצמוח מהמקום בו את נמצאת ולחוש שלמה עם עצמך ועם גופך, לפני שתמצאי עצמך בקצה מסדרון חייך, את יכולה לבחור. לחיות עכשיו ולא "עד שארזה". 

התחילו להודות לגוף שלכם, יצירה מדהימה וייחודית: אם אנחנו מתביישים בגוף,  קשה לאהוב אותו ככה. 

 

העיוות המרכזי בחשיבה שלנו, שמוביל לדימוי גוף שלילי הוא האמונה שאיך שאנחנו נראים ותכונות אחרות שליליות בעינינו קובעים האם התקבלנו לעבודה, כמה חברים יש לנו או עד כמה אנו בשלים לנהל מערכת יחסים רומנטית.

כמובן שיש לכך השפעה, אך יש גורמים רבים נוספים, בהם אנו יכולים לשלוט, כאלו שייקבעו באמת את הרגשתנו בכל מקום בו אנו בוחרים להיות.

 

את מוזמנת לבוא לעבוד ולהתמודד עם דימוי הגוף שלך במטרה למנוע בעדו מלעכב אותך להיות כל מי שאת.

 

 

עצות וכלים

 

קיטלין קנטור, עו״ס קלינית, מציעה במאמר שפורסם ב-Psychology Today כמה טיפים שעוזרים לשפר את דימוי הגוף:

 

  1. הקף את עצמך במסרים הנכונים: הרשתות החברתיות הן כידוע בעלות השפעה רבה על כל תחומי חיינו, ודאי שעל דימוי הגוף שלנו. במקום להתבונן בקנאה בתמונות של כוכבות רשת שמוכרות אשליה של גוף מושלם (שהרי הן מקבלות תשלום על כל בגד ומוצר איפור שהן מקדמות ולכן משקיעות שעות של טיפוח, בימוי ותאורה בכל תמונה על מנת שתצא "מושלמת")- בחר לעקוב אחר אנשים שמקדמים דימוי גוף חיובי. יש כיום לא מעט ידוענים שבוחרים להעלות תמונות אמיתיות או מקדמים דימוי גוף בריא ומציאותי. קח מהם השראה.

 

  1. האמן שאתה יכול לאהוב את גופך כפי שהוא: תמיד ישנם קולות- פנימיים או חיצוניים- שיגידו לך למה אתה לא יכול להגיע למטרה שלך. אבל אם תקשיב להם, לא רק שלא תגיע למטרה, אתה תתקשה לצאת לדרך ולהתמיד בה!   לעומת זאת אם תאמין שיש דרך טובה עבורך ושיש מי שיעזור לך- אתה תוכל להתחיל לחפש סיוע בכיוון הנכון. ככל שתתקדם תאמין יותר בעצמך ותתקדם לעבר אהבה עצמית.

 

  1. הפסק להתחבא: אנשים שחשים בושה לגבי גופם, נוטים למצוא דרכים להתחבא. זה יכול להיות ללבוש בגדים מיותרים שאמורים להסתיר את הגוף, לוותר על ארועים חברתיים, לשבת בסוף האולם בהרצאות, ואפילו לשמור על שקט בזמן שיש לך משהו לומר. נסה לצאת מעט מאזור הנוחות שלך. עשה זאת באופן הדרגתי, להתקרב רק מעט קדימה בכתה, להוריד פריט ביגוד אחד, ללכת למסיבה רק לחצי שעה. באמצעות צעדים קטנים כאלה תוכל להתנסות בקבלת בטחון בסיטואציות חברתיות ולאט לאט להסיר את הכיסויים שמפריעים לך בדרכך.

 

  1. נסה להאמין שטעית: כן, טעית. טעית כל השנים כשחשבת שהגוף שלך לא בסדר. כעת יש לך הזדמנות להוכיח לעצמך אחרת, אבל תצטרך לשים היטב לב מתי אתה מקבל מחמאות, מתי אתה מרגיש נוח בחברה, מתי אנשים מאותתים לך שהם מעוניינים בחברתך או שאתה מושך. תצטרך גם לתרגל שיח אחר עם עצמך, שיח חיובי, שמתייחס לגופך בהערכה במקום בגינוי ובבוז.  

 

  1.  צור לעצמך תמיכה פנימית: ה"נוגדן" לאותו בריון הוא יצירת קול פנימי תומך, שיהיה לצדך ברגעים הקשים. כדי ליצור אותו, עמוד מול המראה ואמור לעצמך משפטים תומכים: "אני יפה", "אני חזק", או כל משפט אחר שהיית רוצה לשמוע. בהתחלה זה אולי ירגיש לא טבעי, אך עם הזמן תאמץ את האמונות הללו, שיגברו על המשפטים השליליים שהתרגלת לומר לעצמך וכבר נחקקו בתוך הנפש. 

 

  1. תרגל הודיה לגוף שלך: כשאתה רגיש להתבייש בגוף, קשה לחשוב עליו כעל חבר או גורם חיובי בחייך. אבל תמיד יהיו דברים שתוכל לראות בצורה חיובית: על כך שהגוף מספק לך חמצן, על כך שהוא נושא אותך, על הבריאות שלך, אולי גם על החלקים היפים בעיניך בגוף. הגוף שלך שרד חיים שלמים עבורך- נסה להודות לו על כל מה שהוא עושה למענך ולא לבקר אותו על מה שחסר.

 

 

עדכון אחרון:

 

3 ביוני 2023

 

 

כתיבה:

 

אופיר צוקרמן, MSW,

פסיכותרפיסטית בבאר שבע,

עם מומחי מכון טמיר

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

 

מקורות:

 

Becker et al (2016). Body Image in Young Gender Dysphoric Adults: A European Multi-Center Study. Arch Sex Behav. 2016 Apr;45(3):559-74. doi: 10.1007/s10508-0150527-z.

 

Griffiths S et al (2016). Sex differences in the relationships between body dissatisfaction, quality of life and psychological distress. Aust N ZJ Public Health.40(6):518-522. doi: 10.1111/17536405.12538

 

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/modern-sex/201707/how-overcome-body-shame

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024