טיפול בהעלאת זכרונות אצל קשישים (Reminiscence therapy)

 

טיפול בהעלאת זיכרונות הוא שיטה טיפולית המיועדת לשיפור רווחתם הנפשית של אנשים באמצעות העלאת זיכרונות מעברם, במטרה לעבד אותם ולחזק תחושות חיוביות.

טיפול זה מצוי בשימוש נרחב בקרב אוכלוסיות שונות, ובייחוד בקרב קשישים, כחלק מתהליך של קבלת הזקנה ושיפור איכות החיים.

 

הטיפול מתמקד בעיבוד החוויות האישיות של המטופל ויכול להתבצע במסגרת פרטנית או קבוצתית, וכולל שימוש בחפצים יומיומיים, צלילים, תמונות שצולמו לאורך החיים, מקומות מוכרים ופריטים נוסטלגיים המסייעים לאדם עם דמנציה לזכור את שאירע בימים עברו. 

 

 

 

שלושה סוגים של טיפול בהעלאת זיכרונות

 

 

העלאת זיכרונות אינפורמטיבית (INFORMATION REMINISCENCE)

 

סוג טיפול זה מתמקד בהיזכרות ושיתוף של זיכרונות הקשורים לאירועים משמעותיים מהעבר, במטרה לשפר את האושר, ההערכה העצמית והאינטראקציות החברתיות. המטופלים משתפים חוויות שעושות להם טוב, וההתמקדות היא בהנאה ובחיזוק תחושות חיוביות. סוג זה מתאים לאנשים המחפשים חיבור מחודש לערכים חיוביים בחייהם, מבלי לבצע עיבוד רגשי מעמיק של הזיכרונות.

 

 

 

העלאת זיכרונות מעריכה (EVALUATIVE REMINISCENCE)

 

זהו סוג מרכזי בטיפול בהעלאת זיכרונות, המבוסס על גישת "סקירת החיים" (Life Review) של ד"ר רוברט באטלר. במסגרת זו, המטופלים מעלים זיכרונות מכל שלבי חייהם, חולקים אותם עם אחרים ומבצעים תהליך של הערכה והבנה מחודשת של אירועים משמעותיים. המטרה כאן היא לא רק לספר את הזיכרונות, אלא לעבד אותם מבחינה רגשית ולהגיע לתובנות חדשות שמסייעות להשלים עם אירועים מהעבר ולהגיע לשלום פנימי. טיפול זה יכול להיות מועיל במיוחד בטיפול קבוצתי, שבו המשתתפים יכולים לשתף ולהזדהות עם סיפורי אחרים.

 

 

 

העלאת זיכרונות טיפולית (OBSESSIVE REMINISCENCE)

 

הסוג השלישי עוסק בזיכרונות שמעוררים מתח, כאב או אשמה אצל המטופל. בטיפול זה המטרה היא לעבד את הרגשות השליליים הקשורים לזיכרונות אלו, לעזור לאדם להשתחרר מהם ולהשיג תחושת רוגע. זהו טיפול ממוקד בפתרון הקונפליקטים הרגשיים שנשארו פתוחים בעבר, ומאפשר למטופל להתפייס עם זיכרונות כואבים ולצמצם את המתח הנפשי.

 

טיפולים נוספים שקיימים תחת הכותרת הרחבה של העלאת זיכרונות כוללים גישות אינטגרטיביות או אינסטרומנטליות, אך הם מתמקדים בגישות טיפוליות כלליות יותר ולא בהעלאת זיכרונות כשלעצמה.

 

 

 

השפעת הטיפול על איכות חיים

 

הטיפול בהעלאת זיכרונות הוא שיטה גמישה שניתן ליישם במצבים שונים של המטופלים. בעוד חלק מהקשישים עשויים להזדקק לתמיכה בעיבוד רגשי של חוויות קשות, אחרים עשויים לחפש דרך לחזק תחושות חיוביות מהעבר. בזכות הגמישות שלו, הטיפול מתאים הן לאנשים בריאים מבחינה קוגניטיבית והן לאלו הסובלים מבעיות בריאותיות כמו דמנציה.

 

מעבר לעיבוד הזיכרונות עצמם, הטיפול בהעלאת זיכרונות נמצא כתורם משמעותית לשיפור איכות החיים של המטופלים, ובייחוד של הקשישים. שיפור זה נובע מהיכולת להיזכר ברגעים חיוביים בעבר ולחבר אותם להווה, מה שמוביל להעלאת שביעות הרצון הכללית מהחיים. זיכרונות מחוויות חיוביות מחזקים את תחושת הערך העצמי ומפחיתים תחושות של דיכאון או חוסר סיפוק.

 

 

הקשר בין טיפול קבוצתי להצלחה הטיפולית

 

הטיפול בהעלאת זיכרונות יכול להתבצע הן במסגרת פרטנית והן במסגרת קבוצתית, אך נראה כי טיפול קבוצתי נוטה להניב תוצאות חיוביות יותר.

במסגרת קבוצתית, המשתתפים לא רק משתפים זיכרונות משלהם, אלא גם נחשפים לסיפורים של אחרים, מה שיוצר תחושת שייכות ותמיכה הדדית.

הזדהות עם חוויות אחרות בקבוצה יכולה להעמיק את תהליך העיבוד הרגשי ולסייע בהשלמה עם אירועים מהעבר.

 

 

מחקרים הראו כי טיפול בהעלאת זיכרונות לא רק משפיע על הרווחה הנפשית של הקשישים, אלא גם תורם לשיפור במצבם הקוגניטיבי.

הטיפול מעודד זיכרון ותשומת לב, ובכך עוזר לשמור על תפקודים מנטליים תקינים.

הוא מתאים גם לקשישים בריאים קוגניטיבית וגם לאלו המתמודדים עם בעיות כמו דמנציה, כאשר לכל קבוצה מותאם סוג טיפול אחר.

 

מעבר להשפעתו על הרווחה הרגשית, הטיפול בהעלאת זיכרונות נחשב ככלי חשוב במניעת הידרדרות קוגניטיבית. הוא מעודד הפעלת תפקודי זיכרון, מה שעשוי לעכב הופעת סימפטומים של דמנציה.

על כן, הטיפול נחשב לשיטה לא-תרופתית שיכולה לתרום להזדקנות בריאה ולשמירה על איכות חיים טובה יותר בקרב קשישים.

 

 

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

 

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון - 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

 

 

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 
 

  

 

 

מקורות:

  

 

Davison, T. E., Bhar, S., Wells, Y., Owen, P. J., You, E., Doyle, C., Bowe, S. J., & Flicker, L. (2024). Psychological therapies for depression in older adults residing in long-term care settings. The Cochrane database of systematic reviews, 3(3), CD013059. https://doi.org/10.1002/14651858.CD013059.pub2

 

Shin, E., Kim, M., Kim, S., & Sok, S. (2023). Effects of reminiscence therapy on quality of life and life satisfaction of the elderly in the community: a systematic review. BMC geriatrics, 23(1), 420. https://doi.org/10.1186/s12877-023-04001-1

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024