מהי חוויה מתקנת?
כתיבה:
איתן טמיר, (MA),
ראש המכון
פרנץ אלכסנדר, מתלמידיו הראשונים והמוערכים של זיגמונד פרויד, אבי הפסיכואנליזה הציג בשנת 1946 את המושג "חוויה רגשית מתקנת", מושג שהפך לאחד מיסודות הטיפול הפסיכולוגי.
עקרון היסוד של טיפול פסיכולוגי, על פי אלכסנדר, הוא לחשוף את המטופל למצבים רגשיים שלא היה מסוגל להתמודד איתם בעבר, כאשר מטרת הטיפול היא לעבור חוויה רגשית שתתקן את ההשפעה הטראומתית של החוויה הקודמת.
אלכסנדר הציע גישה חדשה שלפיה השינוי ברמה ההתנהגותית אצל המטופל אינו מתרחש רק באמצעות פירושים ותובנות של תכנים וקונפליקטים לא מודעים, כמו שסבר פרויד, אלא על ידי שימוש מושכל בקשרים הבינאישיים המתרחשים ב"כאן ועכשיו", תכנים, רגשות ומחוות שמתרחשים כולם בתוך מערכת יחסים טיפולית עכשווית.
עבודה על ה"כאן ועכשיו" יכולה להפריך אמונות מוטעות שפעמים רבות הן הגורמות להפרעה הפסיכולוגית של המטופל.
מה מתאים לך יותר? טיפול קבוצתי או טיפול אישי? <
קיראו על הקבוצה כ"היכל המראות"- איך זה עובד? <
מאמרים על הנחיית קבוצות <
חני בירן כותבת כי על מנחה הקבוצה להיות "מספיק טוב" (רוזנוסר ולירון, 1997).
היא מדגישה כי כמו ה"אם הטובה דיה", למנחה יש תפקיד כפול: עליו לספק מרחב עמום דיו שיאפשר רגרסיה של המשתתפים לדפוסים המוקדמים שלהם במטרה לחשוף את עולמם הפנימי.
יחד עם זאת, המנחה צריך להראות לקבוצה שהוא נוכח וער לצרכיה. עליו לספוג את ההשלכות, התפיסות, הצרכים והמשאלות של הקבוצה, לעבד אותם בתוכו, ולהחזיר אותם לקבוצה באמצעות שיקוף ופרשנות. כלומר, המנחה הטוב דיו צריך לאפשר קושי, אך להיות נוכח. הוא מאפשר בו זמנית רגרסיה לדפוסים רגשיים מוקדמים, ותיקון שלהם באמצעות חוויה רגשית מתקנת בעלת יסוד רגשי ורפלקטיבי.