זוג שעובד יחד בעסק משותף | מוקשים פסיכולוגיים וכלים להתמודדות

אתגרים פסיכולוגיים של בני זוג בעסק משותף

זוגות שעובדים יחד – כיצד להתמודד?

 

ההחלטה לפתוח עסק זוגי היא מסקרנת וייחודית.

 

שיתוף חיים מקצועי עם בן זוג יכול ליצור תחושה עמוקה של חיבור, מטרה משותפת ועבודת צוות.

 

מאמר סקירה שאסף 71 מחקרים בנושא, טוען שבארה"ב, אנגליה וצרפת, לפחות רבע מהעסקים החדשים כוללים זוגות. בנוסף, המאמר מציין שעסק זוגי הוא תת תחום נפרד במושג 'עסק משפחתי'.

 

בעוד לצד העסק הזוגי, יש לבני הזוג מטרות חיים ומשק בית משותפים, בעסק משפחתי של אחים למשל, העבודה היא אמנם משותפת, אך שאר תחומי החיים לרוב מופרדים בין האחים (Shoubaki et al., 2021).

 

 

 

המלצות לזוג בעסק משותף

 

לצד היתרונות והחוויה שבדבר עלולות להיות גם אתגרים ברורים לקשר. 

לפיכך ישנה חשיבות למתן כלים ודרכי התמודדות כשבני הזוג פותחים עסק משותף:

 

 

הפרדה בין בית לעבודה

 

כדאי להשתדל ולהחליט שבעבודה לא מדברים על הבית ובבית לא מדברים על העבודה. אף על פי כן, לעיתים עלולה להתרחש זליגה. לכן, כדאי למצוא מקום נייטרלי לשוחח על השניים – הרכב, או לחילופין בתוך הבית להקדיש זמן קצוב של שיח על עבודה כשלאחריו מתנתקים ומתעסקים בבית ובילדים. 

 

 

יצירת זמן פרטי ואינטימי

 

גם אם לכאורה נדמה שהזוג נמצא יחד כל היום בעסק, זהו אינו זמן זוגי איכותי. מומלץ להקדיש זמן זוגי קבוע מראש בו לא מדברים עבודה.

 

 

תקשורת חברית ועסקית פתוחה

 

חברות קרובה בין בני הזוג יכולה לסייע מאד במקרה כזה, שכן הקמת עסק משותף טומנת בחובה התמודדויות עם מצבי סיכון תעסוקתיים, סיבות נוספות לקונפליקטים והכלה בפערים רגשיים של הסיטואציה. היכולת לסמוך אחד על השני היא חיונית כשמדובר בקבלת החלטות הרות גורל שמשפיעות על הביטחון הכלכלי של המשפחה. בנוסף, עלולים להיווצר פערים רגשיים שנוסעים מציפיות שונות מהעסק בין בני הזוג. לדוגמא, אחד מבני הזוג מרגיש שהוא מממש את עצמו בצורה מלאה, ואילו בן הזוג מרגיש שהוא מקריב את אושרו באותו העסק, עלולה להיווצר קנאה. לכן, תקשורת פתוחה והכלה היא מהותית אפילו עוד יותר כשמדובר בזוג גם לעסק. 

 

 

חלוקת תפקידים מוגדרת

 

כמו גם במטלות הבית השונות, הגדרת תחומי אחריות בין בני הזוג בתוך העסק היא דבר חשוב ומסייע. לעיתים, כשבני הזוג והעסק נמצאים בתחילת הדרך, ישנה בחינה מצד שני בני הזוג של היכולות והחוזקות שלהם, וכן התחומים אליהם נמשכים בתוך העסק. ייתכן שבני הזוג יגלו שמה שסברו מראש שיהיו טובים בו בחלוקת התפקידים הוא דווקא משהו אחר. במקרה זה ניתן יהיה לחלק את התפקידים באופן שונה בין השניים. כדאי להיות פתוחים לגילויים אלו, אך חשוב שהדברים יהיו מדוברים בין בני הזוג. התערבות בתחומים אחד של השני או חדירה פתאומית לתחומי האחריות המוגדרים מראש עלולים להחוות כצעד פוגעני שמעיד על חוסר אמון. מרחבי שליטה ופעילות לכל אחד בתוך העסק הם בריאים ומפתחים.

 

 

קבלת החלטות נכונה

 

זוגות שונים מוצאים פתרונות מגוונים לעניין קבלת ההחלטות בהתאם לחלוקת האחריות בתוך העסק. חלקם מחליטים שאחד מבני הזוג הוא מקבל ההחלטות הסופי שנותן את המילה האחרונה אך מתייעץ לפני כן עם בן הזוג השני, ואחרים מחליטים שהחלטות זוטות, כל אחד מבני הזוג מחליט בתחומו ואילו החלטות גדולות מקבלים רק ביחד.

 

 

הסכמה משותפת לגבי כללי התנהגות ביום עבודה

 

בני זוג לומדים אחד את השני באופן טבעי ומחליטים ביניהם כיצד להתנהל בסיטואציות משותפות באופן שייטיב עם שני הצדדים. בעסק זוגי, בו החיכוכים והזמן המשותף גדולים פי כמה, כדאי להחליט מראש על התנהלות בסיטואציות משותפות אחד עם השני גם ביום עבודה. בנוסף, במידה שיש עובדים לנהל, שיח פתוח למול העובדים בדבר חלוקת האחריות עשוי גם כן לסייע. 

 

 

חוסר נפרדות

 

כדאי לקחת בחשבון שלחלק מהזוגות שפותחים עסק משותף אין זמן להתעגעגע אחד לשני במהלך היום, דבר שאולי מקשה על זוגות מסוימים, בעיקר אלו שזקוקים למרחב ותנועה. באופן כללי, אנשים שמסוגלים להקים עסק טוב ומצליח עם בן זוגם הם אנשים שלא זקוקים לרמה גבוהה של נפרדות או מרחב אישי. אחרים, למדו להעריך אחד את השני כשנחשפו לחלקים אחרים אצל בן זוגם בכובע התעסוקתי והבינו יותר את הלחצים וההתמודדויות בעבודה היומיומית, דבר שדווקא קירב ביניהם.

 

 

ניהול עסק עם בן זוג יכול להיות חוויה מתגמלת ומספקת, אך היא דורשת תקשורת ברורה, הצבת גבולות ומחויבות לאיזון בין עבודה לחיים. על ידי עבודה משותפת כצוות ומינוף חוזקות אחד של השני, זוגות יכולים לבנות עסק מצליח וקשר אישי חזק יותר.

 

במידה שאתם נתקלים בקושי בנושא, אתם מוזמנים להתייעץ עם פסיכולוג תעסוקתי או להתחיל טיפול זוגי, אצלנו במכון טמיר. 

 

 

עומר ביגי אמויאל MA פסיכולוגית תעסוקתית מכון טמיר

עומר ביגי אמויאל, MA, פסיכולוגית בהתמחות תעסוקתית

 

 

מקורות:

 

El Shoubaki, A., Block, J., & Lasch, F. (2021). The couple business as a unique form of business: a review of the empirical evidence. Management Review Quarterly, 1-33.‏

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024