טיפול בשולחן חול | הרציונל, הפרקטיקה ולמי הוא מתאים?

 

מהו טיפול בשולחן חול?

 

טיפול בשולחן חול הינו שיטה טיפולית, חלק מטיפול בהבעה ויצירה, שכשמה כן היא - הכלי הטיפולי העיקרי עליו מתבסס הוא שולחן מלא בחול. 

המשחק והיצירה בשולחן החול מאפשרת למטופל להעלות תכנים נפשיים שאינם מודעים, במטרה להגיע להקלה במכאובי עולמו הפנימי.

הוגת הטיפול באמצעות שולחן חול הינה הפסיכיאטרית הבריטית מרגרט לוונפלד, שקראה לשיטת הטיפול שלה ״טכניקת העולם״. 

שיטת הטיפול התמקדה בילדים, תוך התבוננות בהם וזיהוי שולחן החול כמרחב בו הילדים מביעים את עצמם.

 

אחריה, ובהתבסס עליה ועל עקרונות הפסיכואנליזה לפי קרל גוסטב יונג (אחד ההוגים החשובים בפסיכואנליזה), הרחיבה את השיטה דורה קאלף, פסיכואנליטיקאית שוויצרית, ולשיטת הטיפול שפיתחה קראה "sandplay".   

שולחן החול מעוצב כך שחלקו הפנימי מלא בחול עד חצי גובהו. הוא יכול להיות יבש או לח, לפי בחירת הילד המטופל.

ההנחה הקלינית היא שההתעסקות בחומר טבעי כמו חול תעורר חקירה, ניסוי וטעייה שבתורה תעלה תכנים אסוציאטיביים חופשיים ותהליכים מעולמו הפנימי.

לצד השולחן, ברוח הטיפול הרגשי באמנות,  מוצעים למטופל שלל אובייקטים מגוונים, חומרי יצירה, דמויות ועוד, שיכולים לשמש לו ליצירת עולם דמיוני, סיפור או משחק.

הרעיון המנחה את הטיפול הוא שהאופן בו בוחר הילד ליצור, לשחק ולהתעסק בחול ובחפצים הנלווים לשולחן, מעידים על עולמו הפנימי, הרגשי, ומאפשרים צוהר לתכנים לא מודעים, לזיכרונות ולרגשות עוצמתיים לעלות למודעות.

בסיום תהליך היצירה והמשחק בחול, לעיתים ניתן לשוחח ולנסות לתת פרשנות סימבולית לאופן המשחק וליצירה הסופית ולעיתים להגיע למסקנות משותפות ומוסכמות בין המטפל למטופל.

  

 

איך עובדת פגישה טיפולית עם ארגז חול?

 

התהליך הטיפולי מקבל מעין סדר מעגלי בכל פגישה טיפולית.

הוא מתחיל ככאוס, ריקנות אותה יכול המטופל למלא כאוות נפשו. המפגש ממשיך כמיון ראשוני וקבלת החלטות לגבי אופן השימוש במרחב ובאובייקטים שממלאים אותו, ולבסוף, שוב אי סדר.

הרציונל הוא שהאופן בו מטופל בוחר לסדר את השולחן מביע את ההתמודדות בה הוא מתמקד, וכן ארגונה בשולחן החול ולאחר מכן סגירתה - מאפשרים איזון ורגיעה בקושי הספציפי שמעובד בטיפול.

התנהלות הטיפול משתנה בין מטפלים שונים ושיטות טיפולשונות, כך שבזמן שהמטופל משחק ויוצר בחול, המטפל יכול לבחור שלא להתערב ורק לצפות מהצד, או לחילופין להתערב, לשאול, לברר, להבהיר ולהביע דעה.

חשוב לציין כי בסוף המפגש הטיפולי, המטפל אינו הורס את יצירת המטופל מול עיניו (רק לאחר הטיפול יחזיר את השולחן למצבו הקודם).

 

 

למי מתאים טיפול בשולחן חול?

 

הטיפול בארגז חול יעיל לכל מטופל בכל גיל, אך הוא מתאים במיוחד למטופלים שמתקשים לבטא עצמם מילולית.

שיטה טיפולית זו אפשרית אפילו לפעוטות בני שנתיים, שהם כמעט חסרי יכולת להבעה מילולית, במיוחד כאשר מדובר בהבעה רגשית ובתכנים מורכבים ומופשטים.

 

גם ילדים ובני נוער עשויים להתחבר בטבעיות: 

מחקר שבדק את ההשפעה של טיפול בארגז חול על התנהגות של נערים ונערות בסיכון מצא כי טיפול קבוצתי במשחק חול במשך 8 שבועות עזר למתבגרים/ות עם בעיות התנהגות כמו אלימות, חרדה ודיכאון לשפר את הדימוי העצמי, להפחית תסמינים של הפרעת קשב וריכוז (ADHD) ולמתן התפרצויות זעם (Lee et al, 2023). 

מחקר אחר העלה ממצאים מעודדים לגבי יעילות של התערבות במשחק בחול עבור בני נוער המתמודדים עם התמכרות לאינטרנט (Jiang et al, 2024).

 

 

מטבע הדברים, יתכן שמבוגרים יירתעו מעט מן השיטה, שמעוררת אסוציאציה טבעית של משחק ילדים בגן, אך מעניין לדעת כי אופי הטיפול הזה מוכר כמיטיב עם הסובלים מפוסט טראומה ומחרדות.

טיפול באמצעות שולחן חול בקרב מבוגרים מלווה לעיתים קרובות בשיטות טיפוליות נוספות, לרוב בפסיכותרפיה שיחתית קונבנציונלית יותר.

לבסוף, מרבית המטפלים מצלמים או מתעדים באמצעות ציור וכתיבה את יצירת המטופל בשולחן החול בכל מפגש טיפולי, כך שהן המטפל והן המטופל זוכים לתעד ולהיזכר בתהליך הטיפולי ובאופן בו התעצב והתפתח.

 

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

 

פגישה טלפונית קצרה

 עם מתאמת טיפול -

 להרשמה (ללא עלות)

 

 

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון - 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)

 

 

שיחת הכוונה לטיפול ומטפל

 עם מתאמת בכירה -

 בזום או במכון (70 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

 

 

קראו המלצות מאומתות של

לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר

 

 

 

עדכון אחרון:

 

17 במרץ 2024

 

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

מקורות:

 

Jiang, Y. S., Liu, T. H., Qin, D., Wang, Z. P., He, X. Y., & Chen, Y. N. (2024). Effects of non-pharmacological interventions on youth with internet addiction: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Frontiers in psychiatry, 14, 1327200. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2023.1327200

  

Lee, S., Kwak, H. J., Ahn, U. K., Kim, K. M., & Lim, M. H. (2023). Effect of group sand play therapy on psychopathologies of adolescents with delinquent behaviors. Medicine, 102(40), e35445. https://doi.org/10.1097/MD.0000000000035445

  

Morin, A. (2024, February 11). How Sand Tray Therapy Works: Playing in the sand is not just for kids. Verywell Mind. Retrieved from https://www.verywellmind.com/what-is-sand-tray-therapy-4589493

 

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024