אטיאנצ׳י אלמו | MA | פסיכולוגית חברתית | יחסים בין קבוצות

אטיאנצ'י אלמו, MA

 

אטיאנצ׳י אלמו

 

שמי אטיאנצ׳י, אני בעלת תואר ראשון ותואר שני בפסיכולוגיה מאוניברסיטת רייכמן.

 

כאשר שנים של עבודה במחקר, פיתוח תוכן והנחיית סדנאות בתחום יחסים בין קבוצות ותרגום תיאוריות הפסיכולוגיה החברתית לעבודה יישומית בשדה, התמזגו בטבעיות מופתית לפיתוח אסטרטגיה לניהול גיוון והכללה בחברות גדולות במשק, הבנתי את הכח הפוטנציאלי האדיר שבשילוב הפסיכולוגיה החברתית עם רעותה התעסוקתית בקידום הרווחה הנפשית של אוכלוסיות מיעוט ושל כלל החברה הישראלית. 

 

 

ולמה אני מתכוונת בעצם?

 

היכולת או היעדר היכולת לעבוד, להתפרנס בכבוד ולממש את הפוטנציאל התעסוקתי משפיעה רבות על הרווחה הנפשית של הפרט ושל החברה בה הוא חי. חברה בה מרבית תושביה ממשים את עצמם נוטה להיות משגשגת ובטוחה יותר.

 

לצערנו, אוכלוסיות מיעוט רבות לא זוכות למימוש תעסוקתי הולם.

 

אחת מהן היא אוכלוסיית יוצאי אתיופיה. 

 

הנתונים העגומים הביאו גופים שונים לעמול לשינוי ושיפור תמונת המצב, תוך השקעת משאבים רבים בניסיון להבין את האתגרים והדרכים הנכונות להתמודד עימם. האתגרים נחלקים לרוב ל- 2 קבוצות ייחוס:

 

  1. אתגרים בקרב קבוצת המיעוט- מתחים שמקורם בהבדלים תרבותיים, פערים סוציואקונומיים, העדר רשת קשרים חברתיים מקדמת.

  2. אתגרים בקרב מעסיקים פוטנציאלים- הפעלת פרקטיקות של אפליה ודעות קדומות המתגרמות לרוב בתהליך מיון לא מותאם, פערי שכר משמעותיים, העדר קידום, העדר ייצוג הולם במשרות איכות, תפקידי ניהול ומשרות בכירות.

 

הפתרונות המוצעים נעים לרוב בין קידום השכלה, השמה, מתן סט כלים המסייע לחידוד הכישורים הנדרשים בעולם התעסוקה וניסיון להגמיש את תנאי הקבלה בקרב המעסיקים הפוטנציאלים. 

 

במקביל לעבודת הגופים השונים, בשנים האחרונות אנו ערים למגמה הולכת וגוברת של חברות גדולות במשק הנושאות בדגל הגיוון והכללה המוכרזות כערכים בלתי נפרדים מן האג׳נדה הארגונית. בין אם החברות הללו יודעות כיצד לעשות זאת נכון ובין אם לא, ההצהרה הראשונית ברורה, כן לגיוון, כן להכללה. מתוך כך גם החלה מגמה של הקצאת פונקציות ארגוניות האמונות על נושא הגיוון והכללה. 

 

מתיאור התמורות שחלות בקרב מעסיקים ומהפתרונות המגוונים שמציעים הגופים השונים, ניתן היה לצפות כי שוק העבודה יהפוך למגוון יותר חיש מהר– וכי לכל הפחות נחזה בייצוג הולם של אוכלוסיות יוצאי אתיופיה במשרות איכות ובעמדות בכירות. אך המציאות מראה התקדמות איטית יותר.

 

 

אין ספק, כי לא ניתן לשנות את העולם ברגע, אך קשה שלא לחשוב האם יש אתגרים נוספים שטרם התייחסנו אליהם ? והאם מענה הולם לאותם האתגרים יסייעו בהגדלת האימפקט המיוחל?

 

הפסיכולוגיה התעסוקתית יכולה להציע להתייחס אל הפסיכולוגיה של הפרט ולהעניק לו את הייעוץ הנדרש. 

 

הפסיכולוגיה החברתית יכולה להוסיף ולחדד כי בתוך תהליך הייעוץ ראוי להתייחס אל הפסיכולוגיה של הפרט גם דרך עדשת ההשפעה הפסיכולוגית של זהותו החברתית:  

גיבוש הזהות של הפרט בהקשר להשתייכות הקבוצתית שלו מושפע בין היתר מהאופן בו החברה בה אנו חיים תופסת את קבוצת השתייכותו. 

 

מכאן ואם על קבוצת ההשתייכות של הפרט חלות דעות קדומות, סטריאוטיפים שליליים והיא גם סובלת מאפליה וגזענות הדבר עלול להשפיע לרעה על זהותו של הפרט כבעל חוללות עצמית, כשווה ערך ועל רווחתו הנפשית והפיזית. כל אלו כמובן עלולים להשפיע בתורם על היכולת של הפרט לממש את הפוטנציאל התעסוקתי שלו. 

 

אם נחזור לאוכלוסיית יוצאי אתיופיה, הסובלת מדעות קדומות, אפליה וסטראוטיפים שליליים. אנחנו יכולים להניח כי בנוסף לקשיים האובייקטיביים להן הגופים השונים מנסים לייצר פתרונות, חשוב מאד להתייחס גם להיתכנות של קיומה של מצוקה פסיכולוגית הנובעת מהיחס של החברה אליהם – ולתת לה מענה בדמות ייעוץ פסיכולוגי. 

 

חשוב לציין כי במתן ייעוץ פסיכולוגי מותאם, אין הכוונה לרמוז כי על  יוצאי אתיופיה וכלל אוכלוסיות המיעוט הסובלות מהדרה ואפליה האחריות הבלעדית לשיפור מצבם ע״י קבלת מענה בדמות ייעוץ פסיכולוגי תעסוקתי מותאם.

אלא לומר, כי התייחסות גם לרובד זה ומתן מענה הולם, יכולים לסייע בשיפור היכולת למימוש הפוטנציאל התעסוקתי וכמאמץ משלים לעבודה המאומצת של הגופים העוסקים במלאכה. 

 

 

אטיאנצ׳י אלמו, MA,

פסיכולוגית חברתית

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024