טיפול ממוקד העברה | TFP Transference Focused Psychotherapy

טיפול  ממוקד העברה - TFP

 

מהו טיפול ממוקד העברה - TFP?

 

טיפול ממוקד העברה (TFP- Transference Focused Psychotherapy) הוא שיטת טיפול שפותחה ע"י הפסיכואנליטיקאי והפסיכיאטר הניו-יורקי אוטו קרנברג במיוחד לטיפול בהפרעת אישיות גבולית ובהפרעות אישיות נוספות עם ארגון אישיות גבולי.

 

הטיפול מושתת על יסודות והרציונל התיאורטי של גישת הטיפול הפסיכודינמית, ובייחוד גישת יחסי אוביקט, ועל ההנחה כי העבר והתכנים שאינם נגישים למודעות יוצרים את מציאות חייו של המטופל ואת הקשיים עימם הוא מתמודד.

 

הגוף המרכז של השיטה הוא ISTFP, החברה הבינלאומית לטיפול ממוקד-העברה, במסגרתה מתקיימים כנסים, ימי עיון והכשרות בגישה.

בישראל פעיל צוות של ד״ר יוגב קיויתי, פסיכולוג קליני, לצד אנשי מקצוע נוספים.

 

 

מהי העברה?

 

לפלנש מגדיר העברה (transference) בפסיכואנליזה כתהליך שבאמצעותו מתממשות משאלותלא מודעות באובייקטים מסוימים במסגרת סוג מסוים של יחסים הנוצרים עימם, ובאופן מובהק במסגרת היחס האנליטי. העברה מתבטאת בחזרה של דפוסים ילדיים הנחווים בתחושה עכשווית מודגשת. היא מזוהה באופן קלאסי עם טיפול פסיכואנליטי - העבודה עם ההעברה (זיהוי, פירוש והתרה) נחשבת לליבת העבודה הטיפולית הפסיכודינמית. ניתן לזהות דפוסי העברה גם בסוגי יחסים נוספים: מורה – תלמיד, רופא – חולה, רב – מאמין וכו'.

 

 

איך עובד טיפול ממוקד העברה?

 

בהתאם לתפיסה הפסיכודינמית, מדגיש טיפול TFP את חשיבותם היישומית של יחסי ההעברה, אלא שבעוד שהטיפול הפסיכודינמי "הרגיל" מדגיש ומפרש היבטי העברה מיחסים מוקדמים בחיי המטופל, ב-TFP ממורקרות ההעברות וההשלכות הבין-אישיות שמתקיימות בהווה, במערכת היחסים העכשווית שבין המטפל למטופל וגם במערכות יחסים אקטואליות אחרות בין המטופל לבין אחרים משמעותיים עמם הוא מצוי בקשר כיום. דרך פרשנות של יחסי ההעברה מזהה המטפל את הדרכים בהן מתהווים עיוותים תפיסתיים הרסניים לגבי תפיסת העצמי והאחר.

 

במבחן המחקר, שיטת TFP היא חלופה מצוינת לטיפול דינמי בהפרעות הנפשיות הקשות ביותר, תוך היעזרות בהנחות המושרשות עמוק בעולם הפסיכולוגיה- של האופן בו ה'לא מודע' והתכנים הנסתרים של עולם הנפש צובעים את מציאות חייו של האדם.

 

 

מאפייני טיפול TFP

 

במפגש טיפוסי, המטפל והמטופל בוחרים מקרה אקטואלי, אותנטי וספציפי מחיי המטופל ומנתחים לעומק את היבטי המרחב הבין-אישי שהתרחשו בו.

עמדת המטפל אקטיבית וטבעית ועם זאת היא נאמנה לפרוטוקול הטיפולי וליישומו המדויק.

המסגרת הטיפולית מבוססת על שני מפגשים שבועיים, שעה לכל מפגש.

 

 

כיצד עובד TFP בטיפול בהפרעת אישיות גבולית?

 

  • רגשות סוערים ואינטנסיביים - הטיפול מתמקד בקשר בין מזג לסביבה. האתגר הטיפולי הוא ללמוד ויסות רגשי ולהסתגל לדרישות המורכבות של מערכות יחסים קרובות. התנודתיות הרגשית הלאבילית והנטיה לפיצול של העצמי והאחר מאותגרת על ידי מאמצים טיפוליים ליצירת אינטגרציה אישיותית במקום פיצול ופרגמנטציה. אתגר נוסף הוא לקחת בעלות (Ownership) על התוקפנות המצויה במטופל, כפי שהיא מצויה בכל אדם אחר ולעדן אותה באמצעות סובלימציה.

  • מערכות יחסים כאוטיות ומתסכלות - למשל, כאשר עולה עמדה פרנואידית חבלנית שמושלכת כלפי המטפל נבחנת באופן מציאותי בתוך התהליך הטיפולי ("אתה מטפל בי רק בגלל שאתה רוצה להרוויח כסף..."). התפיסות הפנימיות מתבטאות בהתנהגויות בתוך המרחב הבין-אישי, אך מפורשות על ידי המטפל כביטוי של ייצוגי אוביקט פנימיים, שמשתחזרים באופן לא מודע במערכות יחסים אינטימיות ודורשות התייחסות, בחינה מעמיקה מול "המציאות האובייקטיבית" בפועל ושינוי אישיותי מבני. באותה מידה יאותגרו הגנות פרימיטיביות, כמו אידיאליזציה, שאחריה מגיעה בדרך כלל גם דה-וולואציה. חשוב שהמטופל ילמד לראות את כלל המורכבות של עצמו ושל האחר - אין אדם אידיאלי ואין אדם חסר ערך כלל.

  • התנהגויות אימפולסיביות והרסניות - השיטה רואה התנהגויות אלו כתוצר של שליטה עצמית נמוכה. בנוסף, התנהגויות אלו נתפסות ב-TFP, בדומה לשיטת DBT , כניסיונות התנהגותיים לא יעילים להתמודד עם הבעיה, ולא כמרכז הבעיה.

  • תחושה לא יציבה ולא לכידה של זהות עצמית - ניסיון ליצור נרטיב חיים עקבי ובריא, תוך מאבק בחווית הריקנות הכרונית. המטפל מעודד מעבר הדרגתי לעמדה אינטגרטיבית יותר, פחות מפוצלת והשלכתית, שאינה מבוססת על הנחה פנימית דיכוטומית של "הכל או כלום" / "שחור או לבן". בשפתה של מלאני קליין,המטפל חותר למעבר מעמדה סכיזופרנואידית לעמדה דפרסיבית.

 

על יחסי העברה והעברה נגדית בטיפול <

 

 

נכתב ע״י מומחי מכון טמיר

 

 

עדכון אחרון

 

22 בדצמבר 2022   

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

  

 

 

האזינו לפודקאסט על טיפול ממוקד העברה בהפרעת אישיות גבולית

עם ד״ר יוגב קיויתי ובעז גסטהלטר:

 

 

 

 

מקורות:

 

קיויתי, י. , לוי, ק. נ. (2019). טיפול ממוקד-העברה להפרעות אישיות קשות. פסיכולוגיה עברית. אוחזר מתוך https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=3803

 

Clarkin, JF, Yeomans, FE, & Kernberg, OF (2006). Psychotherapy for Borderline Personality. Focusing on Object Relations. Washington, DC: American Psychiatric Publishing

 

Clarkin, JF, Yeomans, FE, & Kernberg, OF (1999). Psychotherapy for Borderline Personality. New York: J. Wiley and Sons

 

Giesen-Bloo, J., van Dyck, R., Spinhoven, P., van Tilburg, W., Dirksen, C., van Asselt, T., et al. (2006). Outpatient psychotherapy for borderline personality disorder: Randomized trial of schema-focused therapy vs. transference-focused psychotherapy. Archives of General Psychiatry, 63, 649–658

 

Otto F. Kernberg (2022). Hatred, Emptiness, and Hope :Transference-Focused Psychotherapy in Personality Disorders. American Psychiatric Association Publishing.

 

Otto F. Kernberg. (2016) New developments in transference focused psychotherapy. The International Journal of Psychoanalysis 97:2, pages 385-407

 

Yeomans, FE, Clarkin JF, & Kernberg, OF (2002). A Primer of Transference-Focused Psychotherapy for the Borderline Patient. Northvale, NJ: Jason Aronson

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024