טיפול פונקציונלי אנליטי | FAP - Functional analytic psychotherapy

טיפול פונקציונלי אנליטי

 

טיפול פונקציונלי-אנליטי

FAP - Functional analytic

כשהבהביוריזם וההתייחסותיות

נפגשו באוניברסיטת וושינגטון

 

  

שורה של תגליות מהפכניות פרי ידם של חוקרים כמו פבלוב וסקינר הביאה לעליית קרנו של הזרם הביהביוריסטי בפסיכולוגיה, אשר טען באופן נחרץ:

ההתנהגות האנושית כולה היא תוצר של התניות, למידה וחיזוקים. לדידם, הביהביוריזם גילה את עקרונות היסוד של חוקי הלמידה, לפיהם התנהגות שזוכה לחיזוק תגבר, והתנהגות שמלווה בענישה תפתח, ושכל למידה היא תוצר של התניות.

ווטסון, אחד מהחוקרים הביהביוריסטים, אף נודע באמירתו כי אם יתנו לו 12 תינוקות, יוכל להפוך כל אחד מהם לאיזה מומחה שירצה, רופא, עורך דין או אמן, ללא קשר לכישוריו – שכן כל התכונות האנושיות הן תוצאה של למידה.

 

 

מקורות הגישה 

 

מאז, תגליות רבות התווספו לתחום המחקר הפסיכולוגי, והביהביוריזם נודע בתור זרם שיכול להסביר רק נדבך אחד, מסוים, בהתנהגות האנושית.

עם זאת, עקרונות היסוד שהוכיחו החוקרים ההתנהגותיים הפכו לעקרונות העומדים בבסיסן של טכניקות טיפול רבות עד היום.

 

 

מהו טיפול פונקציונלי אנליטי?

 

טיפול פונקציונלי-אנליטי (FAP - Functional analytic psychotherapy) הוא שיטת פסיכותרפיה ממשפחת הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מהגל השלישי שהתפתחה באוניברסיטת וושינגטון, במקביל ל-DBT , על ברכי עקרונות הביהביוריזם הרדיקלי. FAP פותחה בשנות ה-80 על ידי הפסיכולוגים קולנברג וטסאי.

זהו טיפול אשר שם דגש על בעיות במערכות יחסים ויצירת קשרים בין אישיים טובים, על כן הוא עוסק במיוחד בהתנהגות של המטופל בתוך מערכת היחסים הטיפולית, כלומר, בינו לבין המטפל. דגש זה מחבר באופן מעניין בין טיפול התנהגותי קצר מועד לטיפול התייחסותי .

 

 

למיי מתאימה השיטה?

 

טיפול FAP נועד עבור מטופלים שמתמודדים עם קשיים הקשורים באופן מובהק למערכות היחסים בחייהם. המטופלים עשויים לסבול מסיטואציות בהן הם נמצאים בחברת אנשים, או לחילופין לסבול מבדידות, אך בכל אחד מהמקרים הם מתמודדים עם כאב נפשי אשר נגרם בשל היעדר היכולת שלהם ליצור קשרים משמעותיים. מתוך כך, הטיפול הפונקציונלי-אנליטי שם דגש על מערכת היחסים הטיפולית כאמצעי לשינוי מקסימלי אצל המטופל, ובייחוד על התגובות המיידיות של המטפל להתנהגות הרצויה של המטופל.

 

 

מהן הנחות העבודה של FAP?

 

טיפול FAP מתבסס על הנחות היסוד של הטיפול ההתנהגותי אודות היכולת לייצר התניות קלאסיות ואופרנטיות:

כאשר גירוי חיובי יופיע בסמוך להתנהגות רצויה, התנהגות זו תתחזק באופן טבעי שכן היא מביאה לתוצאה רצויה ונעימה. שיטת הטיפול מיישמת את אותו עיקרון בחדר הטיפולים. בהנחה שאדם מתנהג כפי שהוא מתנהג לאור החיזוקים שקיבל על התנהגותו במערכות יחסים קודמות, ניתן לשנות את התנהגותו באמצעות חיזוקים במסגרת הטיפולית – מה שיעזור לו ליישם את הכלים שרכש גם מחוצה לה.

 

ראשית, על המטפל להבין יחד עם המטופל מהן ההתנהגויות הרצויות שאותן חשוב לחזק.

כיוון שהדגש מושם בעיקר על עידוד יצירת מערכות יחסים משמעותיות, ההתנהגויות הרצויות הן אלו אשר יוצרות קרבה, אומץ, מודעות, אמפתיה ופתיחות.

על המטפל להפנות תשומת לב קשובה להתנהגויות מסוג זה, ולהיענות להן באופן מיידי בחיזוקים חיוביים טבעיים ומעודדים. למשל, באמירה כמו "זה שאתה נחשף בפני עכשיו גורם לי להרגיש הרבה יותר קרוב ומחובר אליך".

בהתאם לעקרונות ההתהגותיים וחוקי הלמידה, ככל שההתנהגות והחיזוק יתרחשו בצמידות זמנים ועקבי יותר, כך ההתנהגות הרצויה תהפוך לתדירה יותר. כך, ככל שבמהלך הטיפול יתרחשו יותר אירועים של קרבה, הקשבה ופתיחות אשר ייענו בחיזוקים חיוביים מצד המטפל, יפנה המטופל לאותן התנהגויות גם ביחסיו המתקיימים מחוץ לחדר הטיפולים, ויחזק את יכולתו לקיים מערכות יחסים משמעותיות בחייו.

המחקר מעיד על הצלחת הטיפול בהתמודדות עם הפרעות אישיות ואף עם הפרעה טורדנית כפייתית.

 

 

מהי הביקורת המרכזית על השיטה?

 

הביקורת כלפי השיטה היא בעיקר ב'רתימת העגלה לפני הסוסים', כלומר התקדמות תיאורטית ומעשית בטרם תוקפה השיטה בכלים אמפריים מקובלים של טיפולים פסיכולוגיים מבוססי ראיות.

 

מחקרים על FAP (מתוך ויקיפדיה) <

 

נכתב ע״י מומחי מכון טמיר

 

 

עדכון אחרון

 

2 ביולי 2022   

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

מקורות:

  

Dobson Keith S. Handbook of cognitive-behavioral therapies. 2nd Edition Guilford Press; New York; London: 2001

 

Dunn M. Cognitive analytic therapy. In: Dryden W, editor. In Dryden’s Handbook of Individual Therapy. Sage; London: 2007. p. 584.

 

Ellis A, editor. Theoretical and Empirical Foundations of Rational-Emotive Therapy. Brooks/Cole; Monterey: 1979

 

Kanter, J. W., Manbeck, K. E., Kuczynski, A. M., Maitland, D. M., Villas-Bôas, A., & Ortega, M. A. R. (2017). A comprehensive review of research on Functional Analytic Psychotherapy. Clinical psychology review.

 

Tsai, M., Gustafsson, T., Kanter, J., Plummer Loudon, M., & Kohlenberg, R. J. (2017). Saying good goodbyes to your clients: A functional analytic psychotherapy (FAP) perspective. Psychotherapy, 54(1), 22.

  

Tsai, M., Yard, S., & Kohlenberg, R. J. (2014). Functional analytic psychotherapy: A behavioral relational approach to treatment. Psychotherapy, 51(3), 364-371

 

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:


הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם


שם מלא(*)

חסר שם מלא

השאר טלפון(*)

מס׳ הטלפון אינו תקין





לאן ממשיכים מכאן?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024